Egy Nap előadásai: A közösségi lakhatás és a közösségi vállalkozás házassága

Miért lehet jó nekünk közös életre vállalkozni?

Biztosan végiggondoltad már alaposan valamelyik péntek reggel, miközben a villamoson zötykölődtél a munkahelyedre, hogy milyen lenne az ideális életforma számodra. Ahol a munkát magadért és a családodért végzed, nem pedig más várát építed. Ahol értelmét látod annak, amit csinálsz, nem pedig egy lecserélhető alkatrésznek érzed magad egy lelketlen gépezetben. Ahol számít, hogy ki vagy te és mit akarsz, ráadásul a többiek értékelnek és te is értékeled a közösségedet, számít a létezésed, merthogy: egy közösséghez tartozol véééégre! A te saját közösségedhez! És nem csak úgy kóvályogsz cél nélkül és súlytalanul a világban. De mégis hogyan lehet ezt megvalósítani?

Ezt az ábrándozást hozza le nekünk ide ebbe a 3D nevű játszótér valóságába Szép Éva, Vágvölgyi Gusztáv – Pabló az Inspi-Rációtól és Horogh Petra, Babos Annamária a Közösségben Élni közösségétől az Egy Nap rendezvényén június 2-án 13 órától Budapesten, a Dürer-kert Nagytermében.

Tologattad már a frusztrációdat az alvásidőtől a munkaidőig, aztán onnan tovább a szabadidőig, miközben az énidőt tervezgetted? Ha igen, akkor talán már kialakult benned a vágy arra, hogy mindezeket a széttöredezett igényeket integrálni tudd egyetlen folyamatba, az életed folyamába. A közösségi lakhatás és közösségi vállalkozás létformája megadja erre a lehetőséget. Akkor is választhatod ezt az életformát, ha a városban maradnál, és nem akarsz kiköltözni vidékre egy faluba.

Az Egy Nap rendezvényén két közösségi alapú modellel ismerkedhetünk meg, és megtudhatjuk, mi a közös bennük. Valamint azt is, hogy hogyan tudja támogatni egymást a közösségi vállalkozás és a közösségi együttlakás rendszere.

Duwamish co-housing közösség

A co-housing egy olyan közösségi lakóhely és lakhatási forma, ahol a lakók aktívan részt vesznek a közös lakóhelyük megteremtésében. Nem azonos a kommunával, mivel a co-housingban mindenkinek van privát szférája és nincs vagyonközösség. Inkább olyan, mint egy együttműködő szomszédság, ahol hamar összehangolódik, ki miben, hogyan számíthat a másikra: pl ahol baba születik, oda kerül komatál is és gyerekfelügyelet. A hazai co-housing típusú együttélés még nagyon gyerekcipőben jár, miközben külföldön már több száz fős közösségek is működnek, így akár már piacot is jelentenek egy-egy közösségi vállalkozásnak, például bevásárló közösségnek. Ugyanakkor már 3-6 család, pár, vagy egyedülálló is jelentősen csökkentheti a lakhatáshoz jutás és a fenntartás költségeit a megosztás révén, ha elindítanak egy co-housingot. Tehát ez az életforma egyrészről komoly anyagi előnyöket rejt.

Ám legalább ilyen meghatározó haszna a mindennapi élet terheinek megosztása, megkönnyítése. Jellemzően azok a co-housing közösségek állják ki az idők próbáját, ahol van egy plusz cél is, ami összetartja a csapatot. Ez lehet a hulladékmentes életforma, vagy a helyi termelőkkel kialakított kosárközösség. Mindezekért az együttműködésekért érdemes igazán ilyen lakhatási és életformát kialakítani. A közösségi lakhatás tapasztalatairól a budapesti ’Közösségben Élni’ kezdeményezés két tagja fog beszámolni az Egy Nap rendezvényén.

A közösségi vállalkozás alapjai a Treemap tréningen, Pablóval és Évával

A közösségi vállalkozásról, mint szervezeti modellről Vágvölgyi Gusztáv – Pabló és Szép Éva fog beszélni, akik évtizedek óta kutatják, mitől válik működőképessé egy közösség. Tapasztalatuk szerint frissen alakult kisközösségek gyakran esnek szét azért, mert nincs elegendő kölcsönös egymásra utaltság a tagjai között. A tudatosság alapú életközösségekben megszabhatjuk azokat a határokat, amiben jól érezzük magunkat és együttműködhetünk abban, ami teljesebbé teszi az életünket, vagy simán a hasznunkra válik. A közösségalkotás egy folyamat, ami kidolgozza ezeket a kereteket, szabályokat.

Egy közösség kialakulása konfliktusokkal, fájdalmakkal jár – ez a születés szakasza. Ha nincs tudatosan és önként vállalt, kölcsönös egymásra utaltság a megélhetésben – amit Pabló sokkal inkább szeret együttműködési kényszernek nevezni -, akkor a közösség ebben a szakaszban széteshet. Ilyen együttműködési kényszer lehet a közös lakhatás megteremtése, vagy a megélhetés mentén való együttműködés.

Azonban ahhoz, hogy ebből működő, közösségi rendszerek alakuljanak ki, szükség van egy rendszerszemléletben született vezetési eszközre, ami segítséget ad a közösség vezetőinek, hogy képesek legyenek a közösség problémáit megoldani. Ezt segíti a Pabló által kidolgozott FA-modell, ami a közösség vezetőinek egy olyan gondolkodási térképe, ami mentén ki tudják alakítani saját rendszerüket és meg tudják oldani a problémáikat. Aki a FA-modellt szeretné jobban megismerni, azoknak Pablóék Budapesten június 22-én tartanak egynapos TreeMap tréninget is, amire a kozossegivallalkozas.hu oldalon lehet jelentkezni.

A közösségi lakhatás és közösségi vállalkozás témája azoknak lesz a legfontosabb, akik társakat keresnek egymásnak a közösségi lakhatásban és megélhetésben. A rendezvény során az érdeklődők számára alkalom nyílik a beszélgetésre az előadókkal, majd a társakat keresők csoportokban egyeztethetik elképzeléseiket, kicserélhetik elérhetőségeiket. Emellett egész nap lehetőség lesz feltenni konkrét kérdéseket Vágvölgyi Gusztáv – Pablónak és Szép Évának az ingyenes közösségi vállalkozás tanácsadás keretében, valamint Horogh Petrának és Babos Annamáriának a Közösségen Élni kezdeményezés tapasztalatairól.

Az kerekasztal-beszélgetés facebook eseményét itt találjátok.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.