Városi ökobandázás a Dürer Kertben

Mit csináljunk, ha már nagyon vágynánk azon hasonszőrű öko-őrültek közé, mint akik mi vagyunk, akik állandóan arról álmodoznak, hogy ha nem figyel rájuk valaki (az ápoló?), az első adandó alkalommal vidékre szöknek? Természetesen adódik a lehetőség, hogy ezt tegyük is meg. De ha valamiért mégsem tudjuk még megtenni, akkor menjünk el a Gyüttment Fesztiválra! Ha viszont nem bírjuk kivárni az augusztust, arra itt volt a megoldás az Egy Nap – városi ökobandázás programmal, amit a Gyüttment Fesztivál szervezői és önkéntesei hoztak létre június 2-án a Dürer Kertben.

Aki már volt Gyüttment Fesztiválon, az tudja, hogy résztvevőként ez komoly kínszenvedéssel jár. Azzal bizony, ugyanis a fondorlatos szervezők annyi workshop-ot, bemutatót, előadást állítanak össze, hogy még ha órarendszerűen ki is írjuk, akkor sem tudunk mindegyikre elmenni, mert sokszor előfordul, hogy egy időben kettő-négy is érdekelne minket! Szerencsére ezúttal megkíméltek minket ettől és kevesebb program volt, de így is egész nap számos érdekes előadás és bemutató követte egymást a két teremben, míg a szabadban az egészséges és mérsékelten egészséges ételek és italok mellett az érdeklődők megtekinthették az alomszéket (komposzt „wc”-t), amely immár szélesebb elterjedés előtt áll, hiszen egyszerű és nagyszerű megoldást kínál a témára.

Rajtuk kívül számos stand is sorakozott, ahol egyebek mellett a közösségi út (keresés) különböző módozataiba kaphatott betekintést az, akit ez érdekelt. Megtalálható volt Vágvölgyi Gusztáv – Pabló és Szép Éva az Inspi-Ráció Egyesülettől, akik évek óta kutatják és tanítják ezt az irányt, valamint kísérnek számos közösségi kezdeményezést és céget. Szintén jelen volt a Kisközösségi Program, Dr. Takács-Sánta András egyetemi docens, az ELTE Humánökológia mesterszakának igazgatójának a vezetésével. A kutatási-, és akcióprogram a Kárpát-medencében elindult kisközösségi kezdeményezéseket figyeli, alakulásukat segíti. Jelen volt az egyik ilyen kezdeményezés is, amely a Jövő-Szövő névre hallgat és tagjai Alsómocsoládon kezdték el lerakni egy új közösségi megoldás megteremtését. Szorosan együttműködve a meglévő, fejlődő faluval, saját magukat is fejlesztve, tanulva a közösségi együttélést, együttműködést fogják új alapokra helyezni és sikerre vinni, úgy, hogy a megélhetésüket is biztosítják és természet közeli gazdálkodást és életmódot folytatnak.

Napközben egyéni hangkeltők, zenészek, míg este a Ghanarra Sea Jam és a Misztrál biztosította a talpalávalót. Akinek pedig még maradt szusz a lábában, az az ezt követő táncházban rophatta!

A beszámolót Uhle Dániel készítette.