Amikor a Föld és az Ég összeér: otthonszülés, bábaság.

Amikor a Föld és az Ég összeér: születés
Lehet intézményen kívül, otthon is szülni? Ki az a bába és mi az ő feladata? Szabadon választhatsz és dönthetsz?
Ha épp aktuális ez a téma az életedben, vagy csak érdeklődsz; ha kérdéseid vannak, de nem találod a válaszokat; ha személyes beszélgetésre és élménybeszámolóra vágysz: itt a helyed!
A szülés, születés ajándéka az élet legcsodálatosabb misztériuma. Minden ember élete során legalább egyszer kapcsolatba kerül vele, ha máskor nem is, hát a saját születésénél. Mégis olyan keveset tudunk róla, a lehetőségekről, a felelősségről, a miértekről.
Egy gyermek születése a legnagyobb dolog, ami egy nő életében történhet. Nem csak a gyermek jön világra, de megszületik az édesanya, az édesapa, és a párból család válik. Az, hogy mindez hogyan történik, örök emlék marad, amire boldogan emlékszünk vissza, – de nem mindegy, hogy a szívünkben hálával és elégedettséggel, vagy az idő jótékony homályával megszépítve.

A magyar néphagyományban mindig is megvolt a maga szertartása a vajúdásnak, születésnek. A bába volt az a személy, aki jelen volt, mint kísérő. Támogatta, segítette, bíztatta a kismamát, tapasztalatával, tudásával biztonságos közeget teremtett és gondoskodott arról, hogy minden körülmény a lehető legtámogatóbb legyen. A bába segítője a dúla volt, ezt a feladatot sokszor látta el egy női családtag, egy barátnő vagy egy idősebb lánygyermek. Így segítették a lányok felkészülését a nővé, anyává válásra. Mindenkinek megvolt a maga feladata – ki vizet forralt, ki gyógynövényes borogatást készített, ki előkészítette a baba fogadásához szükséges eszközöket. Mindez otthon a tisztaszobában – nyugalomban, békességben, biztonságban, meghittségben, családi körben történt. A vajúdó nőt szeretettel, türelemmel vették körül. Nem volt kórház, nem volt törvényi szabályozás, nem volt kötelező protokoll, fertőtlenítő szag… de még csak orvos sem.
Valahol idő közben elfelejtettük, hogy a nők tudnak szülni. Hogy úgy lettünk teremtve, hogy alkalmasak legyünk 9 hónapon keresztül vigyázni egy kis lélekre a testünkben, táplálni, növelni őt, és alkalmasak legyünk beavatni őt a legnagyobb szentségbe: átlépni az élet kapuján és megszületni.
Lehet ma is tervezetten otthon szülni, nem kötelező kórházban? A válasz igen. Törvényi szabályozás biztosítja, hogy minden nő eldönthesse, hol és milyen körülmények között jöjjön világra gyermeke. A bábák képzett, diplomás szülésznők, akik az intézményen kívüli szülés mellett kötelezték el magukat. Évente több száz nő dönt úgy Magyarországon, hogy a családja körében, bábai kísérettel, beavatkozások nélkül, háborítatlanul szeretné világra hozni gyermekét.

Olvassátok szeretettel Szabó Zsuzsanna Beatrix személyes élménybeszámolóját. 2016 decemberében született kislányuk, otthon, bábai kísérettel, épen és egészségesen. Találkozhattok vele, férjével és kislányával is a fesztiválon a piactéren, a kézműves szappanok és natúrkozmetikumok standja mögött.
„Arra ébredtem fel, hogy az egész gátamnak iszonyú nyomás feszül. Azt éreztem, azonnal a wc-re kell ülnöm, de nem tudok felkelni. Zoliért kiáltottam, felsegített, szedtem a lábam, de máris jött a következő ilyen feszítés, elementáris erővel. Ekkor érkeztek meg a bábák. A pihenők alig 2 percig tartottak, a derekam néha jobban fájt, mint a gátam, és tudtam, ezek már a tolófájások, utolsó szakasz jön, a legkeményebb munka. Megint megijedtem, de akkor Lilire gondoltam, nem sokára megláthatom, csak ezt a „kicsit” kell kibírni, nincs hátraarc, most ezt végigcsinálom, csináljuk, Lilivel, együtt. Nem bírtam felállni. Térdeltem, és kapaszkodtam a fájások alatt és között is. Már csak tőmondatokban beszéltem, és nem akartam foglalkozni mással, csak magammal.
Összeszedtem magam és visszamentem a szobába a bábákhoz, akik már előkészítették addigra a terepet és az eszközöket. A kanapén fekve szívhangot néztek, ami teljesen rendben volt, és ez számomra azt jelentette, Lili sem fáradt és én sem, vagyis nekikezdhetünk a munkának. Sok pozíciót próbáltunk a várandóság alatt, hogy hogy fogok, hogy szeretnék szülni, és csak a térdelés nem volt benne. Most pedig ez volt az egyetlen elképzelhető testtartás nekem. Az állandóan sajgó derekamat egyikük folyton masszírozta olajjal. Nélküle azt éreztem, ketté török, nagyon kellett. A másiktól forróvizes borogatást kaptam a gátamra minden nyomáskor. Szinte szippantotta ki belőlem Lilit, úgy segítette az útját. Zoliba kapaszkodtam, mikor nyomtam. Minden pihenő alatt ittam, szerintem 2 litert biztos megittam összesen és többször is mértünk szívhangot. Végig rendben volt. A sokadik nyomásnál úgy éreztem, ennél jobban nem megy, és még nem elég. Így a pihenő alatt megfogtam a hasam, és megkértem Lilit, hogy segítsen, mert fogy az erőm. A bábák halkan beszéltek hozzám.
Mondták, hogy engedjem ki a hangomat, ne tartsam magamban. Így tettem, és ez szinte megduplázta az erőmet. És akkor az egyik nyomás után éreztem, hogy megkönnyebbül a gátam, és nincs több feszítés, csak pár másodperc után még egy kicsi, majd egy halk nyekergés a hátam mögött.
Lili megszólalt. „
 

Ha érdekel, hogyan lehetséges ma otthon szülni, hogy mik az előnyei, és mik a hátrányai, mennyire biztonságos ez és hogyan lehet rá készülni, gyere el a Gyüttment Fesztiválra, a Gyermek és család udvarban erről a témáról is beszélünk majd.
Ha egy erőszakmentes világot szeretnénk, ahol a gyűlölet és a félelem helyett tisztelet és szeretet van, akkor tudnunk kell, hogy már az élet kezdetén sem mindegy, hogyan bánunk egymással. Mert itt rögzülnek a legmélyebb minták. Ezekből a gyökerekből  nőhet ki a félelem, az elidegenedés vagy a szeretet és a bizalom.
Egy megható videó az otthonszülésről: Frankie születése
https://www.youtube.com/watch?v=NbqTA7uhkWk
A cikk Pető Adrienn írása.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.