Hogy ne írasd iskolába a gyereked? – Alternatív oktatási lehetőségek Magyarországon

Feltételezem, nem vagyok egyedül, aki kissé elbizonytalanodik a gyereke iskolába íratásával kapcsolatban, amikor épp arról olvasom a híreket, hogy milyen nemzetközi teszten teljesítettek már megint nagyon gyatrán a magyar kisdiákok. Ha te is így vagy ezzel, vagy csak egyszerűen másképp szeretnéd csinálni, akkor van egy jó hírünk: van választásunk! Nézzük végig, milyen alternatív lehetőségek léteznek ma Magyarországon!
Alternatív iskolák
Az alternatív iskola a gyermek személyiségét és életkori sajátosságait veszi kiemelten figyelembe, a tanár szerepe inkább a tanulási környezet megteremtése és a tanulás megkönnyítése. Ez megjelenik a tanítási-tanulási munkaformákban, a tér elrendezésében, a használt eszközökben és az értékelésben is. Az alternatív iskolákban fontos szerepet kapnak a partneri kapcsolatok és a köztük zajló kommunikáció. (Forrás: Taní-tani online)
Létezik már pár ilyen suli Magyarországon is, mint például a Gyermekek háza Budapesten, A Kék Madár Veszprémben, a Palánta Iskola Pilisvörösváron, vagy a Színes Iskola Tatán. De ebben a kérdésben is eléggé főváros központú az ország, csak néhány vidéki városban léteznek ilyen iskolák, falvakban pedig egyáltalán nem.
Iskolaszerű tanulócsoportok
Ebből már sokkal több van, de a legtöbb még mindig Budapesten vagy környékén, esetleg nagyobb városokban. Ilyen például a pár éve indult Budapest School, vagy a HEURÉKA “iskolán kívüli iskola” és még sorolhatnánk… Vidéken is szerveződnek tanulócsoportok, ha ilyenben gondolkodunk, érdemes lehet körbenézni kiköltözés előtt, hogy van-e a környéken ilyen. Ezeknek a lényege az, hogy egy állami intézményben a gyerek magántanuló lesz, és közben egy ilyen tanulócsoportba jár, ahol felkészítik a vizsgákra (a Nemzeti Alaptanterv NAT szerint), de ezen túlmenően alternatív oktatásban részesül.
Otthon tanulás – home schooling
Aztán vannak azok a magántanulók, akik otthon tanulnak, általában a szülők irányítása alatt. Mivel vizsgázniuk kell, bele kell szőni a tanrendbe a NAT anyagát, de ezen túlmenően szabad a gazda, a családon múlik, hogy mit és hogyan tanítanak a gyerekeknek.
Általában az egyik szülő feladja a munkáját, és foglalkozik otthon a gyerekekkel, ami azzal jár, hogy egy fizetéssel kevesebb kerül a családi kasszába.
Szabadon tanulás – unschooling
A szabadon tanulás lényege, hogy olyan nincs, hogy egy gyerek nem tanul, hiszen természetétől fogva mindig olyan dolgok felé fordul az érdeklődése, amelyre az idegrendszere épp fogékony. Tehát a szülők hagyják, hogy a gyerek magának fedezze fel a világot, ők pedig segítik ebben, és az épp őt érdeklő dolgokkal kapcsolatban próbálják meg kielégíteni kíváncsiságát.
Formailag itthon a szabadon tanulók nem magántanulók, hanem “iskolába járnak”. De nem akármilyen iskolába, hanem egy külföldi iskolába, ami támogatja a szabadon tanulást. A törvény értelmében ugyanis, ha egy gyerek külföldi iskolába van beiratkozva, azzal semmi gond sincs,még akkor sem ha az ottani tanterv, (ami ezeknél az iskoláknál nincs is, hiszen a szabadon tanulás hívei) köszönő viszonyban sincs a magyar tantervvel. Ezt a kiskaput kihasználva az oktatás teljes szabadságát élhetik meg a családok. És még mielőtt azt hinné bárki, hogy ilyet senki nem vállal be Magyarországon, elmondom, hogy már jóval 100 fölött jár az így tanuló gyerekek száma itthon.
A család a külföldi iskolától kap egy segítőt, akivel összeállítják a saját, személyes tantervüket, amely azonban változhat az év során a gyermek érdeklődésének megfelelően. Tehát tényleg azt tanulnak a gyerekek, ami érdekli őket, vagy amit a szülő épp fontosnak tart. Az értékelés az alapján történik, hogy mennyire sikerült a terveket megvalósítani, min dolgozott a gyerek, és ezeket a munkákat be is mutatják az iskolának.
Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan is működik az otthon tanulás illetve a szabadon tanulás a gyakorlatban magyar családoknál, akkor gyere el a Gyüttment Fesztiválra 2018. augusztus 23. és 26. között, és hallgasd meg őket, találkozz velük!
A cikk írója: Zima Katalin

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.