Ismét lesz Nyílt tér: szavazz a kedvenc előadódra!

Gyere és mondd el te is! ☀

A tavalyi nagy érdeklődés után idén is megszervezzük a Nyílt teret a fesztiválon, ahol mindenki előadóvá válhat és megoszthatja tudását. 

Nyílt tér 2018-ban, Zebegényben

A tavalyi nagy érdeklődés után idén is megszervezzük a Nyílt teret a fesztiválon, ahol mindenki előadóvá válhat és megoszthatja tudását. A Nyílt téren olyan előadókat fogadunk, akik részt vesznek a Fesztiválon, és szívesen hozzátennének a tudásmegosztáshoz. Ehhez a Fesztivál Facebook eseményében meghirdettünk egy szavazást, ahol a beérkezett előadásokra szavazhatsz, és az első nyolc előadás nyílt teret kap!

Előadók

v.Termeczky Alfréd Károly: A paradicsomkert Biodinamikus Mintagazdaság bemutatkozó előadása

Waldorf pedagógusok vagyunk, akik elhagyták az intézményesített iskolai oktatás kereteit, és önfenntartó Biodinamikus növénytermesztést és állattartást folytatunk gyermekünkkel Rózsával aki “magántanulói” státuszban van. Törekvésünk a környezettudatos életmód és a minél kisebb ökológiai lábnyom hátrahagyása.


Németh Péter: A fenntarthatóság 10 alapköve

Ahhoz, hogy megvalósíthassuk a fenntartható életmódot, 10 fontos alapkőre kell építsük az életünket. Ezek segítenek ahhoz, hogy saját magunkat és a környezetünket megóvjuk a pusztulástól. Hogy mi ez a 10 alapkő és hogyan lehet ezekre építeni az életünket, azt megtudhatod, ha ezt a témát szavazod be a Nyílt térbe.

Krisna-völgyben élek a családommal, ami Közép-Európa legnagyobb ökofaluja. Azon dolgozunk, hogy a fenntartható életmódot megvalósítsuk és bemutassuk mindenkinek. Az Öko-völgy Alapítvány vezetőjeként számos szakmai konferencia, népszerű kiadványok és gyakorlati tanfolyamok jelzik tevékenységünket.

Honlap: www.okovolgy.hu


Papp Miklós: Nyelvünk történetének rejtélyei

Amikor arra keressük a választ, hogy “miben különleges a magyar nyelv”, egyúttal arra is választ várunk: “kik vagyunk mi”. És érezzük, hogy a kérdésre adott válasz meghatározza a világgal való kaрcsolatunkat, végső soron a jövőnket is. Ilyenkor felmerülnek a következő kérdések is: romlik a nyelv, vagy fejlődik? Milyen nyelven beszéltek az őseink? Melyek a “legősibb” és a “legfiatalabb” nyelvek? Valóban megcáfolták a “finnugor elméletet”? Miben különleges nyelv a magyar, és miben nem? Miben különleges a székely rovásírás, és miben nem? Ha kételyeid vannak, akkor itt a helyed. Ha nincsenek, akkor még inkább.

A nyelvek már gyerekkorom óta vonzanak, az anyanyelvem titkai szintén. Az egyetemi nyelvtörténeti kurzusokon kívül (némelyiket nekem tartották, némelyiket én tartottam) megismerkedtem alternatív nyelvészeti irányzatokkal is. És nagyon izgalmasnak tartom, hogy mindig, amikor választ kaрtam egy-egy nyelvvel kaрсsolatos kérdésemre, újabb kérdések bukkantak fel.


Zsuzsanna Love: Ki vagyok Én a klímakrízis tükrében?

Ebben a beszélgetésben arra hívlak, hogy őszintén figyeld meg gondolataidat, érzéseidet, hozzáállásodat, azokat a szokásokat, amelyek alapján működsz és mindent, amit valójában a szüleidtől, a kultúrától és a társadalomtól kaptál. Amint elkezded nézegetni azt, hogy ki is vagy Te, beindul egy gyomláló folyamat, amelyben nyilvánvalóvá válik: a különböző szerepeiddel, érzéseiddel való azonosulás valójában nem Te vagy! De akkor ki ez az Én? Amikor elgondolkodsz a klímakrízisen és legyintesz, hogy nincs is; vagy mérgelődsz, hogy az ipar mennyire szennyező; vagy elkezdesz pánikszerűen újrahasznosítani; vagy megrettensz, hogy te jó ég, mind meghalunk?! – ekkor tulajdonképpen mi történik? Hol vagy ebben az állandóan változó, átalakuló világban? Hogyan lehet Demoklész kardja alatt is belső békében, ártalmatlanul élni? Szó lesz szeretetről és közösségről, elfogadásról és megértésről. A beszélgetés folyamán kellemetlen, megdöbbentő, ijesztő gondolatok, érzések, esetleg testi reakciók is feltörhetnek. Persze, az ellentétük is megérkezhet: megnyugvás, béke, harmónia. Semmi másra nincs szükség, mint engedni, hogy vigyen a helyzet, amerre vinni fog. Minden emberben az egész világegyetem létezik, az összes Erő, így elkerülhetetlenek a reakcióink. Minden pillanat tökéletes önmagában, pusztán az értelmezési kényszer forgatja ki önmagából és okoz szenvedést.

