Költözz vidékre és kezdj új életet – erről szól a fesztiválunk!

Mi, vidékről álmodók és vidéken álmodók, Lesz-Gyüttmentek és Már-Gyüttmentek közösen fogalmazzuk, közösen tervezzük meg ezt az új Életet.
Egy olyan életet, amiben a sarat nem kikerüljük, hanem otthont építünk belőle. Amiben a gazt nem irtjuk, hanem levest főzünk belőle. Amiben ha azt kérdezik, mennyi tőkénk van, úgy felelünk, egy tucat hárslevelű és néhány leányka. Egy környezettudatos, ökológiai szemléletű új Életet.
Mi, az ökotudatos létezés képviselői, úttörői, bozótharcosai évente egyszer összegyűlünk négy napra, előadóként vagy hallgatóként, de résztvevőként egymást segítve, tanítva, bátorítva összekapaszkodunk, erőt merítünk, közösségként közös térbe gyűlünk. Lehámozzuk magunkról a fogyasztói társadalom törvényeit, törekvéseit, törtetéseit, elvárásait, félelmeit, értéktelen rendjét, és felhímezzük egy szabadabb, lassabb, értékesebb élet körvonalait.
A Gyüttment Fesztivál éves találkozónk nekünk, akik már rájöttek: az aszfalt nem az, amibe gyökeret tudnánk ereszteni, boldoggá pedig nem tesz, hogy tartós tejben és márkázott vajban fürödhetünk.
Mi, a vidéken újrakezdők, a környezettudatos vidéki életet, értékrendet választók, tájba illeszkedők azért találkozunk, hogy egymással megosszuk, kicseréljük tudásunkat, tapasztalatainkat, mindezt fesztivál környezetben, fesztivál hangulatban. A számtalan vidéken újrakezdéshez kapcsolódó előadás, program mentén egyesületek, alapítványok, közösségek mutatkoznak be, de egyéni utak, választások és azok eredményei is megismerhetők. Egy helyszínen, négy nap alatt elérhető minden tapasztalati úton szerzett tudás, amire a komfortzónán túl szükséged lehet. Gyere!
 
Gyüttment, a felelősségteljes fesztivál
Tavaly Zéró Hulladék fesztivállá alakultunk, azonban a felelősségteljesség fogalmát – és megvalósítását – nem merítjük ki a hulladék minimálisra csökkentésében. Szemünk a természeti környezet mellett a társadalmi környezet megóvásán is ott van, de mit is jelent ez a gyakorlatban?
Felelősségteljes gazdasági szemlélet. A fesztivál egyik célja, hogy a helyiek, azaz az eseménynek otthon adó település és környezetének lakói számára is jobb körülményeket biztosítsunk. A Zéró Hulladék és a Zéró Kilométer elvének megfelelően a fesztiválon kapható ételeket, italokat helyi termelőktől szerezzük be, és kizárólag csomalogásmentes formában vesszük át a termékeket.
Támogatjuk a helyiek jólétét segítő kezdeményezéseket, a fesztivál körüli teendőkbe pedig a helyi közösséget is bevonjuk, így ők is extra bevételekre tehetnek szert. A programok összeállítása során is arra törekedtünk, hogy megismerhessétek a helyi embereket, a helyi szokásokat, valamint a helyi kultúrát és kulturális örökséget.
Felelősségteljes utazási szemlélet. A felelősségteljes, azaz környezetkímélő közlekedési formákat támogatjuk: a lóháton érkezők ingyen vehetnek részt a fesztiválon, a kerékpárosok számára kedvezményes jegyárat biztosítunk, valamint létrehoztunk egy telekocsi csoportot is, hogy utasok és sofőrök könnyebben megtalálják egymást. Ha a fenti közlekedési formák közül választotok, máris tettetek egy lépést affelé, hogy csökkentsétek az utazásból fakadó környezeti terhelést.
Felelősségteljes szórakozási szemlélet. Fesztiválozni jó dolog, de még jobb úgy, hogy közben nem okozunk környezeti károkat! Ezért komposztáljuk az ételmaradékokat, ezért állítunk fel komposztbudikat, ezért használunk megújuló energiaforrásokat, és ezért adunk meg nektek is minden segítséget a felelősségteljes fesztiválozáshoz, de a ti közreműködésetekre is szükség van hozzá. Például spóroljatok a vízzel, lebomló tisztálkodási szereket használjatok, és ne hozzatok csomagolással ellátott termékeket a fesztiválra. Erről még több tudnivalót a Zéró Hulladék menüpontban olvashattok.
 

HALLGASSATOK MINKET, OLVASSATOK RÓLUNK

 
Egyenlítő // OzoneTV, 2017. augusztus 17.

