A kéthurkos modell szereplői, 3. rész: Az ápolók

Amikor egy rendszer már omladozik, de még nem vette át a szerepét az új, egy átmeneti fázis jön létre. A haldokló régi rendszer és a kialakulóban lévő új között létrejön egy űr. Ez azért van, mert a kialakulóban lévő rendszer még nem elég szilárd, hogy mindannyiunkat befogadjon. Vannak, akik már át tudnak lépni az új rendszerbe, és vannak, akik még nem állnak készen arra, hogy elhagyják a régit.
Ebben az átlépési folyamatban sokan úgy érezhetik, hogy magukra maradtak, és tehetetlenül sodródnak az eseményekkel, elveszítik a lábuk alól a talajt. Számukra lehet óriási segítség azoknak az ápolóknak a munkája, akik az összeomló rendszeren belül maradnak, figyelmesen és könyörületesen segítik azokat, akik a haldokló rendszerben rekedtek, elakadtak, szenvednek. Az ápolók ismerik a régi rendszert, és már értik az új rendszer működését is. Fontos feladatuk, hogy segítsék felhívni a haldokló rendszer figyelmét a változásra, az átmenet lehetőségeire.
Ápolók lehetnek betegekkel, gyerekekkel, hajléktalanokkal, szegényekkel, menekültekkel, bántalmazottakkal, karitatív tevékenységekkel, természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek, alternatív gyógyítói munkát végzők.

Az ápolók angol megfelelője a "hospice"
Az ápolók angol megfelelője a “hospice”

Az ápolók önzetlenül, irgalommal, és szeretettel cselekszenek, képesek fellobbantani a szeretet lángját. Felhívják az emberek figyelmét az erényekre, a szépre, a jóra, a fejlődésre, ezáltal cselekvésre ösztönöznek. Segítségükkel azok, akik eddig reménytelenül, tehetetlenül, céltalanul bolyongtak, megtalálhatják a kiutat életük útvesztőjéből. Ezek az önzetlenül tevékenykedő ápolók a kórházakba, börtönökbe jutott emberek, a hátrányos helyzetben lévők számára is reményt, segítséget hozhatnak.
Az ápolók munkája nem könnyű. Nap mint nap látják a szenvedést, az elkeseredettséget, az összeomlást, a reményvesztett embereket. Ezért nekik nagyon fontos, hogy saját tapasztalatból tudják, hogy mindez csak egy átmeneti állapot, amelyből van kiút. Csak akkor tudják kitartóan végezni a munkájukat, ha tudják, hogy van létező alternatíva, mert már megismerték az új rendszert. Ahhoz, hogy ápolói munkájuk eredményes legyen, szükségük van az úttörőkre, a felvilágosítókra, és a védnökökre egyaránt. Össze kell fognunk, mert csak így tudjuk átlépni a régi és az új közötti átmeneti űrt. Mert Minden Együtt megy!
A cikket Majer Tímea készítette.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük