Természetes szappanok

Kezdésképp ismerkedjünk meg a természetes szappanok előnyeivel majd foglalkozzunk az ártalmas összetevők hatásaival. Megnézzük, hogy mi alapján tudunk tájékozódni a biztonságos összetevőkről. Röviden a pálmaolajról is beszélünk, és a végén ajánlunk pár boltot, ahonnan be tudtok szerezni natúr pálmaolaj mentes szappanokat. A hulladékmentesség jegyében (kevesebb csomagolóanyag, összetevők lebomlanak) arra kérünk, ilyeneket hozzatok magatokkal a fesztiválra és ápoljátok bőrötöket, óvjátok a környezetet.
Természetes szappan
A natúrszappan nem szárítja a bőrt, enyhén lúgos kémhatásának köszönhetően a legfelső elhalt hámréteget távolítja el. Csak természetes alapanyagokat tartalmaz, mesterséges színezék, illatanyag nincsen az összetevői között. Növényi olajokból, főzetekből, friss termelői tejtermékekből, ápoló vajakból, különleges agyagokból, iszapokból és 100% természetes illóolajokból állnak. Így amellett, hogy kiválóan tisztítanak, finoman ápolják és kényeztetik bőrünket és hozzájárulnak természetes védőrétegének megőrzéséhez.
A különböző összetevők a víz hatására nem csak kioldódnak a szappanból, hanem felszívódnak a bőrünkön keresztül. Egy egyszerű mosakodás során egészséges tápláló anyagokat jutahattatunk szervezetünkbe, de károsíthatjuk is, annak megfelelően, hogy milyen alapanyagokat használtak a szappan előállítása során.
Káros összetevők
A káros összetevők hosszútávon felhalmozódva szervezetükben fejtik ki hatásukat. Allergiás reakciókat, rákot, különböző bőrbetegséget és egyéb olyan változást idéznek elő, amik egészségünkre negatív hatást gyakorolnak.
Ezekre az összetevőkre (INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) figyeljetek a vásárlás során:
Triklozán
Triklozán mint antibakteriális, gombaölő adalék rengeteg kozmetikai termékben megtalálható, például fogkrémekben, szappanokban (különösen folyékony szappanokban), dezodorokban, borotválkozás utáni szerekben, szájvizekben. Döntően az antibakteriálisként hirdetett termékekben van triklozán.
A termékekből a bőrön vagy a száj nyálkahártyáján bejut a szervezetbe és ott felhalmozódik. Hormonháztartást zavaró hatású anyag, gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését, és hatással lehet a magzat növekedésére és fejlődésére is. Gátolja továbbá az emlősök zsírsavszintézisét, az emberi ínyhámsejtekben pedig sejtelhalást okoz. Más vizsgálatok szerint a vizeletben mért magasabb triklozánszint immunzavarokkal hozható összefüggésbe: növeli az allergia és a szénanátha esélyét.
Parabének
A parabének a kozmetikumok elterjedt tartósítószerei. A parabének fő kockázata, hogy károsíthatják a hormonrendszert, továbbá – mivel a női ösztrogén hormon hatását utánozzák – a nemzőszervek fejlődését hátráltató, valamint allergén hatásai is lehetnek. Több kutatás is feltételezte, hogy a főként dezodorokból származó parabének összefüggésben állhatnak a mellrák kialakulásával.
Formaldehid
Formaldehidszennyezés leginkább a fakészítményekből kerül belénk, méghozzá a lakásunk levegőjéből (bútorok, padlóragasztók, szigetelő habok), de számos kozmetikum is tartalmazhat formaldehidet, bár ez általában nem közvetlenül van a kozmetikumokban, hanem más termékből szabadul fel. A vegyület belélegezve és bőrön át is képes bejutni az emberi szervezetbe. A formaldehid bizonyítottan emberi daganatkeltő anyag.
1.4 dioxane
Az 1,4 dioxane a lehetséges rákkeltő hatás mellett irritálhatja a bőrt, a szemet, és összefüggésbe hozták fejlődési és reproduktív rendellenességekkel, idegi és hormonális károsodásokkal.
PEG – emulgálóanyagok
A polietilénglikol (PEG) emulgeálószerek feladata a kozmetikumokban, hogy a zsíros és vizes részek ne váljanak el egymástól, vagyis homogének legyenek, például a krémek és testápolók. A PEG-ek kockázata, hogy jellegüknél fogva áteresztővé, átjárhatóvá teszik a bőrt és így bejutnak egyéb káros szennyező anyagok is.
Ftalátok
Számos ftalátról bizonyosodott be, hogy károsítja az emberek szaporodási képességeit és hormonrendszerét, így hozzájárulhat például a mellrák kialakulásához.
Nano anyagok
Rendkívül apró részecskék bekerülnek az emberi szervezetbe, és ott kifejtik hatásukat, ami sokszor káros, és nem várt eredményekkel jár. A titándioxid szappanoknál fehér szín elérésére használják. hajlamos fehéres réteget hagyni a bőrön, amit nanomértű használatával csökkentenek. Aggodalomra ad okot, hogy a titándioxid fény hatására aktív, például vizet bont, ezért a nano-titándioxid használata további vizsgálatokat igényelne.
