Hasonlóságok és különbözőségek a kínai és a magyar gyógyításban

Egy érdekes beszélgetésnek lehetünk tanúi vasárnap délután a Gyógyító térben működő Gyógynövényes teaházban.

Dr. Wang Lifen kínai orvossal – aki többek között fitoterápiával, akupunktúrával és akupresszúrával is foglalkozik – beszélget Mizda Mária gyógynövényszakértő, a Holdfény Ház Gyógyító Tér egyik házigazdája,

hagyományos kínai orvoslás  egy általános gyűjtőfogalom, amely számos Kínából eredő, ősinek tekintett egészségügyi eljárást takar. Elméleti alapja a természet és az emberi test összefüggő egysége. A kínai gyógyászat az ősi Kína kultúráján és filozófiáin alapul, azon az esszenciáin, mely maga a kapcsolat az ember, az univerzum és a természet Dao-ja (“törvény” vagy “út”) között. A természet Dao-ja a yin és yang közti dinamikus kapcsolat, az egészség pedig az egyensúly a yin és yang között, ahogy a chi és a vér a testen belül; valamint a test és a külvilág között. Amikor ez az egyensúly megbomlik, betegség, fájdalom és szenvedés keletkezik. A kínai gyógyászat alapvető elve ennek a felborult egyensúlynak a forrását megtalálni, és fellépni a yin és yang közti, vér és chi közti harmónia visszaállítása érdekében, vagyis erősíteni a test azon képességét, hogy önmagát meg tudja gyógyítani. A HKO mellett felhozott leggyakoribb érvek egyike, hogy több ezer éves hagyományokon alapuló gyógymódokat vonultat fel, illetve hogy alapvetően minden ide tartozó módszer “természetes”.

Milyen hasonlóságok és különbözőségek vannak a hagyományos kínai és a magyar (kárpát medencei)

– hagyományos orvoslásban,

– gyógynövény felhasználásban,

– gyógyítási szemléletben,

– a gyógyítás mögötti hitvilágban … ?

— többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Szeretettel várunk augusztus 28-án, vasárnap, 16 órától a Gyógyító térben lévő Gyógynövényes Teaházban!

Dr. Wang Lifen (Lili doktornő) bemutatkozása:

1984-ben végeztem Kínában az orvosi egyetemet, utána gyermekorvosként dolgoztam Lishu város kórházában. 1994-ben főorvos lettem.
1996-ban jöttem Magyarországra, ahol az Egyészségügyi Továbbképzési Intézeben (ETI) akupresszúra, akupunktúra, fitoterápia szakvizsgát tettem.
Azóta az Egészség Biztonság Kiemelten Közhasznú Alapítványnál dolgozom, mint hagyományos kínai orvos és akupunktúrával, akupresszúrával foglalkozom. Itt nyílt módom arra, hogy bemutassam a hagyományos kínai gyógyászatot. Munkám közben folyamatosan gyűjtöttem a tapasztalatokat, és kutatom az Európában előforduló betegségek előfordulásának okait és gyógymódjait.