Hol leszünk idén? Bemutatjuk a szekszárdi Sötétvölgyet.

Sötétvölgy

Tolna megye legidősebb erdeje, egy több mint 180 éves cseres-tölgyes társulás, nagyjából 50 ritka növény, védett és fokozottan védett madarak fészkelőhelye – ez mind-mind a Szekszárd melletti Sötétvölgyben található. Idén pedig még egy új “elemmel” bővül a történelme: itt rendezzük a 2019-es Gyüttment Fesztivált.

Sötétvölgy a Szekszárdi-dombság egyetlen természetvédelmi területe, amely helyi védettség alatt áll. A mintegy 500 hektáros területet szinte teljes egészében erdő borítja, Egyedivé az a számos ritka növény varázsolja, mint a ligeti csillagvirág, a májvirág, a szúrós csodabogyó, a bíboros kosbor, vagy a turbánliliom; de itt fészkelnek olyan védett és fokozottan védett madarak is, mint a holló, a csuszka, a fekete harkály, a békászósas és a fekete gólya.

Szekszárdtól mintegy 12 kilométerre található, népszerű kirándulóhely, turistaútjai szurdokok, löszdombok, erdők árnyékában kanyarognak, amelyek mentén horgásztó, pihenő- és tűzrakóhelyek, tanösvény és játszótér várja az idelátogatókat.

A történelem rajongói is találnak itt érdekességet: a Várhegyen látható földsándok – egyes kutatók szerint – egy késő bronzkori földvár maradványai, lehetséges, hogy a kora középkorban is vár állt ezen a helyen. Az itt épült kilátóból szép panoráma nyílik a környező dombokra és a horgásztóra – amelyben hatalmas harcsák, pontyok, amurok, csukák, süllők kárászok és keszegek is élnek.

Megközelítése egyszerű: Szekszárd és Kakasd között, a 6-os számú főútról lekanyarodva a völgy bejáratához érkezünk. De augusztus 22 és 25 között, a Gyüttment Fesztivál idején jobban szeretnénk, ha minél kevesebben tennétek meg ezt a kanyart – gyertek inkább kedvezményesen kerékpárral, lóháton (ingyen), vagy tömegközlekedéssel. Vagy ha mégis autóval, akkor szerveződjetek össze telekocsikkal. Részleteket itt találtok.

Fesztiválunkkal minél kevésbé akarjuk zavarni az itt található különleges élővilág “mindennapjait”, ezért idén szelíden fesztiválozunk. Hogy ez mit is jelent? Erről rendszeresen írunk majd, elsőként olvasd el cikkünket, hogyan képzeljük el a szelíd fesztivált.

Sötétvölgy, Szekszárd mellett. Augusztus 22-25. Tájba illeszkedünk. Téged is várunk!