Zalatnay László, Bálint Zoltán: Nyíregyházi Kosár Közösség vezetési tapasztalatai – Pódium beszélgetés

Időpont:
augusztus 24., szombat
09:00 - 11:00

Helyszín:
Közösségi udvar – előadó tér


A Nyíregyházi Kosár bevásárló közösség egy civil kezdeményezés, mely a helyi gazdaság megerősítésén, sőt újraélesztésén dolgozik. Valódi helyi terméket előállító termelőket, valamint társadalmi fenntarthatóság szempontjából tudatosabb vevőket kötnek össze egy bevásárló közösség kereteiben. Hisznek abban, hogy a helyi termékek minél nagyobb arányú fogyasztása segíti elő a helyi gazdaság erősödését és a valódi munkahelyek létrejöttét. Mert minden helyben maradó forint a helyi gazdaság körforgásában a helyieket gazdagítja. 

Ezen dolgoznak már több mint 6 éve. Mára az ország egyik legnagyobb és legjobban működő bevásárló közössége lettek. Amit jól mutat, hogy a tapasztalataikat, tudásukat képzések keretében adják tovább azoknak, akik ma szeretnének bevásárló közösséget indítani.

https://www.nyiregyhazikosar.hu

https://kosarkozosseg.hu

https://www.facebook.com/nyiregyhazikosar

Ebben a beszélgetésben nem első sorban a Nyíregyházi Kosár lesz a fókuszban. Csak azért beszélünk majd a Kosárról is, hogy az önszerveződésről, a közösségi folyamatokról, az un. közösségi döntéshozásról, vagy döntés nem hozásról úgy legyen szó, hogy annak konkrét tapasztalati alapjai is vannak. Így nem szállunk majd el nagyon az elméletek szép, bár sokszor megfoghatatlan világában.

Beszélgető társaim a Kosár alapítói és mai napig a vezetőség tagjai. Azonban abban különböznek, hogy Bálint Zoli egy internetszolgáltató cég tulajdonos ügyvezetője, míg Zalatnay Lászlónak (Zulunak) ízig-vérig civil gyökerei vannak. Ez megmutatkozik abban, ahogy és amit a vezetőségben képviselnek. Zoli mindig az életképességi szempontokat tartja szem előtt, abban hisz, hogy a társadalmi küldetését csak rentábilisan működő szervezet tudja megvalósítani. Míg Zulu sokkal inkább a közösség alapú helyi gazdaságfejlesztés felől nézi a történetet, egy igazi rendszer gondolkodó így számára mindig az ügy van a fókuszában. Ez egyrészt azt is jelenti, hogy a döntések során kiegészítik egymást, másrészt azt is, hogy a különböző szemlélet mód vitákat is generál. Amiben viszont mindketten megegyeznek, hogy mindennek az alapja a közösség, ezért minden azon múlik, hogyan tudják éltetni a közösséget. Erről fogunk elsősorban beszélni a pódium során.

A pódium beszélgetést levezeti, kérdez, tanakodik, megosztja a beszélgetés kapcsán felmerült gondolatait: Vágvölgyi Gusztáv – Pabló a Közösségi udvar gazdája, aki ebben az esetben a Kosár közösség egyik önkéntese is.

Beszégető társaim:

Zalatnay László

Alapításától aktívan részt veszek a Nyíregyházi Kosár bevásárló közösség életében. Szervezetfejlesztő, társadalmi vállalkozó a Nyíregyházi Kosár Közösség önkéntese, szervezetfejlesztője, vezetőségi tagja vagyok. Hiszek a közösségben, és a közösség erejében. Tudom, hogy az egyén is a közösségének a „terméke”. Az egyén pedig visszahat a közösségeire. A szakmai pályafutásomat környezetvédőként kezdtem. Aztán az egyes környezeti problémák okainak a tanulmányozása végső soron elvezetett oda, hogy a minden megoldás kulcsa az emberek önmagukhoz,- egymáshoz, és a környezetükhöz fűződő viszonya, és az a tudatosság, ami meghatározza ezeket a viszonyokat. Ezért érdekelnek a rendszerek és a szervezeti kultúra témakörei.

 

Bálint Zoltán

A Giganet Internet Szolgáltató Kft. alapítója és ügyvezetője. Tőzsgyökeres nyíregyházi, lokálpatrióta, elkötelezett egy fenntarthatóbb és emberibb világ építésében. Ez a két dolog egyenesen vitte a Nyíregyházi Kosár Közösségbe, aminek mind a mai napig meghatározó tagja, vezetője. Gyakran a saját cégének erőforrásait, kapcsolatrendszerét használja arra, hogy segítse a Kosár működését, tehát a Giganetnél nem egy üres szlogen a társadalmi felelősségvállalás. Nem okoz neki problémát, hogy a pénteki átadási napon ládát pakoljon, kiszállítson, vagy az udvar takarításában segédkezzen.