A Gyüttment elindult “Egy úton…”

A 2017-es helyszínünk már megvan, de kíváncsian várjuk, mit hoznak a következő évek…
A Gyüttment Fesztivál 2015-ben született önkéntes, lelkes segítők, szervezők munkájának köszönhetően. Óriási lendülettel vágtunk bele egy hiánypótló esemény megszervezésének, kevés tapasztalattal, de annál nagyobb örömmel. Meglepődtünk, milyen sokan érdeklődtek és jöttek el Csobánkapusztára, és milyen fantasztikus, sokszínű közösség alakult ki. Mindez erőt adott a folytatáshoz.
2015
2016-ban, a második évben sok mindenben fejlődtünk. Környezeti terhelésünk jelentősen csökkent. Teljes körű szelektív hulladékgyűjtőket, komposztálható tányérokat és alomszékeket használtunk a fesztiválon. Szerteágazó témákban szervezett gyakorlati és beszélgetős programjaink száma is növekedett.
Az előadások egy részét már dokumentálnunk is sikerült, hogy mindezen tudás online is terjedhessen.
Sokat gondolkodtunk, hogyan tudnánk még sikeresebbek lenni eredeti céljaink elérésében, azaz az alternatív életmódot választók gyakorlati segítésében, a gyüttment közösség erősítésében és gyarapításában, a vidék felemelésében, a tudás és a megoldási lehetőségek terjesztésében. Szeretnénk, hogy munkánk nyomán valódi, és jelentős változás következhessen be a világban.
“Miről szól a Gyüttment Fesztivál? Költözz vidékre és kezdj új életet!
A vidéken újrakezdő, a környezettudatos vidéki életet, értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozója. Tudásmegosztás és tapasztalat csere, fesztivál környezetben, fesztivál hangulatban. Több száz előadás és bemutató a vidéki élethez kapcsolódó minden témában. Egyesületek, alapítványok, közösségek mutatkoznak be, de egyéni utak, választások és azok eredményei is megismerhetőek. Egy helyszínen elérhető minden tapasztalati úton szerzett gyakorlati tudás, amire komfortzónán túl szükséged lehet.”
Úgy döntöttünk, 2017-től vándorfesztivállá válunk. Szeretnénk eljutni az ország más és más, kevésbé látogatott, de annál gyönyörűségesebb szegleteibe is.
Nagy útra hívunk hát Titeket.
Ismerjük meg együtt a magyar vidéket és az ott rejlő csodákat, lehetőségeket!
Miért vándorlunk?
…hogy fejlesszük a vidéket! Szeretnénk olyan házigazdákkal együttműködni, akikkel közösen kézzel fogható, gyakorlati segítséggel szolgálhatjuk a vidékre költözőket.
… hogy az egyes helyszíneken és a környékbeli falvakban összegyűjthessük, és elhozhassuk a fesztiválra a jó példákat, a helyi tudást, a jó gyakorlatokat, a kapcsolódási lehetőségeket.
…hogy a leendő gyüttmentek számára minél több olyan helyszínt tudjunk megmutatni, ahova költözni, mélyebben kapcsolódni lehet.
…hogy mi magunk is vidékfejlesztő társakra találjunk. Keressük az olyan faluvezetőket, közösségi vállalkozókat, akikkel közösen segíthetjük a vidékre költözést, növelhetjük a vidék népességmegtartó erejét.
…hogy elősegítsük lokális fókuszú, öko-tudatos kisközösségek létrejöttét, fejlődését. Az alternatív életmódot választókat, a gyüttmenteket szeretnénk segíteni abban, hogy egymást támogató és erősítő közösséggé válhassanak. Most még nagyon gyakori, hogy szomszédos faluban élő gyüttment társakkal sem ismerjük egymást. Szeretnénk, ha egy ilyen közös ünnepség, együtt töltött idő alkalmával egymásra tudnánk találni.
…hogy a helyi gazdaságot erősítsük. A fesztiválon szeretnénk nagyrészt helyi gazdák alapanyagaiból főzni, hozzájárulva a helyi kistermelők boldogulásához, emellett termelői és kézműves piac lehetőségét is biztosítjuk. A Gyüttment Fesztiválra látogató több ezer emberrel serkentenénk a környékbeli turizmust is.
…hogy házhoz hozzuk a tudást! Az ország öko-tudatos, gyakorló szakemberei koncentráltan lesznek jelen, a környékbeliek pedig tudást, inspirációt, kapcsolatokat kaphatnak a találkozásokból.
…hogy gyarapítsuk, és egyre változatosabbá tegyük Gyüttment közösségünket.
…hogy megismerjünk más tájakat is, hogy töltődjünk a természet csodáival, hogy még jobban beleszeressünk a magyar vidékbe, az itt élő emberekbe.
Milyen az ideális Gyüttment házigazda?
olyan falu- és közösségvezetők, szervezők, vagy épp magányos hősök jelentkezését várjuk, akiknek van ötletük, elképzelésük, hívást éreznek a vidék, a lakóhelyük felvirágozatatására.
akik jó házigazdákként, segítő, befogadó környezettel várnak minket, nyitottak ránk, és a közös munkára.
rendelkeznek saját földterülettel, akár több hektárral (ha a környékbeli területeket ideiglenesen használatba vehetjük a fesztivál idejére, az is ér).
Fontos szempontok még…
természetes környezet, varázslatos táj – erdővel, virágos réttel, változatos élővilággal, akár forrással, tóval, patakkal. Fontos, hogy legyenek bőven árnyékos helyek, árnyat adó öreg fák.
csend – legyünk távol a települések zajától, a forgalmas útvonalaktól
minimum 4- 5 hektáros saját terület kempingnek, előadó térnek, színpadoknak, parkolónak
ivóvíz-vételi lehetőség
ügyünk non-profit, ezért szellemiségében hasonló gondolkodású helyszín gazdát keresünk
A 2017-es rendezvényünk helyszíne már adott. Idén az Oszkó környéki varázslatos dűlők adnak helyet a rendezvénynek. Amennyiben el tudnád képzelni, hogy házigazdája légy a 2018-as, vagy az azt követő valamelyik Gyüttment Fesztiválnak (esetleg egyéb kapcsolódó évközbeni rendezvényeknek), kérjük, töltsd ki az alábbi linken található űrlapot. Ha te nem is, de ismerősöd, jó barátod vagy a közösséged közösen lenne alkalmas a feladatra, úgy légy a nagykövetünk, és juttasd el hozzá ezt a levelet!
A jelentkezéseket folyamatosan fogadjuk az alábbi űrlapon:
https://docs.google.com/forms/d/e/1…
Alig várjuk, hogy halljunk rólatok!
Addig is minden jót kívánunk!
Gyüttmentek

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.