Az Egy Nap előadásai: ökoharc a betondzsungelben avagy mik azok az átalakuló közösségek?

Városban is lehet ökotudatosan élni? És ehhez egy jó közösséget találni, vagy akár létrehozni? Pontosan erről szól az átalakuló közösségek mozgalom, ennek alapjaival ismerkedhetünk meg június 2-án a Dürer kertben.

Vidékre költözni nagyon jó. Csend és nyugalom, tiszta levegő, természetközelség, az emberek is valahogy közelebb vannak egymáshoz, köszönnek az utcán, bárkivel lehet beszélgetni. Része lehetünk egy igazi közösségnek, hátrahagyva a városi elidegenedést. Termeszthetünk zöldséget, nevelhetünk gyümölcsfákat. Tanulhatunk gazdálkodni. Vagy találhatunk helyi termelőket, akiktől rendszeresen vásárolhatunk egészséges élelmiszert. Ideális annak, aki ökotudatosabb életre váltana.

Wekerlei napok

Na és, ha nem tudunk elköltözni a városból? Sőt, mi van, ha nem is akarunk? A városról sokaknak az elidegenedés jut eszébe, ahol az emberek szinte csak akadályként tekintenek a másikra közlekedés, vagy sorban állás, vásárlás közben. Itt nincsenek is igazi közösségek? Odafigyelés, egymás segítése? Annak, aki bármilyen okból városban folytatja életét, le kell mondania az egészséges ételről, a közösséghez tartozásról, és a környezettudatosságról is?

A jó hír, hogy nem. A városokban is sokan érzik, hogy egészségesebb, igazságosabb és fenntarthatóbb világot kell építeni. Vagyis inkább ilyenné kell átalakítani a mostanit. Csak meg kell találnunk egymást, azokat, akik így gondolkodnak, ez az értékrendjük, és tennének is érte.

Pontosan erről szól az átalakuló közösségek mozgalom. A modellje a dél-angliai Totnes településről indult még 2006-ban, ahonnan gyorsan elterjedt előbb Nagy-Britanniában, majd az egész világon. Mára 43 országban több mint 1100 átalakuló közösség működik. Lényege mindenhol ugyanaz: egy olyan társadalom kialakítása, amely egészségesebb és összetartóbb, ahol az sajátunk mellett a körülöttünk élők boldogulása is számít, ahol nem csupán haszonélvezői vagyunk a természeti környezetnek, hanem, mivel hálásak vagyunk neki, gondozzuk és vigyázunk is rá.

Mindez persze helyi összefogással valósulhat csak meg. A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy a helyi lakóközösségek a helyi piacokat erősítik, kistermelőkkel veszik fel a kapcsolatot, vagy közösségi kertjükben termelnek, csökkentik energiaszükségletüket, új lehetőséget teremtenek helyi vállalkozásoknak, sőt, akár a közlekedést is közösségi módon oldják meg. De mindezeken túl persze még számos kreatív formája lehet a az összetartó közösségi életnek.

Wekerlei napok

Magyarországon 2008-ban jelent meg a mozgalom, az első “hivatalos” kezdeményezés az “Átalakuló Wekerle”. Ez tulajdonképpen Kispest Wekerle városrészének civil csoportja, amely az összefogást segíti a magánemberek, a civil szervezetek és intézmények között. Lehetőséget ad az itt élőknek, hogy úgy erősítsék a közösségüket és gazdagítsák életüket, hogy közben nem károsítják a környezetet.

Erről is, és általában az átalakuló közösségekről lehet többet megtudni az Egy Nap városi ökobandázáson június 2-án, a Dürer kertben. Az interaktív műhelymunkát Tracey Wheatley, az Átalakuló Közösségek képzője, és az Átalakuló Wekerle aktivistája tartja. Érdemes itt lennie annak, aki felébresztené saját lakóközössége kreativitását, és összetartóbbá alakítaná azt.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to Top