Az Egy Nap előadásai: Egyre többen zölden?

Egy csomagolásmentes bolt, lépések a fenntartható divatipar kialakulásáért, tippek az egészséges étkezéshez, és a hulladékmentes háztartáshoz: négy úttörő zöld kezdeményezés – és mind egy helyen, egy kerekasztal-beszélgetésen, június 2-án, a Dürer kertben.  

Sokkoló fotók a világ minden tájáról: tele vannak az óceánok, tengerek műanyag szeméttel, még a halak gyomrába is jut belőle; szörnyű körülmények között tartott haszonállatok; túlvegyszerezett, ipar gyártotta élelmiszer; egykori termékeny, mára kiszáradt termőföldek; fillérekért robotoló tömegek, míg a másik oldalon luxus és csillogás  – sokan érezzük, hogy valami nincs rendben, ez nem fenntartható, nem a helyes pályán mozog a világ, és ha nem változtatunk, nagy baj lesz. Sokan tennénk is valamit az egészségesebb világért, de úgy érezzük, túl kicsik vagyunk a nagy változásokhoz.

Vagy mégsem?


Magyar-Hikisch Ági, a Ne pazarolj csomagolásmentes bolt tulajdonosa; Mengyán Eszter, a Holy Duck fenntartható divat, tudatos ruhavásárlás blog szerzője; Szabó Eszti, a Felelős Gasztrohős önkéntese; és Tóth Andi, a Háztartásom Hulladék Nélkül blog, és a “Dobd ki a szemetest” könyv szerzője. 

Hol lehet egészséges élelmiszerhez jutni, ami nemcsak azért egészséges, mert nincs benne vegyszer, hanem mert egyetlen állatnak sem kellett egész életében kis helyre bezárva élnie, vagy inkább szenvednie azért, hogy étel kerüljön az asztalunkra?  

És hogyan lehetne csökkenteni a háztartási hulladékot? Rendben, a tudatosabbak szelektíven gyűjtik, amit lehet, és komposztálnak, ha van rá lehetőségük. De még így is, egy átlagos boltban megvásárolt termékekkel együtt – csomagolóanyagként – rengeteg szemét jut a lakásba, utána meg a kukába.

Na, és öltözködni lehet környezettudatosan? Az adatok borzasztóak: a divatipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág, édesvízből például rengeteget használ. Ráadásul az utóbbi években egyre többet és többet gyártanak, olyan ruhákat, amelyek nagy része rövid időn belül szintén a kukában végzi, mert megunják, mert a trendek már mást diktálnak. És miközben a kevesek állandóan új kollekciókban feszítenek, a ruhagyárakban dolgozó munkások tömegei fillérekért gürcölnek, sokszor veszélyes körülmények között.

A jó hír viszont az, hogy mindezek ellenére sokat tehetünk egy tisztább, egészségesebb világért. Már Magyarországon is van például olyan bolt, ahol semmilyen felesleges csomagolóanyag nem jut az élelmiszer mellé: a vásárlók saját edényükbe, textilzsákjukba kapják a megbízható helyekről származó egészséges élelmiszert. Elindult egy olyan kezdeményezés is, amelynek célja, hogy a divatipar fenntarthatóbbá és környezetkímélővé váljon. Kaphatunk tippeket arról is, honnan szerezzünk be egészséges élelmiszert, és hogyan tehetjük környezetbaráttá, zöldebbé étkezéseinket. És ahhoz is van segítség, hogyan tehetjük szinte teljesen hulladékmentessé a háztartásunkat.

Mindezeket pedig egyszerre is megismerhetjük az Egy Nap városi ökobandázás rendezvény kerekasztal-beszélgetésén, június 2-án, a Dürer kertben. Négy inspiráló zöld kezdeményezésről hallhatunk: ott lesz Magyar-Hikisch Ági, a Ne pazarolj csomagolásmentes bolt tulajdonosa; Mengyán Eszter, a Holy Duck fenntartható divat, tudatos ruhavásárlás blog szerzője; Szabó Eszti, a Felelős Gasztrohős önkéntese; és Tóth Andi, a Háztartásom Hulladék Nélkül blog, és a “Dobd ki a szemetest” könyv szerzője. Nemcsak az derül ki, ők hogyan indultak el környezettudatos útjukon, de az is, mi hogyan indulhatunk el ezen, vagy folytathatjuk az általuk megkezdett utat.  

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to Top