Az Egy Nap előadásai: A Gyüttment-hatás tudományos vizsgálata

Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni! – a legtöbben kb. ennyit bírtunk reagálni 25 éve, amikor semmi mást nem tudtunk, csak hogy változtatni akarunk az életformánkon. Legfeljebb elolvastuk hozzá magát a könyvet is, és néha meghallgattunk egy-egy The Clash vagy Sex Pistols számot. Meg hőbörögtünk a haverokkal egy sort. Ma már cizelláltabb az eszköztár: komoly tudásbázis, tapasztalati háló, Facebook csoportok és mindennapos problémák megoldásainak tömkelege áll rendelkezésére annak, aki életformát váltana. Sőt, itt van mindjárt nekünk egy egész Gyüttment Fesztivál!

A Fesztivál népszerűsége jól érzékelteti, hogy egyre többen akarnak tudatos életet élni akár városban, akár önellátóan, közösségben. Különösen szembeötlővé válhat ez az idei Gyüttment Fesztiválon Greta Thunberggel és a naponta megjelenő „éppen kihalunk!” hírekkel a hátunk mögött. De mi ez az egész “gyüttmentkedés”? Csak egy túlnőtt szubkultúra, vagy gyarapodó mozgalom, ami reális megoldást ad szorongató kérdéseinkre? Egy jó buli együtt néhány napig a haverokkal, vagy életutakra kiható barátságok és ismeretségek alapja? Az Egy Nap városi ökobandázás rendezvény június 2-án, a Dürer-kertben egy egész előadást szentel a kérdés körbejárására ’Segíthetünk? Segíttettünk? A Gyüttment kezdeményezés a kiköltözők szemével’ címmel.

Ki fogja megválaszolni ezeket a kérdéseket?

Az ELTE Humánökológia mesterképzősei két fél éven keresztül tanulmányozzák Kajner Péter vezetésével a fenntartható vidékfejlesztést. Kutatásuk eredményeiről számol be az Egy Napon Szenderák Gabriella és Sebők Lehel: beszélnek majd arról, hogy milyen a gyüttment életút, hogyan élik meg a vidékre költözést a kiköltözők és mire számítson az, aki hasonlóra adja a fejét. Kiderül, milyen motiváló hatást gyakorolt ezügyben a Gyüttment kezdeményezés, miben segítette, hogyan segíthetné jobban a kiköltözőket a Gyüttment Fesztivál.

Szenderák Gabriellához és Sebők Lehelhez Tóth Miklós, a Gyüttment Fesztivál egyik szervezője kapcsolódik egy kerekasztal beszélgetésre, amibe a közönséget is bevonjuk és amit Kajner Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar,  Humánökológia szakának oktatója moderál.

A Gyüttment kezdeményezés valami, ami hatékonyan hozzájárul hazánkban az élet fenntartásához, vagy inkább egy erőteljes inspiráló közeg? Mit mondanak erről a szervezők? Milyen ambíciókat éltet a kezdeményezés? Megmaradnak háttérbázisnak? Vagy új területekre lépnek? A gyüttmentség mindennapokra gyakorolt, életformáló hatását fogjuk felmérni tudományos eszközökkel, valamint a továbbfejlődés lehetőségeit feszegetjük az Egy Napon.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.