Gyermekeink kibontakozása, önmagunk kibontakozása

Egyik előadónknál Rémán Izabellánál megjelent egy könyv, amit szeretettel ajánlunk figyelmetekbe.
„Az elmúlt években a békés nevelés utáni vágy jegyében felbukkantak olyan módszerek, amelyekkel kíméletesebb módon lehet rávenni a gyermekeket az együttműködésre. Mindazonáltal a fegyelmezés ősrégi fogalma mit sem változott, és az „együttműködő nevelés” lett az új szakkifejezés, amely eltakarja a mögötte megbúvó irányítást. Az irányítás azonban nem hatékony, mert az ember természeténél fogva ellenáll neki. Legyen az szelíd ráhatás vagy leplezett manipuláció, maga az irányítás ténye az, ami azokat a problémákat okozza, amelyeket meg akarunk oldani.
A legtöbb szülő már tudja, hogyan lehet a gyermekeket szelíden irányítani; amit nem tudunk, az az, hogyan lehet békességben és örömben együtt létezni velük – irányítás nélkül. Ismerjük a melegszívű irányítás olyan trükkjeit, mint a „természetes következmények”, a közös megegyezéssel kialakított, időkorlátok, az elköteleződő együttműködés, a megvesztegetés és a dicséret. Ám az engedelmesség, a szabálykövetés, de még maga az együttműködő nevelés módszereinek alkalmazása is csak azt jelenti, hogy a gyermek aláveti magát a felnőtt akaratának, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy ezt szívesen teszi (mert igényt tart a szeretetedre, és megkönnyebbül, ha kiérdemli). A szülők ma annak a módját keresik, hogyan nevelhetik gyermeküket fegyelmezés nélkül, miközben megmarad a gondoskodás és az iránymutatás.
Ennek a könyvnek a célja ezért nem az, hogy megtanítson, hogyan csikarj ki együttműködést, hanem az, hogy megmutassa, hogyan erősítheted az énfejlődést mind magadban, mind a gyermekedben.
Tudom, hogy örömmel felhagynál a szidalmazással, büntetéssel, fenyegetéssel, ha tudnád, hogyan tehetnéd biztossá, hogy gyermeked egy kedves, felelős, sikeres felnőtté érjen eme fájdalmas eszközök nélkül is. A Gyermekeink kibontakozása, önmagunk kibontakozása könyv válasz erre az óhajra.”
Könyv
https://lelkesedeskonyvek.com/naomi-aldort-gyermekeink-kibontakozasa-onmagunk-kibontakozasa

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.