Helyi gazdaságfejlesztés, a gazdaság mint ökoszisztéma – Zalatnay László

1990-ben a Yelowstone Nemzeti Parkba visszatértek a farkasok. Egy fajjal gazdagodott a Park élővilága. Aztán valami csodálatos változás indult el. A farkasok miatt az őzek és szarvasok nem mertek mindenhová odamenni legelni. Sok területre a túllegeltetés miatt csak ekkor térhettek vissza a bokrok, és a fák. A bokrok és fák terjedése hozta vissza a madarakat, rovarokat is. Majd megjelentek a hódok, de elkezdett csökkenni a prérifarkas populáció is. A hódok elkezdtek gátakat építeni. A növénytakaró összefüggőbbé vált. Ezért a csapadék sem okozott akkora erróziót.
Tehát ahogy visszatértek a farkasok, úgy velük együtt megváltozott a táj geológiai arculata is. Pedig a farkasok nem szeretnek mérnökösködni.
Ha a természetet figyeljük, akkor megértjük, hogy nem csak növények, állatok vannak benne, hanem ok-okozati összefüggések. Ha meg tovább figyeljük a természetet, akkor rájövünk, hogy oda-vissza hatások, körfolyamatok is vannak benne. Ezért egy pici változtatás néha nem okoz semmit, néha meg mindent megváltoztat.
A start-up világban már felismerték, hogy akkor lehet sikeres egy ötlet, ha a társadalmi környezete is olyan, ami támogatja a vállalkozások sikerét. Ezt ma Start-up ökoszisztémának nevezik, és sok pénzt fektetnek a fejlesztésébe. Játszunk el azzal a gondolattal, hogy a helyi gazdaságot is felfoghatjuk, mint egy ökoszisztéma. Vannak benne szereplők, vannak benne folyamatok. Vannak pozitív és negatív visszacsatolások, és látjuk a változások trendjeit is. Nézzük meg így, ezzel a szemléletmóddal a saját lehetőségeinket, és feladatainkat! Ha a helyi gazdaságot szeretnénk fejleszteni, akkor a helyi gazdasági ökoszisztémáról is érdemes gondolkodnunk.
Az előadáson ebből a nézőpontból vesszük végig a helyi pénzeket, a bevásárló közösségeket, a helyi gazdasági kezdeményezéseket. Megnézzük, hogy mik a siker alapfeltételei? Hogyan érdemes a helyi gazdaságról gondolkodni? Egyáltalán, hogyan is néz ki ez az ökoszisztéma szemléletmód, és hogyan lehet viszonylag gyorsan elsajátítani?
Az előadó Zalatnay László. 4 éve aktívan részt vesz a Nyíregyházi Kosár bevásárló közösség életében. Szervezetfejlesztő, társadalmi vállalkozó. Bővebben róla itt lehet olvasni: http://www.inspi-racio.hu/index.php/rolunk/az-ire-csapat/126-zalatnay-laszlo-zulu

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to Top