 
RÁDIÓBESZÉLGETÉSEK

 
PROGRAMAJÁNLÓK
VIDEÓ! Gyüttment Fesztivál (OzoneTV) // Forestpress, 2017. augusztus 17.
Gyüttment Fesztivál // Greenfo, 2017. augusztus 17.
Lovaddal ingyen beléphetsz a Gyüttment Fesztiválra // Lovasok, 2017. augusztus 16.
Gyüttment Fesztivál – Játék a dalokkal a Zengő Erdőben // Dalok.hu, 2017. augusztus 15.
Paraszt lettél és még büszke is vagy rá? // Gardenista, 2017. augusztus 14.
Pogács Mónika: Intelligens anyag kerül a fókuszba // Vas Népe Online, 2017. augusztus 14.
Tanulmányutak 2. rész: Gyüttment Fesztivál // Átalakuló Közösségek, 2017. augusztus 12.
Találkozzunk és beszélgessünk a Gyüttmenten! // Kisközösségi Program 2017. augusztus 9.
Gyüttment fesztivál, 2017. aug. 24-27. Oszkó // Ökovölgy Alapítvány, 2017. augusztus 7.
Kimaxolnád a nyár hátralévő részét? Alternatív fesztiválajánló // Diákszemmel, 2017. augusztus 7.
Itt megtudhatod, hogy képes vagy-e három napig szeméttermelés nélkül élni // Magyar Narancs, 2017. augusztus 6.
Gyüttment Fesztivál 2017: Költözz vidékre és kezdj új életet! // Blans, 2017. augusztus 2.
Idén is lesz Gyüttment Fesztivál // Teremtésvédelem, 2017. július 31.
Gyüttment Fesztivál 2017 // Ifjúsági Információs Lapok, 2017. július 28.
Gyüttment Fesztivál – Költözz vidékre, és kezdj új életet! // Sárvárikum, 2017. július 28.
Humusz Magyarország első Zéró Hulladék fesztiválján // Humusz, 2017. július 28.
Zéró Hulladék Fesztivál Oszkón // Civil Hírügynökség, 2017. július 27.
Gyüttment Fesztivál 2017 // Port.hu, 2017. július 26.
Költözz vidékre és kezdj új életet! Gyüttment Fesztivál 2017 // Ecolife Magazin, 2017. július 25.
Gyüttment Fesztivál 2017. // ReCity Magazin, 2017. július 24.
Gyüttment Fesztivál 2017 // Zöldbolt, 2017. július 24.
Kislépték a Gyüttment Fesztiválon! // Kislépték, 2017. július 21.
Magyarország első Zéró Hulladék fesztiválját rendezik augusztusban // Humusz, 2017. július 20.
2017. augusztus 24-27. Ismét Gyüttment Fesztivál // Bennünk a világ, 2017. július 20.
Magyarország első Zéró Hulladék Fesztiválját rendezik augusztusban // Don’t Waste It, 2017. július 19.
Magyarország első Zéró Hulladék Fesztiválja Vasban – Gyüttment Fesztivál 2017 // Vaskarika – a kultúracél, 2017. július 18.
Pogács Mónika: A Mindenegyüttmegy Egyesület szervez tábort Vas megyében: megmutatják, hogy milyen az a világ, amiben élni szeretnének // Vas Nép Online, 2017. július 18. “S hogy mi is az a gyüttmentség? – A pejoratív értelme helyett új tartalommal szeretnénk megtölteni. Azokra utal, akik egy járt utat lecserélnek a járatlanra. Értékrendet jelent, hogy mit tartunk fontosnak és kevésbé fontosnak. Közösséget alkotva, együtt keressük a válaszokat a jelenünket és jövőnket feszítő társadalmi, gazdasági és környezeti kérdésekre.”
VIDEÓ! Programajánló – Gyüttment Fesztivál főzés // Szimpla Kert,  2017. július 17.
Gyüttment Fesztivál Oszkó 2017 // Programturizmus, 2017. július 16.
Közös Lábos: Gyüttment főzés a Szimplakerti Háztáji Piacon! // Banzáj, 2017. július 16.
Oszkón találkoznak a vándorútra kelt Gyüttmentek
 
// Sokszínű vidék, 2017. július 15.
Gyüttment Fesztivál
// Kultúrpontok, 2017. július 14.
Csapjunk a fesztiválok közepébe
// Funzine, 2017. július 13.
Gyüttment Fesztivál 2017 – Oszkó
// Falusi Turizmus, 2017. július 13.
Ha kerülnéd a túl nagy fesztiválokat, idén is van hova menned // 444.hu, 2017. június 7.
Fekécs Edit: A tudatos élet húrjait pengették a Gyüttment Fesztiválon // Sokszínű Vidék, 2016. szeptember 1. “A tudatos életről, a vidéki életről, ahol nem csak csend és nyugalom van, hanem teremtés. A vidékről, ahol kevesebb a pazarlás, ahol még őrzik és újrateremtik a valódi értékeket. Tudjuk, látjuk, hogy egyre többen váltanak életmódot és keresik az utat. Azt, ami egy kicsit “visszafelé” vezet.”
Újra lesz Gyüttment Fesztivál Csobánkapusztán // Sokszínű vidék, 2015.december 28. “Megismerhetik egymást azok, akik a városban tücsökszóról álmodoznak, és azok, akiknek ez már mindennapi háttérmuzsika.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük