Mesés Hetés az új életre kelt néprajzi táj – Balog Anita és Árvay László

2013-ban még egy elfelejtett, régi néprajzi tájegység volt, ahol a polgármesterek az Őrséghez való csatlakozást fontolgatták. Aztán egy projekt megváltoztatta a dolgokat…először elnyertük a Magyar Tájdíjat, majd 2016-ban átvehettük az Európa Tanács Táj Díját.
A trianoni határok meghúzása kettévágta a tájegységet (a fele a mostani Szlovéniához került), majd a vasfüggöny időszaka tovább rontott a helyzeten…hogyan lehetett egy gyors lefolyású projekttel mindezt megváltoztatni? Újra összekovácsolni tájat, néprajzi értékeket, közösségeket?
Mi a zöldutak koncepciója? Hogyan lehet a környezetünket megőrizve organikusan a közösségre alapozva építkezni? Mi az alázat a helyiek és a táj iránt? Mit lehet egy “zöldmezős” területen tenni, hogy érdemes nekiállni, hogy nem érdemes?
Milyen értékek vannak Hetésben? Hogy lehet ezeket megtalálni? Hogy ÉRDEMES ezeket megtalálni?
Építészet, gasztronómia, kultúra, stb…ezek szervesen összekapcsolódnak, nem lehet izoláltan fejleszteni semmit…s az egész fejlődésnek mi az iránya…Nálunk a turizmus.
A turizmusban milyen lehetőségek vannak? Gyere és hallgasd meg előadásunkat, ahol megvalósult fejlesztésekről és az egész kialakításáról mesélünk…mert Hetés az Mesés…
Igyekezünk ezekre a kérdésekre válaszolni, s szóba kerül az is, hogy milyen új kihívások várnak ránk. Például: Felkészültek-e a falvak a multikulturalizmusra? Hogyan tovább Hetés Barátság Park?
Ha nem tudod az előadást meghallgatni, vagy tájékozódnál előre:
https://www.facebook.com/meseshetes/
A képeken: Kódisállásos ház, Hetés Barátság Park, Határtalan madár, Hetési perecsütés gyerekekkel
Előadók: Balog Anita és Árvay László
Akik többek közt a határon lévő parkban lévő Határtalan madár alkotást készítették… –
Leírás a madárról és a készítés folyamatáról: https://www.facebook.com/pg/meseshetes/photos/?tab=album&album_id=686774004716352
 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to Top