Zsuzsanna Love a nevem csaknem 30 éve, mióta kivándoroltam Új-Zélandra. Mint minden emigránsnak, nekem is hosszú es kacskaringós a történetem. Röviden azonban annyi, hogy személyiségem mindig arra ösztökélt, hogy felfedezzek. Új-Zélandon is folytatódott a tendencia, eleinte úgynevezett fogyatékos emberekkel foglalkoztam. Így lettem aztán mozgásterapeutából jógatanár, táncterapeuta, önellátó biogazdálkodó, egészséges táplálkozás szakértő, majd 45 évesen újra anya. A késői anyaság vált az igazi befelé fordulás, önfelfedezés mozgatórugójává: mindent másként szerettem volna tenni ezzel a csodás kis új élettel, mint ahogyan a fiatalon szült első gyermeket neveltem. Utam elvezetett hihetetlen mennyiségű filozófiai elgondolásokon és iskolamentes nevelésen keresztül az erőszakmentes kommunikációhoz és végül az Új-Zéland északi csücskében megbújó Tushita asramhoz. Itt kezdtem Sri Yanchiji társaságában boncolgatni azokat a kérdéseket, amelyeket szeretnék veletek megosztani. Hogy miért? Mert nekem és mindnyájunknak, minden embernek joga és felelőssége az, hogy felfedezze, ki is ő, és teljes felelősségvállalással, ártalmatlan és gazdag/egész emberi életet éljen. Tegye azt, amit csak tud. Éppen most, amikor az egész mindenség szétfoszlani látszik, amikor híres értelmünk megoldások hiányában toporog, amikor úgy tűnik, elkerülhetetlen a katasztrófa. Éppen most semmi más nem fontos, csak az, hogy mennyire vagyok képes befogadni az Életet; lélegezni, amíg van levegő, annak tudatában, hogy a mindenség misztériumának tökéletes része vagyok.


Herner Katalin: A zöldülés útjai

Beszélgetés, interaktív előadás környezettudatosság, fenntarthatóság, vállalati környezetirányítás témakörben.

Herner Katalin okleveles környezetmérnök vagyok, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója. Egyesületünk 1995 óta tevékenykedik a vállalati fenntarthatóság területén. Programokat szervezünk, oktatásokat-képzéseket tartunk, minősítéseket hajtunk végre többek között Zöld iroda, stratégiai fenntarthatósági audit, karbonlábnyom számítás területén. Programjainkról, tevékenységünkről bővebben tájékozódhatsz a www.kovet.hu weboldalon.


Német Réka Viktória: Kambodzsa szemete

Idén tavasszal 3 hónapot töltöttem Kambodzsában. Média újságírói szakmai gyakorlatom alkalmával szerzett tapasztalataimat szeretném megosztani egy a főváros szemétszállítási problémáiról készített dokumentumfilm kapcsán.

Multimédia művész vagyok, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, DLA-ról érkeztem.

Honlap: heureeka.wordpress.com


Horváth Milán: Az érintés 8 szerepköre

Ha te hozzám érsz, vagy én hozzád érek, akkor mindketten tudattalanul belecsúszhatunk különféle tipikus szerepekbe. Ezen szerepek egy része jó érzéssel tölt el minket, és közelebb hozhat minket egymáshoz. Másik része viszont rossz érzést ad, és eltávolít. Milyen tipikus szerepek szoktak előfordulni? Mitől függ, hogy milyen szerepbe kerülünk? Hogyan tudunk rálátni ezekre a szerepekre? Meg tudjuk-e választani őket a megszokott “belecsúszás” helyett? Erről szól e 45 perces interaktív előadás és 45 perces gyakorlati workshop.