Bővebb információ
https://www.levego.hu/kapcsolodo-anyagok/mit-keruljunk-a-kozmetikumok-es-a-tisztalkodasi-szerek-vasarlasa-soran/
Hogy tudsz biztonságos szappant és egyéb kozmetikumot találni?
A Krémmánia.hu egy rövid, lényegre törő, de lehetőleg több forrással is alátámasztott, hiteles információkat ad a kozmetikai összetevőkről. Használják EWG jelölést, ami további tájékozódást segíti. Az Environmental Working Group (EWG) egy nonprofit szervezet, melynek missziója, hogy a nyilvánosság erejét használva védje a közegészséget és a környezetet. E cél megvalósítása érdekében vizsgálják a mindennapi életben használt vegyszerek biztonságát, az egészségre való hatását.Többek között foglalkoznak kozmetikai összetevőkkel is. A Skin Deep adatbázis egy kozmetikai összetevő biztonsági adatbázis, ami jelenleg kb. 7600 összetevőt tartalmaz. Az EWG 0-tól 10-ig pontozza az összetevők biztonságosságát több mint 50 adatforrást felhasználva. 0-2 pontszám alacsony kockázatot, azaz biztonságos összetevőt, 3-6 közepes kockázatot, míg 7-10 magas kockázatot, azaz az EWG szerint az egészségre káros összetevőt jelöl. A pontszám mellett az EWG azt is megadja, hogy mennyi adat áll rendelkezésre az összetevővel kapcsolatban. Jelenleg az adatmennyiség egy öt fokú skála szerint van megadva: Nincs adat (None), Korlátozott mennyiságű adat (Limited), Közepes mennyiségű adat (Fair), Sok adat (Good) vagy pedig Nagyon sok adat (Robust) van. A biztonságosságot kicsi zöld, sárga és piros pöttyök is jelzik. Ha nincsen adat, akkor pedig az összetevő mellett szürke pötty áll.
Pálmaolajról
Nagyon sok szappan, még a bio minősítésű is tartalmaz pálmaolajat. A pálmaolaj értékes vitaminokat tartalmaz és elősegíti a bőr rugalmasságát, feszességet, bár jót tesz nekünk, a környezetet károsítja. Mivel az olajpálma egyenlítői klíma alatt fejlődik a legjobban, termesztéséhez sokszor az esőerdők irtásával nyernek termőterületet. A telepített olajpálma ültetvényekben kevés az aljnövényzet, rengeteg műtrágyát és növényvédő szert használnak. Az intenzív gazdálkodás miatt romlik az édesvizek és a talaj minősége. A helyi közösségek élelmiszerellátása és gyógyító anyagokhoz való hozzájutása is veszélybe kerül a természetes erdők visszaszorulása miatt.
Közvetlenül vagy közvetve pálmaolajból készül(het)nek ezek az összetevők: Palm Kernel (pálmamag), Palm Oil Kernel, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmityl Alchohol, Palmolein, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid (Palmitinsav), Palm Stearine, Palmitoyl oxostearamide, Palmitoyl tetrapeptide3, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Hyrated Palm Glycerides, Cetyl Palmitate (palmitil-palmitát), Octyl Palmitate (oktil-palmitát).
Pálmaolajmentes szappanokat innen tudsz beszerezni:
Zölddrogéria
Ezekben a szappanokban nem találsz SLS-t, SLES-t, és parabéneket, de nem tartalmaznak mesterséges, vagy káros tartósítószereket és színezékeket sem, többségük pedig pálmaolaj-mentes, amelyikben található, azt matricával jelöljük. Pálmafával jelölt termékek pálmaolajat tartalmaznak.
https://www.zolddrogeria.hu/natur-tisztalkodas/natur-szappan
Manna
A Manna szappanok vegyszer- és pálmaolajmentesek, természetes összetevőkből, válogatott, kiemelkedő minőségű alapanyagokból, kézzel készülnek. Olyan gyengédek, hogy problémás bőrre is alkalmazhatod a mindennapi tisztálkodás során.
https://manna.hu/termekek/manna-natur-szappanok
Zöldbolt
Termékeinket szigorú feltételek alapján válogatjuk, amelyek megegyeznek a környezetbarát termékek általános kritériumaival. Minden terméknél mérlegeljük azt is, hogy valóban szükséges termékről van-e szó, vagy annak gyártása, hulladékai elkerülhetőek.
Több szappan is pálmaolajas mentes, amit külön feltüntetnek a leírásban.
https://www.zoldbolt.hu/szepseg-es-egeszseg/higienia/szappanok/pn2
Ökokuckó
Több szappan is pálmaolajas mentes, amit külön feltüntetnek a leírásban. Natúrszappan alapanyagokat is megtalálod náluk.
https://okokucko.hu/termekek/szepsegapolas-natur-higienia/naturszappan/szilard-naturszappan
Kérünk ne feledjétek: a fesztiválon csak olyan készítményeket használjatok fürdéshez, tisztálkodáshoz, ami biológiailag lebomló. Ha nem vagytok biztosak benne, hogy a tiétek ilyen, kérjetek inkább tanácsot, vagy vásároljatok a helyszínen Gyüttment szappankákat, amik csak nektek készültek, és 100%-ban környezetbarátak! ☺

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to Top