Szőke Karola: A nemek közötti béke, mint a közösség egyik pillére – tapasztalatok Tameráról

Időpont:
augusztus 27., péntek
16:00 - 18:00

Helyszín:
Megyszínpad – közösségi udvar előadás


Embracing the lake, Tamera, Monte Cerro, Portugal 1st August 2009

Tamerát 1995-ben alapította három német: Dieter Duhm (pszichoanalitikus, szociológus), Sabine Lichtenfels (teológus) és Rainer Ehrenpreis (fizikus). A közösség története azonban 1978-ig nyúlik vissza, amikor ez a három ember elhagyta szakmáját, és egy pezsgő szellemi közegben elindítottak egy interdiszciplináris kutatóközpontot  hogy megoldást találjanak a világ akkori ökológiai és technológiai problémáira. Nagyon gyorsan rájöttek, hogyha valódi megoldást szeretnének találni, akkor először az emberi kapcsolatok azon alapvető kérdéseit kell tisztázniuk, amelyek minden kérdésben rejtve vannak, és megakadályozzák a valódi megoldásokat – mint például a versengés, a kapzsiság és a féltékenység. 1983-ban megkezdték hároméves “társadalmi kísérletüket”, amelynek ötven résztvevője volt Fekete erdőben (Németország), majd továbbfejlesztették e kutatás eredményeit egy működő közösség létrehozásával, míg végül 1995-ben megalapították Portugáliában Tamerát.

Jelenleg körülbelül 250 munkatárs és tanonc (a gyerekeket is beleértve) él és tanul Tamerán, amely kísérleti kutatóközpontként működik. Célja annak felfedezése, hogy az emberek hogyan élhetnek békésen egymással és a természettel, valamint hogyan hozhatnak létre sikeres, működő és fenntartható közösséget.

Az előadás főbb témái

Hogyan és miért került a közösségi kutatásuk fókuszába a párkapcsolat, szerelem és a szexualitás?

Mit jelent ez egyéni és közösségi szinten?

Milyen szociális és fizikai (infrastrukturális) tereket, rendszereket alakítottak ki ennek szolgálatában?

Alapelveik közé tartozik az igazság, egymás kölcsönös támogatása, felelősségteljes részvétel a közösségben, átláthatóság, megbízhatóság. Amikor párkapcsolatról, szerelemről, szexuális vonzalomról van szó, nem egyszerű megtalálni az utat, hogy egyszerre legyünk őszinték, ne titkolózzunk, mégis felelősségteljesek és megbízhatóak maradjunk. Egyéni és közösségi utak ezek.
Tamerai és saját történeteimen keresztül bemutatom majd, mit jelent a mindennapi életben az, hogy tudatosan törekszenek rá, ne kelljen szégyellni a szexuális vonzalmat és ne jelenjen meg a félelem a szerelemmel.
Hozzatok kérdéseket is magatokkal, szívesen válaszolok!

 

Előadó:

Szőke KArola

Közösségi ember vagyok. Részben azért, mert tavaly részt vettem Pablo és Éva Treemap táborán, ami “közösségi ember képző”, részben pedig azért, mert 2 éve, amikor 5 hetet voltam Tamera közösségben egy kurzuson 43 társammal, egyszercsak megéreztem, majd tudatosítottam, hogy amiben vagyunk, abban egyszerre haladunk az egyéni kibontakozás, ezáltal a differenciálódás felé és a jól működő együttlét, vagyis az összetartó közösség felé. Úgy érzem, ezzel mintát kaptam, ami azóta is velem van, az újfajta, tudatosság alapú közösségről.

Az emberi kapcsolatok és a gyógyítás mellett köteleztem el magam. Ebből adódott, hogy szakács lettem (a gyerekeim egészségének megőrzésére jó útnak tűnt, és be is vált) majd masszőr, érintésterapeuta. Vezettem női kört, csoportos mozgásmeditációt.

Hiszem, hogy a szeretetet lehet és érdemes tanulni.
A szeretet és a szerelem központi téma az életemben, ez vitt vissza Tamerára is újra meg újra, ahol nem szellemi magasságokból beszélő guru, hanem maga a közösség, a benne élő hétköznapi emberek keresik, kutatják, hogyan lehet emberként jól szeretni.
Szívesen osztom meg személyes tapasztalataimat, történeteimet és finoman, a határok tiszteletben tartásával bátorítom az embereket, hogy megnyíljanak közösségben is.
Szeretek a figyelemmel, test-alapú módszerekkel, a tudatos jelenlétet meghívó gyakorlatokkal dolgozni. Azt tapasztaltam, hogy amikor tudatos jelenlétben vagyunk, akkor tudunk csak valóban őszinték és hitelesek lenni, ami nélkül minőségi közösséget nem tudok elképzelni.