Közösségi udvar nyitó előadás

Időpont:
augusztus 26., csütörtök
14:00 - 16:00

Helyszín:
Megyszínpad – közösségi udvar előadás


Miért pont a párkapcsolati dinamika, szexuális energia, férfi-női szerepek a témája a Közösségi Udvarnak? Mi köze ezeknek a közösségekhez?
Nos, éppen ez fog kiderülni csütörtökön, 14 órától, a MegySzínpadon, Közösségi udvar nyitó előadásában. Kiderül, mit szeretnének és mit nem előhozni a négy nap alatt, és most is hangsúlyosak lesznek a személyes történetek, amelyekből a legtöbbet lehet tanulni.
Az udvargazdák fontos üzenete, hogy mindenféle különbözőséget, másságot természetesnek fogadunk el, és ezt kérik a résztvevőktől is. Fontos, hogy a programok során mindenki nyugodtan és természetesen képviselhesse önmagát.

 

Két nő és egy férfi, egy pár és egy egyedülálló, és mégis egy csapat. Így vagyunk mi udvargazdák az összes külünbözőségünkkel együtt, az idei közösségi udvar szervezői, szóvivői, facilitátorai és programtartói. A nyitó előadásban szeretnék a közösségi udvar témáját megalapozni, érintve az összes programot, és megmutatva, hogy nekünk hogyan állt össze a közösségi udvar szakmai íve.

Udvargazdaként mi már úgy érkezünk a Közösségi udvarba, hogy sok beszélgetésen túl vagyunk, így azt gondoltuk, hogy azon túl, hogy tartottunk egy programismertetőt (ami délelőtt az udvargazdai programindító bemutatkozásban már megtörténik) fontos, hogy ezt a kényes, nehezen megbeszélhető témát tartalmilag is megalapozzuk. Elmondjuk, hogy miért választottuk most ezt a témát, mi az, amiről szeretnénk beszélni, milyen eredményt várunk a mostani szakmai programtól, és azt is el fogjuk mondani, hogy miről nem szeretnénk beszélni, azaz milyen kiágazásai vannak ennek a témának, ami jó lenne, ha nem vinné el a program fókuszát. Már itt is szeretnénk behozni a személyes történeteinket is, hogy érthetővé váljon a számotokra, hogy ennek a témának mi is a jelentősége a közösség alkotás szempontjából.

A nyitó előadás egyik fontos üzenete, hogy mi udvargazdák minden emberi különbözőséget, másságot természetesnek fogadunk el és ugyanezt kérjük a Közösségi Udvar programjain résztvevőktől is. Ezzel az üzenetünkkel és kérésünkkel szeretnénk elérni, hogy a programok során mindenki nyugodtan és őszintén tudja vállalni önmagát.

Ezzel együtt – ahogy mindig is – a közösségi udvar programját a résztvevők kérdései, tanakodásai, problémái is alakítják. Így a nyitó előadáson is várjuk a kérdéseket, javaslataitokat!

Előadók

Szőke KArola

Közösségi ember vagyok. Részben azért, mert tavaly részt vettem Pablo és Éva Treemap táborán, ami “közösségi ember képző”, részben pedig azért, mert 2 éve, amikor 5 hetet voltam Tamera közösségben egy kurzuson 43 társammal, egyszercsak megéreztem, majd tudatosítottam, hogy amiben vagyunk, abban egyszerre haladunk az egyéni kibontakozás, ezáltal a differenciálódás felé és a jól működő együttlét, vagyis az összetartó közösség felé. Úgy érzem, ezzel mintát kaptam, ami azóta is velem van, az újfajta, tudatosság alapú közösségről.

Az emberi kapcsolatok és a gyógyítás mellett köteleztem el magam. Ebből adódott, hogy szakács lettem (a gyerekeim egészségének megőrzésére jó útnak tűnt, és be is vált) majd masszőr, érintésterapeuta. Vezettem női kört, csoportos mozgásmeditációt.

Hiszem, hogy a szeretetet lehet és érdemes tanulni.
A szeretet és a szerelem központi téma az életemben, ez vitt vissza Tamerára is újra meg újra, ahol nem szellemi magasságokból beszélő guru, hanem maga a közösség, a benne élő hétköznapi emberek keresik, kutatják, hogyan lehet emberként jól szeretni.
Szívesen osztom meg személyes tapasztalataimat, történeteimet és finoman, a határok tiszteletben tartásával bátorítom az embereket, hogy megnyíljanak közösségben is.
Szeretek a figyelemmel, test-alapú módszerekkel, a tudatos jelenlétet meghívó gyakorlatokkal dolgozni. Azt tapasztaltam, hogy amikor tudatos jelenlétben vagyunk, akkor tudunk csak valóban őszinték és hitelesek lenni, ami nélkül minőségi közösséget nem tudok elképzelni.

Szép Éva

Közösségi vállalkozás fejlesztő, szervezetfejlesztő, coach, tréner, facilitátor, tanácsadó.

Hiszek abban, hogyha az emberek megtanulnának valódi közösségeket teremteni, ezekkel a közösségekkel hegyeket tudnának megmozgatni. Az Egyesületben én képviselem a racionalitást, a józan paraszti észt, a földön járást. Azt gondolom, erre is szükség van, de olyan jó, hogy vannak mellettem, akik nem ilyenek! Ha tréninget tartok, mindig a résztvevők tudására, tapasztalatára építek, irányító kérdéseket teszek fel, megvilágítom az összefüggéseket. Így a résztvevőkkel közösen építjük a tartalmat. Hitem szerint az új ismeret így válik igazából használhatóvá.
Egy megbeszélés facilitálása során újra és újra rácsodálkozom arra, hogy egy jó folyamattal a megbeszélések milyen hatékonyak és élvezetesek is lehetnek, az eredmény minősége pedig nagyságrendileg jobb! Nem értem, miért nem így tartanak megbeszéléseket az emberek?!
Kedvenc területem a szervezetfejlesztés és a coaching, mert itt hosszú ideig kapcsolatban vagyok egy-egy szervezettel, személlyel és látom, ahogy egy kis segítséggel hatalmas változást tudnak elérni.

Vágvölgyi Gusztáv – Pabló

Közösségi vállalkozás fejlesztő, közösségfejlesztő, az Inspi-Rációnak és ezen belül a közösségi vállalkozás csapatának a szakmai vezetője, a Polyán gazdaság egyik városi munkása, a Nyíregyházi Kosár Közösség alapító tagja.

Hiszek abban, hogy egy átmeneti korban élünk és az emberiség sorsa múlik azon, hogy képessé válunk valódi, életmód közösségeket alkotni. A szakmai életemet tettem fel erre az ügyre, ezért szervezem évről évre (amikor van) a Gyüttment Fesztiválon és most találkozón a közösségi udvar szakmai programját. A mai kor közösségei már csak tudatosság alapú közösségek lehetnek, azonban a tudatossághoz tudásra is szükség van, ezért tartom fontosnak, hogy évről-évre feldolgozzunk olyan témákat, ami által képessé válunk a mai világban, a mai emberekkel is közösséget alkotni.