Murányi Péter: Beszélőkör (műhely)

Időpont:
augusztus 26., péntek
19:00 - 21:00

Helyszín:
Közösségi udvar – szivárványos tér


A Gyüttment Találkozó egyik nagy értéke, hogy összekapcsol egy csomó olyan szubkultúrát, amely mind rendelkezik jó értékekkel, tudással, megoldásokkal, de talán egyik sem teljes képpel arról, hogy mi is történik ma a világban, viszont az összekapcsolódásuk roppant termékeny lehet. Mivel az idei Gyüttment egyik kulcsszava a HÁLÓZATOSODÁS, ezért az idei közösségi udvarban a magyarországi “hippik” is önálló programhelyszínnel jelennek meg, hogy erősítsük ezeknek a szubkultúráknak az összekapcsolódását. A programok szorosan kapcsolódnak az idei közösségi udvar témájához: a közösség indítás és a személyes kapcsolatok fontossága.

Három egymással összekapcsolódó program lesz ezen a csak erre a célra felépített programhelyszínen, amit a Szivárvány-találkozók kötnek össze.

I. A Szivárvány-találkozók vezetési tapasztalata – a természetes vezetés – ELŐADÁS
II. Rokonszenvteremtés – MŰHELYMUNKA
III. Beszélőkör – MŰHELYMUNKA

III. Beszélőkör – MŰHELYMUNKA

Az észak-amerikai indiánoktól származó úgynevezett „beszélőkör” vagy „tanácskör” a Szivárvány-találkozók (lásd fent) néhány informális intézményének egyike. Ez az egyszerű, szelíd, mégis igen erőteljes kommunikációs módszer lehetőséget ad egy közösség tagjainak, hogy kifejezhessék az érzelmeiket, megismerhessék a többiek gondolatait, vagy megoldást keressenek, döntést hozzanak egy helyzetben. Sokak szerint jobb elnevezés lenne a „hallgatókör”, hisz egy adott pillanatban egyetlen személyen kívül mindenki hallgat, magában reflektál az éppen beszélő szavaira, engedi, hogy gondolatai megtermékenyítsék a sajátjait. Az egymás után beszélőket hallgatva jól kirajzolódik, hogy miben is vannak az egyes személyek, és az egész társaságban mi az uralkodó hangulat. A körben mindenki egyenlő, és ha tanácskozókörről van szó, csak teljes konszenzus esetén születhet döntés.
Ez a műhely egyetlen beszélőkörből fog állni, a kevés szabályt már magában a körben ismertetjük, átengedve magunkat a pillanatnak, a csoport közös tudatának (vagy tudattalanjának), amely a cselekedeteinket irányítja. Ha rád kerül a sor, beszélhetsz, vagy tovább is adhatod a szót és csak úgy jelen lehetsz a többiekkel.

Murányi Péter előadó és a programok szervezője

Majom vagyok (rendszertani értelemben gondoltam, de azért hozhatsz banánt :)) A majmok csoportlények. Mostanra kezdünk végre rájönni arra, hogy mi az egyik baj a modern társadalommal: az individualizmus nem működik. Csakhogy közben megkoptak az eredeti együttélési formáink, és nem tudjuk, mit kezdjünk egymással. A magányos tömegben tengődő fajunk egyik fő aktuális kalandja a visszamajmulás. Ha jól akarunk lenni, valamiképpen újra meg kell találunk egészséges létmódunkat, a közösséget.
Nagyon szeretem az élőlényeket, a többi életformát velünk egyenrangúnak tartom, ahol tudok, tanulok tőlük. Különösen a természetes minták, az összefüggések érdekelnek. Hogyan gyógyulunk meg magunktól? Mitől árad bennünk a kreativitás? Miképp szedhetünk fel egy új nyelvet az anyanyelvünkhöz hasonló könnyedséggel (http://termeszetesnyelvtanulas.hu/) ? Hogy érezhetjük át más ember érzéseit? Ilyesmikről írok, meg tartok tanfolyamokat (http://sarkanyfa.hu/). Sokat csatangoltam, jópárfelé laktam ezen a bolygón és volt szerencsém elvetődni a közösségi léthez még közelebb álló társadalmakba is.
A Gyüttment Találkozót többek között azért is tartom ígéretesnek, mert számos, a kiutat kereső szubkultúrát összekapcsol, mint valamiféle agy: lehetőséget teremt, hogy a jó megoldások megtermékenyítsék egymást és a rész-idegpályák egész rendszerré álljanak össze. És akkor nekünk végre megint jó lesz.