Utazás a TAU CETI III-ra – önismeret és közösség ismeret 3 felvonásban 3. nap

Időpont:
augusztus 24., szombat
16:00 - 18:00

Helyszín:
Közösségi udvar – műhely tér


Ebben a játékban azt játsszuk, hogy új életet kezdünk egy teljesen új helyen. Új élet, új hely, új szabályok. Most lehetőségünk van arra, hogy minden kötöttségtől függetlenül mi – a csoport -, hozza meg a saját szabályait a közös életre vonatkozóan.

Izgalmas lehetőség, hogy megtapasztaljuk hasonlóságainkat és különbözőségeinket, olyan dolgokról gondolkodjunk, melyekkel eddig talán nem is foglalkoztunk, és eközben figyeljük egymást. Kinek mi a
fontos, mi az érték, hogyan képviseli az álláspontját, milyen a habitusa, az egyénisége.

Egy ilyen beszélgetés során van lehetőség megismerni a másikat olyan mértékben, hogy el tudod dönteni, adsz-e esélyt neki arra, hogy elinduljatok egy úton együtt. De nem csak a másikat ismered meg, hanem a játék nagyon jó lehetőség az önismeretre is. Hogyan viselkedsz társas szituációban, egy közösségi döntéshozás során? A feladatra koncentrálsz vagy a többiekre? A saját érvelésed van csak előtérben vagy meghallod a másikat is? Engedsz, hallgatsz, harcolsz vagy keresed a közös pontokat?

Sok-sok érdekes kérdés, melyekre választ kaphatsz a játék során. Mindezt úgy, hogy tükröt tartanak neked a többiek, és te is tükör leszel az ő számukra. És persze én, mint játékvezető-megfigyelő is tükröt fogok tartani. Lehet, hogy az én tükröm időnként nagyítani fog, vagy élesebb lesz annak érdekében, hogy megmutassam azokat a folyamatokat, viselkedési mintákat, dinamikákat, melyek minden közösségben meg vannak, és vagy segítik, vagy akadályozzák a közösség alakulást, működést. Mert abban hiszek, hogy ha ezeket megismerjük, felismerjük, akkor tudjuk jól kezelni is őket. Lehet, hogy valamit el kell fogadni, lehet, hogy valamin változtatni kell, lehet, hogy valamit szabályozni kell, de ezeket csak akkor tudod megtenni, ha felismered.

Kiknek ajánlom a játékban való részvételt?
Azoknak,

  • akik már több közösségben csalódtak,
  • akik most szeretnének egy közösséget szervezni,
  • akik szembe mernek nézni saját magukkal,
  • akik újat szeretnének tanulni, tapasztalni magukról, a közösségek működéséről,
  • és akik szeretnek játszani.

Az idén már 3. évben szervezzük ezt a játékot. Az első évben egy 2 órás idősávba játszottunk. Ez nagyon kevésnek bizonyult a dinamikák kezelésére, a valódi megtapasztalásra és a tanulásra, ezért tavaly már a fesztivál mindhárom napján – folytatásos programként – terveztük. Volt egy kis félelmem, hogy a 3. napra mi marad a csoportból, nem lesz-e nagy a lemorzsolódás. Nem lett :). Vasárnap délelőtt egy hideg és esős éjszaka után, a borús időben kicsit fázva még mindig 15-en voltunk. Ez a legjobb visszajelzés, amit egy csoportvezető kaphat.

Ebben az évben a fesztivál ismét 4 napos, de mi maradunk a 3 felvonásos Tau-Ceti utazásnál.

FONTOS!

Csütörtökön, pénteken és szombaton 16 órától lesznek a foglalkozások. Mindhárom alkalom ugyanazon résztvevőkkel folyik. A játék természetéből adódik, hogy csak az vehet részt, aki elejétől fogva ott van. Ha nem tetszik a gyakorlat, bármikor el lehet menni, de a kezdés utáni  bekapcsolódásra nincs  ehetőség. Ezért ha szeretnél részt venni, akkor csütörtökön 16.00-kor várlak a Közösségi udvar műhelyterében.

Vasárnap délelőtt a Közösségi udvarban lesz egy összefoglaló az udvar szakmai témájáról. Ide be fogom hozni a Tau Ceti tanulságait is, hiszen az idei fő témát, az önszerveződés-vezetés témakörét ez a gyakorlat nagyon jól modellezi.
A játékvezető: Szép Éva

Szép Éva

Közösségi vállalkozás fejlesztő, szervezetfejlesztő, coach, tréner, facilitátor, tanácsadó.

