Lengyel Zoltán: Közösség által támogatott mezőgazdaság (CSA) – Táncoskert gazdaság bemutatása

Időpont:
augusztus 23., péntek
14:00 - 15:00

Helyszín:
Helyi gazdaság tere


Mi az a CSA?

Community Supported Agriculture, magyarul közösség által támogatott mezőgazdaság.

Ez egy gazdasági módszer. Lényege, hogy egy gazda szerződést köt több családdal arra, hogy a család éves zöldség, hús, tej, gabona igényét, vagy annak egy részét kielégíti. Hazánkban ez a rendszer a Doboz rendszer néven közismertebb. Mert hetente egy dobozt kapnak azok, akik beszállnak egy ilyen közösségbe. A gazdálkodó számára ez a módszer azért jó, mert lesz egy biztos, kiszámítható piaca. Ráadásul személyesen ismeri azokat, akiknek az élelmét megtermeli. A doboz rendszert használók számára pedig szintén előnyös egy ilyen rendszer, mert maguk győződhetnek meg arról, hogy amit megesznek, az milyen körülmények közt terem meg. Tulajdonképpen ez egy kölcsönös függést felismerő és azt jól alkalmazó értékesítési-beszerzési forma.

Most nem csak a doboz rendszerek előnyeivel, hátrányaival ismerkedhetnek meg, azok, akik eljönnek az előadásra, hanem egy olyan gazdálkodóval, aki ezt élőben műveli.

Lengyel Zoltán

A Táncoskert gazdaság vezetője nem csak a dobozrendszer kiépítésével, működtetésével kapcsolatos tapasztalatait osztja meg, hanem bepillantást ad a regeneratív mezőgazdasági módszerekbe is, és a permakultúrába.

 

 

A program a H2020 774208 BOND – „A szervezetek és hálózatok magasabb szintű együttműködésének szervezése az európai mezőgazdasági szektorban” projekt keretein belül, annak támogatásával valósul meg.

LETÖLTHETŐ BOND Nemzeti Workshop programja

Scroll to Top