Szövetkezeti központ: Szövetkezetiség eszméje

Időpont:
augusztus 23., péntek
15:00 - 18:00

Helyszín:
Helyi gazdaság tere


A Szövetkezeti Központ olyan gazdasági megoldásokkal foglalkozik, amik az egymás elleni verseny helyett az egyenlő és egymást támogató viszonyokat erősítik. A csoport felismerése szerint az önfenntartó, környezettudatos élet elkezdése, a kilépés a piaci struktúrák alól csak közösségi szinten lehetséges, és ebben a gazdasági viszonyokon túl egy “politikai” szemléletváltásra is szükség van. Éppen ezért a SzöK workshop-sorozatában, a helyi gazdaság udvarban csütörök-péntek-és szombat délután arról beszélgetünk, hogy:

  • hogyan válnak az ilyen megoldások szükségszerűvé ma,
  • hogyan lehet az erőforrás-kezelés közös és egymást tápláló köreit kialakítani,
  • milyen nemzetközi és hazai példák inspirálhatnak minket ma Magyarországon,
  • és hogyan segíthet a szövetkezeti modell mindennek a megvalósításában.

A beszélgetéseknél rövid előadásokra, interaktív játékokra és kiscsoportos olvasó- és vitakörökre számítsatok, sok inspirációval és szabad ötleteléssel. Célunk, hogy mindezek során kialakuljon egy olyan megvalósítható alternatíva képe, amellyel gazdagodva reálisabbnak tűnik, hogy a fesztivál keretein kívül is, a mindennapjainkban építeni tudunk egy társadalmi és természeti szempontból is fenntartható életet.

Csütörtök: Helyi gazdaság UDVAR, 16.00-18.00

Miért érzik sokan, hogy a világ mai berendezkedése inkább fenyegeti, mint táplálja az életet? Mit tudunk tenni a saját szintünkön azért, hogy ez megváltozzon? Ez a beszélgetés arról szól, milyen globális és helyi társadalomszerkezeti folyamatok vezetnek azokhoz a nehézségekhez és fenyegető jövőképhez, amit ma magunk körül tapasztalunk, és mik azok a konkrét lehetőségek, amelyeken keresztül átszervezhetjük a közös feltételeinket. A beszélgetést a Szövetkezeti Központ tagjai a Fordulat c. társadalomtudományi folyóirat legutóbbi, Klíma és kapitalizmus c. száma alapján vezetik majd. A program célja egyúttal, hogy a résztvevők reflexiói alapján a személyes érintettségünket is felmérjük, és interaktívan tárgyaljuk újra azt, hogy hogyan jelennek meg mindennapi tapasztalatainkban ezen elméletek hatásai.

Péntek: Helyi gazdaság UDVAR, 15.00-18.00.

Ezen a napon szerepjátékra hívunk titeket. Vegyünk egy kistelepülést, ahova álmokkal és tettvággyal felvértezve új (“gyüttment”) beköltözők érkeznek. Kiket találnak itt? Hogy fogadja terveiket az önkormányzat, a szomszéd, a falu tehenesgazdája? A játék tétje, hogy a beköltözőkkel és helyi lakosokkal közösen feltérképezzük, ki milyen erőforrásokkal rendelkezik, mik a fő pontok, ahol a közösség erőforrásai “elfolynak” a településről, és mik azok a praktikus együttműködési lehetőségek, amelyek révén a helyiek testben és lélekben egymást támogathatják. A játék után a való életben alkalmazható tudással is készülünk, amin keresztül igyekszünk a megoldási, együttműködési stratégiákat valóban elérhető célként bemutatni.

Szombat: Helyi gazdaság UDVAR, 15.00-18.00

Ez a nap az inspiráló példákról szól. Ha tegnap az együttműködés helyi lehetőségeit kerestük, ma olyan példákkal ismerkedünk meg, amelyek szerte a világon az egymás kizsákmányolása helyett az egymás kölcsönös támogatásán alapuló gazdasági viszonyokat teremtenek. Megnézzük, hogyan működött a két háború között az egész országra kiterjedő Hangya szövetkezet, hogyan alapítottak horvát szomszédaink pár éve olyan pénzügyi szövetkezetet, ami mára a legnagyobb szövetkezetté vált az országban? Mit jelent a bérlői lakásszövetkezet, és hogyan adhat ez a modell választ a mai lakhatási válságra Magyarországon is? Milyen kreatív megoldásokkal adott választ a Katalán Integrált Szövetkezetet a 2008 utáni válság romboló hatásaira Spanyolországban? Milyen pozitív választ tudnak adni ma szakszervezetek a klímaváltozás kihívására? Hogyan használják a digitális megoldásokat profitszerzés helyett közösségi megoldásokra a platform-szövetkezetek? A kiscsoportos, egy-egy témára fókuszáló bemutatók után a példák által inspirált ötleteket, kérdéseket közösen beszéljük meg.

A program a H2020 774208 BOND – „A szervezetek és hálózatok magasabb szintű együttműködésének szervezése az európai mezőgazdasági szektorban” projekt keretein belül, annak támogatásával valósul meg.

LETÖLTHETŐ BOND Nemzeti Workshop programja