Hiszek abban, hogyha az emberek megtanulnának valódi közösségeket teremteni, ezekkel a közösségekkel hegyeket tudnának megmozgatni. Az Egyesületben én képviselem a racionalitást, a józan paraszti észt, a földön járást. Azt gondolom, erre is szükség van, de olyan jó, hogy vannak mellettem, akik nem ilyenek! Ha tréninget tartok, mindig a résztvevők tudására, tapasztalatára építek, irányító kérdéseket teszek fel, megvilágítom az összefüggéseket. Így a résztvevőkkel közösen építjük a tartalmat. Hitem szerint az új ismeret így válik igazából használhatóvá.
Egy megbeszélés facilitálása során újra és újra rácsodálkozom arra, hogy egy jó folyamattal a megbeszélések milyen hatékonyak és élvezetesek is lehetnek, az eredmény minősége pedig nagyságrendileg jobb! Nem értem, miért nem így tartanak megbeszéléseket az emberek?!
Kedvenc területem a szervezetfejlesztés és a coaching, mert itt hosszú ideig kapcsolatban vagyok egy-egy szervezettel, személlyel és látom, ahogy egy kis segítséggel hatalmas változást tudnak elérni.

Weboldalak:
http://kozossegivallalkozas.hu/
https://inspi-racio.hu/rolunk/

…és egy beszámoló a tavalyi Tau Ceti egyik résztvevőjétől: 

A 2018-as Gyüttment fesztivál programjait olvasgatva találtam rá az “Utazás Tao Ceti II-re” elnevezésű programra. Érdekesnek találtam benne, hogy a fesztivál 3 napján át zajlik, és hogy valami gyakorlatias programnak igérkezik, melyen keresztül többet megtudhatok a legfontosabb emberről, azaz Saját magamról…

Számomra azért volt értékes ez a több, mint 11 óra, amit eltöltöttem azokkal az emberekkel , akik szintén ezt a programot választották a többi nagyon jó program közül, hogy Önmgamról tanultam sokat, hol is vagyok most, milyen szokásaim vannak, milyen a magatartásom, hogyan reagálok mások viselkedésére…

A játék védettsége biztonságot nyújtott, így önmagát adhatta mindenki, aki résztvett eme utazáson. Sok féle érzelmet  lőhozott a játék belőlem: – félelem, szorongás, együttérzés, reményteliség, meghallgatottság érzése, derű, valahova tartozás érzete…

Rálátást kaptam arra is, milyen megszokásaimon lenne jó változtatnom. A játék egyes részei után nagyon sokat jelentettek számomra az elemző, kiértékelő beszélgetések, egymás közt és egy facilitátor segítségével, aki kívülről  igyelte a csoportot. Köszönöm eme játék megtapasztalását a csoport tagjainak és Szép Évának is, aki életre hívta és koordinálta ezt az önismereti műhelymunkát.

Ajánlom olyan alakuló közösségeknek ezt a játékos utazást, akik szeretnék hamarabb és hatékonyabban megismerni  egymást. pl. – Kinek mik az erősségei, gyengeségei?
– Ki milyen szerepet, feladatkört tud és szeret felvállalni egy csoportban?
– Ki mit tart értéknek? És mi az, amit a csoport együttesen értéknek tart?

Segíti a közösségnek a legmegfelelőbb döntéshozatalt megtalálni, valamint segíti az egymás közötti hatékony  kommunikációt. Ajánlom olyan közösségeknek is, akik egy újabb szintre szeretnék emelni a viszonyszintjüket egymással. Valamint mindazoknak is ajánlom, akik elhatározták, hogy megismerik jobban önmagukat és ebbe bátran bele is szeretnének vágni, vállalják az ezzel járó néha kényelmetlen helyzeteket is. Ez egy olyan lehetőség melyben elő jönnek olyan magatartásaink, érzelmeink, szokásaink, amiket magunktól már nem is látunk, vagy csak nem akarunk tudomást venni róluk. Nagyszerű és igen értékes visszajelzéseket lehet kapni egymástól és a facilitátortól is. A játék során megismerhetjük a köröllöttünk lévő emberekben a csodákat, szépségeket, lehetőségeket, hogy közösen,  egymással együttműködve, hogyan teremthetünk egy élhető és felemelő új világot…

Keresztényi Zoltán
Ásotthalom, 2018.09.30