Bevezetés a permakultúra világába: intenzív képzés, augusztus 20-22.

Mit tanulsz majd itt?
A permakultúra alapelveit: átfogóan összeszedve, mi a permakultúrás módszer maga. Emellett a permakultúra etikai és filozófiai alapjait.
A tervezéshez kapcsolódó elképzeléseket és témákat: elkezded megérteni az alkotórészeket – állandóság, változatosság, rendszer, káosz, hozam, anyagi források, időkeretek – ezek adják a rendszerünk erejét. Tisztán érthetővé fog válni, hogy miért a természet a mintáját követjük, és hogy növeli a rezilienciát a természetes rendszerekkel való kapcsolódás.
A tervezés módszereit: bemutatjuk, miképp lehet analizálni, hogy milyen alkotóelemek kerüljenek a tervedbe, valamint, hogy hogyan kell, és hogyan lehetséges bevonni a természeti rendszereket mindebbe. Hogy tudjuk úgy elhelyezni az egyes elemeket egy adott területen, hogy az egy holisztikus összekapcsolódást alkosson.
A mintázatok felismerését, megértését: ezek a formák visszatérő alakjai a természetben lezajló folyamatoknak. A természeti jelenségek alapvető mintázatainak megértése egy erőteljes eszköze a tervezésnek.
Család és közösség: permakultúra elveinek alkalmazása a mindennapokban
A fa, és a fák energiaátalakítását: a fák és fizikai környezetük között létesülő komplex interakciókról fogsz tanulni.
Víz és akvakultúra: a víz mindent összeköt. Ebben a szekcióban specifikus stratégiákat fogsz tanulni a víz visszatartásáról és hasznosításáról.
Talaj: a talaj egy kulcsfontosságú erőforrás. Megtanuljuk, hogy hogy hozzuk helyre a talajok egészséges táplálékhálóját – mindehhez olyan technikákat tanulunk, amik stimulálják a táplálékhálót. Ilyenek pl. komposztkivonatok, bio-tápoldatok, és mulcsozási technikák.
Földmunka: a földmunka adja meg a kerti ágyások, vagy az erdőkert megalkotásának keretét. Elválaszthatatlanul kötődik a víz tájban zajló energia-cseréjének a kihasználásához.
Közösségi permakultúra: itt belemegyünk a permakultúra szociális vonatkozásaiba – hogyan tudunk helyi közösségeket létrehozni úgy, hogy azok a fenntarthatóság irányába fejlődjenek.
Minden egyes fejezet egy alap tudást nyújt a Bill Mollison-nak a Permaculture Designers Manual könyvéről.
Oktató: Márkuly István
Permakultúra rendszer tervező és kivitelező – Tanácsadó – Akkreditált permakultúra oktató – Közösségfejlesztő
István aktív tagja az írországi permakultúra-hálózatnak. Munkája során elsősorban West Corkban dolgozik, az ottani permakultúrás közösség aktív tagja, de emellett Írország más vidékeire, illetve Európába és Afrikába is rendszeresen hívják tervezni és tanítani. Tapasztalatát több éves nemzetközi gyakorlat alatt szerezte, mely során megismert többféle kultúrát és ökológiai rendszert, a vizes élőhelyektől a sivatagos területekig.
Fenntartható Növénytermesztés és Permakultúra szakképesítést szerzett a Kinsale Főiskolán 2015-ben, majd számos nemzetközi képzési programot elvégzett, a permakultúra csínját-bínját a szakma nagyjaitól tanulva; tanárai voltak többek között Warren Bush, Paul Taylor és Geoff Lawton is. Az Earth Environmental Education társalapítójaként elkötelezett a permakultúrás elvek, filozófia és gyakorlat közérthetővé tétele és népszerűsítése mellett, hogy ezeket minél többen a mindennapi életük részévé tehessék.
Esemény adatok:
Időpont: 2018. augusztus 20-22.
Részvételi díj: 60 EURO.
Helyszín: Zebegény, Gründli rét, a Gyüttment Fesztivál helyszíne
Helyfoglalás: aug. 19-ig ezen a honlapon keresztül: https://pri.irish/learn/uncategorised/bevezetes-a-permakulturaba-terepgyakorlat/
Kapcsolattartás a szakértőkkel: https://chat.pri.irish/home
A képzés a Gyüttment Fesztivál hivatalos előprogramja, amely aug. 20-án kezdődik.
Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/625991071118872/

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to Top