Önismereti utam során fedeztem fel, hogy az érintés mennyire fontos számomra – és mások számára is! E felismerés hatására kezdtem szervezni az Érintés Fesztivált: egy önismereti fesztivált, ami az érintés témája köré épül, és amit idén már a 3. alkalommal rendeztünk meg.

Honlap: gyere.erintesfesztival.hu


Mészáros Zoltán a mezítlábas jógi: Mezítláb az egészségedért

Egy rövid előadásban meg szeretném.ismertetni veled a talp izomzatát, hogy miért károsak a modern cipők, hogy mit érsz el vele ha mezítláb jársz, majd egy kis kirándulás keretén belül, együtt kipróbálnánk.

Egy sérülés miatt kezdtem el a talpammal behatóbban foglalkozni és ez indított el a cipő nélküli túrázás útján. Azóta sokat javult a lábam, de a mezítláb túrázás ennél sokkal többet adott.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Mez%C3%ADtl%C3%A1bas-J%C3%B3gi-1943379439016276/


Lippai Kitti és Kecskés Timi: Hulladékcsökkentés a háztartásban

Beszélgessünk a saját háztartásunkban megvalósítható hulladékmentes életről. Mit tudunk tenni mi magunk a saját életünkben, a saját környezetünkben a hulladékcsökkentésért, a környezetért? Mi úgy gondoljuk, nem várhatunk kormányokra és nagy cégekre, alulról jövő kezdeményezésként próbálunk hatni. A mottónk: Ki tud tenni a környezetünkért? Ti – és mi! Erről szeretnénk beszélgetni veletek.

Két háromgyerekes anyuka a hulladékmentes élet útján – erről adunk elő iskolákban és táborokban, ezt mutatjuk be a helyi termelői piacon.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/kitimifehervar 


Glóner Csaba: Egy Lélek Ökoközösség

A Csendmélység Egyesület egy olyan közösség, melynek tagjai egységben, egyetlen célért végzik szolgálatukat: mindenkivel megismertetni az Igazságot, az élet valódi értelmét. Az Egyesület tanít, előadásokat, meditációkat tart, lélekjógán lehet részt venni, mindezekkel a lelket hívogatva az igazság felé vezető útra, hogy felismerje saját krisztusi természetét. Az Egyesület Egy Lélek Ökoközösséget alapított, mely megmutatja, hogy miként lehet itt a világban megélni a végtelen szabadságot, mely mindent áthat, mely maga az élet.

Honlap: https://csendules.hu


Ambrózy Noémi: Közösség szerepe a gyermeknevelésben

Manapság a gyermeknevelés egészen átalakult. Amikor az ember gyermeket vállal, akkor érzelmileg és pénzügyileg is magára marad. Amikor a gyermek sír, dühös, toporzékol, hisztizik, nekünk szülőknek egyedül kell megoldanunk, sokszor rosszalló tekintetektől kísérve. Nehéz úgy türelmes, nyugodt szülőnek lenni, ha a környezetünknek is meg kell felelni, anélkül, hogy segítségre számíthatnánk. A Kapcsolódó Nevelés nem csak a családnak nyújt működő eszközöket a gyermekneveléshez, hanem a közösségnek is, hogy támogatni tudja a szülőket és egymást is ebben a fontos munkában.

Ambrózy Noémi, a Kapcsolódó Nevelés oktató-jelöltje, 2 gyermek anyukája

Facebook oldal: https://www.facebook.com/osszekapcsolo/


Margarita: Egy pele nyara

Játékos disputára hívlak benneteket, ahol (ha benne vagytok) megpiszkálnánk az Új Élet lustább jelmondatait, megkergetnénk néhány elfásult ekoszlogent, és elmesélnék nektek a világ négy égtájáról személyesen gyűjtött tanulságos történetet szabad közösségekről, civil felelősségvállalásról és igaz guruimról. Ajánlom magamat 10 év Rendszer- és vegyszermentes tapasztalatára hivatkozva, amit nomád vándorlásom, paraszttá válásom, illetve Újra-és-újrakezdéseim során szereztem. Nem a fejetekben csírázó gondolatokat szeretném öntözgetni, hanem arra próbálnék vakmerő kísérletet tenni, hogy aktivizáljam és radikalizáljam a bennetek rejlő bozótharcost.

Margarita Nyikolajevna: ír, olvas, földet túr. Egyébként kilétét fedje csak homály, az Én nem elsődleges, az adat meg privát.


Az előadások a szabad szellemiség jegyében az előadók nézeteit mutatják be, amely nem feltétlenül egyezik a Gyüttment Fesztivál nézeteivel.