Bemutatkozik a Nap-Hold tér

Nem, nem csillagászatról lesz szó, és nem is asztrológiáról. A Nap a férfit, a Hold a nőt szimbolizálja. Ez a mélyebb lelki témákkal, női és férfi minőségekkel, illetve női-férfi kapcsolódással foglalkozó tér először idén jelenik meg a Gyüttment Fesztiválon.

Leél-Őssy Tamás a Buddhista Főiskolára járt, karate- és japán szakra, illetve kínai energiagyakorlatokat, Csikungot tanult. A kínai mestere rábízta a csoportját, amely mára már 60-80 emberből álló, valódi közösséggé vált. Nemsokára vidékre költözik, mert ott szeretné folytatni a közösségépítést. Ő vezeti a tér “Nap”-ját. 

Milyen programokkal készülsz? 

Elég sok fesztiválon voltam már, és mindenhol azt tapasztaltam, hogy előadások tömkelege van, amit a résztvevők meghallgatnak, majd hazamennek – és nem változik semmi. Csak információjuk lett több. Gyakorlatiasnak tartom magam, ezért úgy tervezem, a térben egyáltalán nem lesz előadás, csak műhelymunkák, amelyeken tapasztalni lehet. Az elméletet egyből összekapcsoljuk olyan gyakorlatokkal, amelyek segítik a megélést, tapasztalást. A táncok, a harcművészetek és a terápiák mindegyike erősen tudják érinteni azokat az életterületeket, amelyekben a legtöbb az elakadás a férfi minőségben. 

Miben segít a tánc? 

A tánc során a vezetés és a követés lesz a téma. Általában férfi minőségnek tartjuk a vezetést, és nőinek a követést, de mindkét nemben megjelenik mindkettő, a kettő egyensúlya a fontos. Az nem tánc, amikor az egyik rakosgatja, tologatja a másikat, aki meg alkalmazkodik. Akkor lesz ebből tánc, ha egy olyan művészi szintet ér el, hogy mindketten
olyan tudatállapotba kerülnek, ahol harmonikusan tudnak egymáshoz kapcsolódni. Ilyenkor úgy tudnak együtt mozogni, hogy az a külső szemlélő számára is élmény lesz, a belső megélés pedig valami egészen nem hétköznapi. Olyan workshopok lesznek, ahol meg lehet tapasztalni, hogyan kell vezetni és követni, illetve hogyan kell úgy vezetni, hogy ez összhangban legyen a mozgással és a másikkal, miközben arra is figyelni kell, hogy a másik hogyan követ, és milyen a jó követés – és fordítva. 

Említetted a harcművészeteket is. 

A harcművészetek gyakorlása mindig nagyon erős férfi minőséget tud létrehozni, viszont nagyon fontos, hogy nemcsak az egyedüli gyakorlásnak van értéke, hanem a páros gyakorlásnak is. Ahhoz, hogy igazán együtt tudjunk dolgozni, el kell érnünk, hogy az egyik ne legyőzni akarja a másikat, ne jobb akarjon lenni.  Az együtt gyakorlás arról szól, hogy én segítem őt, ő segít engem. Hogyan tudom azokat az értékeket fejleszteni magamban, amelyek a legjobban segítik a másikat? Ilyesmiket fogunk boncolgatni. 

Mit kell érteni a terápiák alatt a térben? 

Azokat a problémákat, amelyekkel a férfiak és nők küzdenek, fizikai síkon csak látszólag lehet megoldani. Anélkül, hogy ne néznénk mélyen magukba, a családi rendszerünkbe, nem igazán lehet feloldani azokat a mintákat, amelyek nem engedik a változást. Ha nem megyünk bele a terápiákba, akkor nem tudunk hatékonyan változtatni. Ezért szerettem volna, ha jön egy olyan ember, akinek a segítségével elkezdünk kapcsolódni a belső érzéseinkhez, intuícióinkhoz, az energetikánkhoz, hogy hol lehetnek blokkok, elakadások,milyen zsigeri dolgok jönnek föl, ha bizonyos témákat érintünk. Kicsit elkezdünk ezekhez a részeinkhez kapcsolódni, mert igazi változásokat csak így érhetünk el. 

Bata Edina és Tirk Emőke már harmadik éve vesznek részt a Gyüttment Fesztivál szervezésében. Mindketten programszervező önkéntesként csatlakoztak, vidéken nőttek fel, jelenleg Budapesten élnek. Az is közös bennük, hogy a természetben találják meg a valódi összhangot. Ők vezetik a tér “Hold”-ját – a kérdésekre együtt válaszolnak. 

Hogyan jött, hogy idén legyen egy lelki témákkal, női és férfi minőségekkel foglalkozó tér is? 

A Gyüttment fesztivál fontos céljai közé tartozik többek között az ember és a természet összhangja, a tudásmegosztás, illetve a közösségépítés. Mi abban hiszünk, hogy mindezek mellett, vagy inkább ezeket kiegészítve az egyénnek felelőssége önmagával is foglalkoznia. Önmagáért felelősséget vállalnia, minél harmonikusabb testi, lelki és szellemi működésre törekednie. Önmagáért, a közösségért, amelyben él és a környezetért. Ha megéljük az önmagunkhoz való mélyebb kapcsolódást, akkor fogunk csak tudni másokhoz is őszintén, játszmáktól mentesen és nyitott szívvel kapcsolódni. Egy analógiával élve szerintünk nem csak a földet kell odafigyeléssel, rendszerességgel, az ősi tudásból merítkezve művelni, hanem a lelkünket is. Mi a magánéletünkben is törekszünk az önismeretre, az önfejlődésre, a tudatos életre. Ezek a témák foglalkoztatnak minket és hálával hallgatjuk a hiteles tanítókat. Nagyon örülünk és hálásak vagyunk, hogy megvalósíthatjuk ezt a Nap – Hold teret és ennek kialakításában segítő- és szervezőtársakra leltünk Tamás, Mihályfi Márta és Kőrösi Kitti személyében. Csodálatos érzés továbbá, hogy nőtársaink, női előadóink együttes összefogása, támogatása és meglátásai által egyre jobban teljesedik ki a tér.

Miért pont a női és férfi minőségekre fűzitek fel ezt a négy napot?

Női és férfi testben születünk, és úgy gondoljuk, hogy hozzátartozik a belső egyensúlyunk megteremtéséhez, hogy nőként a saját nőiségünkre rálássunk, felismerjük, hogyan működünk, milyen minőségek vannak bennünk, hogyan tudunk kapcsolódni más nőkhöz, női közösségekhez, férfiakhoz, a természeti környezethez. A mai rohanó világban sokszor nehezen tudunk kapcsolódni önmagunkhoz, megélni valódi nőiségünket. Túl sok területen, több szerepben és másképp kell helytállni, és ettől felborulhat az egyensúly. Innen adódott a tér ötlete: szeretnénk teret biztosítani minden nőtársunk számára, aki eljön a Hold sátorba, hogy különböző előadásokon, zenés, táncos, verses, mesés gyakorlatokon keresztül lehetősége legyen befelé figyelni, kapcsolódni önmagához, hogy segíthessen meglátni: milyen minőségek lakoznak benne, ki az a nő, aki meg akarja mutatni benne önmagát. 

Milyen programokra lehet nálatok számítani? 

A Nap-Hold tér programvezetése az önmagunkhoz való kapcsolódástól halad az egymáshoz való kapcsolódás felé. Csütörtökön lesz egy közös nyitóprogram, utána a két tér programja különválik és pénteken illetve szombat délelőtt az önmagunkhoz való kapcsolódást a nők a Hold sátorban, a férfiak a Nap sátorban tartott foglalkozásokon élhetik meg. Szombat délután a két tér egyesül és a férfi és a nő kapcsolódása kerül a fókuszba.
 
A Hold sátorral az ősi kultúrákban megjelent, kifejezetten a nők számára létrehozott Vörös sátor vonalán elindulva egy olyan teret szeretnénk kialakítani, ahol a nők egy intimebb, védett közegben tudnak a belső folyamataikra figyelni, a bennük felmerülő érzéseket, gondolatokat szabadon megélni és kifejezni. Pénteken és szombat délelőtt az önmagunkhoz, saját női minőségünkhöz való kapcsolódás kerül a középpontba. Szeretnénk behozni a térbe azt az ősi női tudást, ami Anyáinkon keresztül öröklődött generációról generációra, ezért olyan bölcs Asszonyokat, Nőket hívtunk be a térbe, akik felelevenítették és megőrizték ezt a tudást. Néhány nevet említve: Mihályfi Márta, Babi, Meső, Kőrösi Kitty.  Olyan témákat járunk körül, mint mi kell a női léleknek, milyen női minőségek lakoznak bennünk, és hogyan tudjuk ezeket megélni és egyensúlyba hozni a mai világban. Felelevenítjük a beavató pontokat, a vérmisztériumokat, amelyek meghatározóak egy nő életében, továbbá kitérünk a szülés misztériumára is. Lesz szó a női közösségekről, arról, hogy mi a szerepük a mai világban, és mi az a megtartó erő, amit adni tud a nők számára. 
Mindezek megértéséhez és megéléséhez az előadásokon, beszélgetéseken kívül a saját tapasztalás, így a tánc, a közös éneklés és kézműves foglalkozások nyújtanak segítséget.