A zéró hulladék fesztivál 5. rész: A komposztbudi

Más néven alomszék. Jó téma ez. A fesztiválon több, mint jó barátok lesztek. A komposztbudi a legzöldebb alternatíva a kétbetűs kitérőkre: nullára csökkenti a vízöblítésekből eredő vízfelhasználást, a tartalmát pedig elszállítjuk a fesztivál területéről nem messze, ahol két év szakszerű tárolás során ártalmatlan humusszá bomlik le, és trágyázásra lehet majd használni. Takaros, hangulatos, zerowaste.

 Az elég egyértelmű, hogy mi mehet bele, plusz biológiailag lebomló pelenka és a kutyadolog, amihez adunk nektek lebomló papírkendőket, viszont azt tekintsük át, hogy mi NE kössön ki a budiban. A fent elsoroltakon kívül semmi, persze. De kérünk titeket, ne vegyük el az értelmét pazar budijainknak és véletlenül se dobjatok bele: NEM lebomló pelust, női intim higiénés eszközöket, cigicsikket (ez olyan eldobálgatós téma, de komposztbudi kilőve), műanyagpalackot, papírzsebkendőt, NEM lebomló vécépapírt. Biztosítunk lebomló vécépapírt, amit nyugodtan beledobhattok a budiba. Ám ha elkerülhetetlennek érzed a ’sose lehet tudni’ biztonsági vécépapír elhozatalát, kérünk győződj meg róla, hogy 100%-ban lebomló legyen! 

És hogy a tartalma hova kerül? Már a használat során rendszeresen kezeljük egy EM baktériumflórás készítménnyel, amely még jobban megszünteti a kellemetlen szagokat és csökkenti a legyek számát. A megtelt, teljesen vízzáró tartályokat elszállítjuk a fesztiváltól nem messze egy deponálóba, ahol két év szakszerű tárolás során ártalmatlan humusszá bomlik le, amit növénytermesztésre vagy talajjavításra, trágyázásra lehet majd használni.