Kovács István: Természetesen ház

Időpont:
augusztus 24., szombat
14:00 - 15:30

Helyszín:
Élettér – előadó


Kovács István, a Természetesen Ház kísérleti és bemutató építmény kitalálója, és építője vagyok.
Hét évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba a természetes – környezettudatos – építőanyagokkal, a Pécsen megrendezésre kerülő szalmabála építészeti előadáson. Az Energia és Környezet Alapítvány (EKA) előadói olyan mély benyomás tettek rám, hogy hagyományos építési technológiára nevelt építész személyiségem, mintha béklyóból szabadult volna.

Innentől kezdve mélyedtem el a témában, és jártam a különféle elméleti oktatásokat, konferenciákat, bár
inkább a gyakorlati oktatással egybekötött kalákákat kedveltem. Ezeken mindig tanultam valami újat legyen az a Magyar Szalmaépítők Egyesülete (Révész Gabriellával,) vagy Vályogház és Kemence Kft (Vass Zoltánnal) által szervezett munka. A látottakat továbbgondolva (pl. a szalmabála szerkezetek rettentő sok építőfa anyag felhasználása, a vályog, mint anyag nagyszerűségének felismerése) találtam ki azt a technológiát, amiről ez a fajta házépítés szól.

Mellékszálként rá kellett jöjjek, hogy a mai civilizáció és társadalmi rendszer nem tartható fenn már sokáig, mert a „régit dobd el, vegyél újat” vagy a „fenntartható fejlődés” hamis jelszava, teljesen romba dönti a környezetünket és ez egyenesen vezet majd a társadalmi robbanáshoz előbb vagy utóbb. Milliót megközelítő hagyományosan természetes anyagból készült épületállomány megmentése, javítása, felújítása országos szinten népgazdasági szempontból is rendkívül fontos, de elsősorban ökológiailag jelent globális szinten fontos lépést. (Főleg, ha világszinten sok országban eljutnak – lehet, hogy már máshol el is jutottak?- erre a döntésre!)

A lakásépítés szintjén az előbb említett jelszavak fogalmazódnak meg akkor, amikor egy régi vályogház megtekintésekor azt nyilatkozzák, bontsd el, és építs újat. Hatalmas öko lábnyomot hagy maga után minden gyárban előállított modern építőanyag, a nyersanyag kitermeléstől a gyártáson át a felhasználásig, viszont busás hasznot hoz a termékét ökológikusnak, bionak kikiáltó üzem tulajdonosának. Sorolhatnám itt a termékeket, de felesleges, mert minden az, amit ma tüzépen, kereskedésben, boltban kapni.

Ezen megfontolások egyenesen vezettek a TH létrehozásához. Kísérleti, mert elhagytam belőle (majd mindent…..) a gyári építőanyagokat, és vagy egy közeli, már egyszer legyártott anyagot használtam, vagy a helyben talált földből készült vályog falazó anyagot, valamint a szomszédban learatott gabonából készült
szalmabálát a hőszigeteléshez. Nincs benne cement (beton) nincs szigetelő lemez, gyári készítésű hőszigetelés, építőipari mérgező festék és vegyi anyagok.

A bemutató jellegét az adja, hogy az eddig elsajátított tudásom (ami nyílvánvaló nem a végleges, hiszen a jó pap is holtig tanul!) igyekszem azoknak átadni, akik erre fogékonyak és érdeklődnek. Akik eljöttek vályogtégla vetésére szervezett kaláka munkákra (közel százan az elmúlt négy évben!) szerintem minden kicsit megfertőződtek a természetes építőanyag, a vályog szeretetével, s megtanultak vályogot keverni, téglát készíteni.

A munkával még nem végeztem, de a közel öt éve elkezdett épület már cseréptető (bontott!) alatt áll, és szeptemberben kezdjük a szalmabálás hőszigetelését, talán lehetővé teszi az eddigiekről történő beszámolást, a ház, az építés folyamatának a bemutatását.

Magamról: Balatonakarattyán élő, hatvan alig elmúlt építészmérnök vagyok. Sokáig magántervező és építési vállalkozóként éltem az életem, s pár éve a Veszprémi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályán dolgozom építésügyi szakügyintézőként.