Népi gyógyászat es alternatív gyógymódok

Fresz Zsuzsa

A népi gyógyászat alapjait a leghívebben a falusi életközösség problémáira és ellentmondásaira épülő népszokások és viselkedésmód határozta meg.
A nagyszámú zarándokok vitték-hozták a híreket varázserejű csodadoktorokról, gyógymódokról, csodafüvekről, melyeket búcsújáráskor tovább is adtak.
Voltak köztük gyógyfüvesek, kenő asszonyok, csontkovácsok, nadályosok, látók, ólomöntök, köpölyözők.
A gyógyfüvesek tinktúrákkal, kencékkel, különböző növényi és állati anyagokból egyedileg előállított gyógy-, vagy gyógyhatású termékekkel foglalkoztak.
A kenő asszonyok az izmok, inak zsírral való lazításával, helyrerakásával, a csontkovácsok a csontok helyrerakásával, a nadályosok pedig a pangó vér eltávolításával, a rossz vér kiszívatásával foglalkoztak.

A népi gyógyászatról bővebben Fresz Zsuzsa “Szeressük vissza a népi hagyományokat” című pénteki előadásán hallhattok a Gyógyító réten a Gyógyító Fa terében. Időpontja: Péntek, 13:30 – 15:00
A népi gyógyászati sátorban pedig lehetőség lesz kipróbálni népi gyógyászati praktikákat és kezeléseket adományosan. Népi gyógyászaink szeretettel várják a hozzájuk fordulókat.
Fresz Zsuzsanna – csontkovácsolás, köpölyözés, kenés, inazás
Kapczán Tibor – csontkovácsolás, rováslás, lélekgyógyászat
Borsos Andor – csontkovácsolás
Flórián Albert – csontkovácsolás (péntek es vasárnap délután)
Flórián Szász Bernadett – gyógymasszázs, kenés, inazás (péntek és vasárnap délután)

Az alternatív gyógymódokkal ismerkedők pedig kipróbálhatják az akupresszúrát valamint a reflexológiát.
Jakab István – akupresszúra
Seress Zsuzsanna – reflexológia

Időpontra feliratkozás a helyszínen!