Szalay Ágnes, Barnabás Bori: A Gólya 12 tagú szövetkezete – önszerveződés és hierarchiamentes vezetés egy folyamatosan növekedő szervezetben – pódium beszélgetés

Időpont:
augusztus 23., péntek
16:00 - 18:00

Helyszín:
Közösségi udvar


A Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti Presszó társadalmi misszióval rendelkező szövetkezet, amelynek fő gazdasági tevékenységét a vendéglátás és ehhez kapcsolódó szolgáltatások alkotják.

VÍZIÓJA egy olyan társadalom, aminek alapja a testvériség, és a fenntarthatóságát a hatalmat közösen birtokló, egymással szeretetben és elfogadásban élő emberek biztosítják.

A Gólya működésének alapja a szövetkezet, egy saját érzelmeinkből és értelmezésünkből felépülő, élő rendszer, ami a testvériség jegyében:

  • sajátos kelet-európai környezetében arra tanítja tagjait, hogy önállóan sajátítsanak el és teremtsenek tudást a közösség számára, melyet a közösen alkotott rendszerükben használnak fel.
  • biztosítani kívánja a tagok közösségben is kielégíthető szükségleteit mint étkezés, szórakozás, iskoláztatás stb.
  • a munkához mint teremtő erőhöz, gyümölcsöt hozó fához, és nem mint egy tőlünk idegen kényszerhez viszonyul – a tagok a tulajdonosok, kezükben a közvetlen termelés.
  • a taggá válás feltétele a befektetett munka, az általunk termelt hasznot ennek arányában osztjuk szét, bár a Gólyának vannak alkalmazottai, előnyben részesítjük a tagi munkavégzést az alkalmazottival szemben, ezért célunk, hogy minél több dolgozót vonjunk be a szövetkezeti lét életformájába.

A Gólya működését mára egy Szervezeti és Működési Szabályzata foglalja írásos rendszerbe, amiről bővebben olvashatsz a honlapjukon, de a képre kattintva ebben az infografikában is áttekintheted:

Gólya működése

merthogy a teljes szervezeti felépítést és működést nem tudjuk bemutatni a pódium beszélgetés keretei között.

Most csupán arról szeretnénk beszélgetni, hogy:

  • Milyen szakaszai voltak a szervezet életének?
  • Hogyan bővült a Gólya 6 fős tagsága 8 év alatt 12 főre? 
  • Hogyan készül arra, hogy elérje a 18 főt?
  • Melyek a szervezet vezetésének örömei és bánatai?

…aztán pedig meg majd meglátjuk.

A pódium beszélgetést levezeti, kérdez, tanakodik, megosztja a beszélgetés kapcsán felmerült gondolatait: Vágvölgyi Gusztáv – Pabló a Közösségi udvar gazdája, aki ebben az esetben az alsómocsoládi közösség fejlesztője is.

Beszélgető társaim:

Szalay Ági

Szalay Ági vagyok, 2011. decembere, a szövetkezetünk alapítása óta tag vagyok. Jelenleg pénzügy és HR területeken dolgozom, de alapítottam például napközit, koncert munkacsoportot, koordináltam a költözést, programokat, fesztiválépítést, és természetesen dolgozom a pultban, konyhán, takarítóként vagy karbantartóként. Ahol éppen szükség van rám.

Barnabás Bori

Barnabás Bori vagyok, lassan két éve lesz hogy belecsöppentem a Gólya szervezetébe. A szövetkezet tagjává 2018 októberében váltam, így viszonylag frissnek számítok, én vagyok a 12 tagból a 11. belépő.
Egy multitól szöktem a szövetkezet karjaiba, ezt a mai napig életem egyik legjobb döntésének tartom. Ennek egyik oka a munka sokszínűsége, a következő munkakörökben fordultam meg gólyásként: szakács, hr-es, felszolgáló, marketinges, takarító, rendezvényszervező, pultos, szövetkezet-koordinátor, villanyszerelő/kőműves-segéd, és remélem hogy még sokat fog bővülni a lista! Szándékosan kevertem a fizikai és szellemi munkaköröket, ugyanis a Gólya egyik sajátossága – és szerintem vonzereje is egyben -, hogy mindenki végzi mindkét fajta munkát.

…és most pedig költözik a Gólya, segítsétek, támogassátok!

http://golyapresszo.hu/koltozunk/

https://adjukossze.hu/kampany/koltozik-a-golya-1464

Scroll to Top