Ön szerveződik?

A közösségi önszerveződésről és vezetéssel való összefüggéséről

Két közösség beszélget:

– Ön szerveződik?

– Igen én szerveződök.

– Hogyan teszi ezt?

– Nem tudom, csak úgy megy magától.

– Mármint tőlem!?

– Nem, nem simán magától, …őőőőő szóval csak úgy mindentől függetlenül.

– Biztos benne?

– Most, hogy így rákérdezett nem vagyok annyira biztos ebben. Csupán arra gondoltam, hogy tagjaim cselekedetei által magától szerveződök.

Azonban most, hogy jobban belegondolok ez nem mindentől függetlenül történik, hanem azért, mert a tagjaim betöltenek valamilyen funkciót, szerepet. Sőt, ha jobban megnézem ezek egy természetes hierarchiában rendszerré állnak össze, az én élőrendszeremmé.

Például vannak olyan tagjaim, akik sok időt töltenek azzal, hogy a többiek képesek legyenek jól megbeszélni olyan elakadásokat, konfliktusokat ami az életemet veszélyezteti, aztán vannak olyanok akik azon munkálkodnak, hogy a céljaim megvalósulhassanak, Ők az én csomópontjaim, a közösség vezetői, ha Ők nem töltenék be a szerepüket, akkor jó eséllyel rövidesen meghalnék.

– Akkor ha jól értem az ön-szerveződésének fontos része, hogy valaki szervezi, vezeti a közösséget.

– Igen így is mondhatjuk.

– Amúgy hogy megy az önszerveződés nálad, hogy vannak a tagjaid?

– Hát, mondhatni, …fáradt tagjaim vannak.

– Főleg a vezetői tagjaim vannak kipurcanva, az értem és a tagjaimért érzett felelősség miatt rengeteg melót raknak belém, így alig marad idejük magukra és családjukra, az anyagiakról nem is beszélve.

– Dehát miért csinálják ezt?

– Hát azért mert hisznek bennem, hisznek abban, hogy egy nagyobb ügy, a közösség ügyét érdemes szolgálniuk, mert ez minden embernek jobb életminőséget hozhat. Valójában ez a motiváció ami a motorja az önszerveződésemnek.

…és hisznek abban is, hogy a társadalomnak is szüksége van ránk – látod milyen jó, hogy mi már beszélgethetünk – mert a közösségi alapú társadalom egy emberibb, fenntarthatóbb világot hozhat létre.

– Mégis mi történik, ha belefáradnak és abba hagyják?

– Hát akkor mi belehalunk…

– De ne keseredj el, mert egyrészt nem tudják nem csinálni, egyszerűen ilyen a természetük, az emberek társas lények. Másrészt, ha olykor-olykor belefáradnak és abba hagyják, akkor is sok tudást, tapasztalatot gyűjtöttek arról, hogy mi az ami működött és mi az ami nem. Aztán amikor megint belefognak – mert nem tudnak nem belefogni – akkor már ezeket a tapasztalatokat beépítik. Például rájönnek arra, hogy közösségi rendszereket kell fejleszteniük ahelyett, hogy mindent próbálnának maguk megcsinálni. Tehát ezzel a fejlődési folyamattal mi leszünk egyre egészségesebbek.

A fenti képzelt beszélgetés mögötti gondolatmenetet gyakran lejátszom magamban, amikor a közösség, az emberi kapcsolatok törvényszerűségeiről beszélek az előadásaimon és aztán jön az a kérdés, hogy:

“Pabló, ez nagyon bonyolult ahhoz, hogy én közösség vezetőként erre mind képes legyek figyelni, nem lehet az, hogy ezt az egészet az önszerveződésre hagyjuk, azaz anélkül, hogy én figyelnék rá, hogy én foglalkoznék vele megy magától?”

Ilyenkor veszek egy nagy levegőt és végig fut az agyamon, hogy na igen innen kellene egy újabb előadást tartanom arról, hogy az önszerveződés mit is jelent és hogyan működik ez az emberi (élő)rendszerek esetén, mint amilyen a közösség. Aztán jellemzően csak annyit válaszolok, hogy:

“A vezetés is része az önszerveződésnek, azaz egyetlen élőrendszer sem képes működni anélkül, hogy a csomópontjai ne töltenék be a szerepüket. Így a vezetőnek, vagy sokkal inkább a vezetésnek be kell tölteni a közösség működéséhez szükséges vezetői funkciókat.”

Azonban azt is látom, hogy ezt nem mindig hiszik el nekem, ezért írtam egy kisebb tanulmányt erről, amiben bizonyítani szeretném, hogy a közösséggé válás alapvető és természetes része mind az önszerveződés, mind a vezetés, amit vezetőknek kell ellátnia, sőt azt is állítom, hogy nem képes egyetlen emberi szerveződés sem önszerveződni, ha nem jön létre az önszerveződés részeként benne a vezetés, azaz nem vállalják ill. nem kapják meg a felhatalmazást a vezető funkciók ellátására a vezetők.

Mit értünk a közösség önszerveződésén? … és miért kapcsolódik ehhez a vezetés témája? Erről szól ez a 6 oldalas TANULMÁNY, amit itt olvashatsz el…*

*A tanulmányt csak erős idegzetű teoretikusoknak ajánlom!

A cikk Vágvölgyi Gusztáv – Pabló munkája.