Selmeci Csongor, Selmeciné Bogdán Ágota, Takács Attila, Révász Péter: Szabad akarat és döntéshozatal – pódium beszélgetés

Időpont:
augusztus 23., péntek
09:00 - 11:00

Helyszín:
Közösségi udvar – előadó tér


Damanhuri közösség vezetési rendszere és a magyarországi kezdeményezés tapasztalatai

Damanhur filozófiája, melyet alapítója, Falco Tarassaco inspirált, a pozitív gondolkodáson, a cselekvésen és azon a felfogáson alapszik, miszerint minden ember azért él, hogy valamit önmagából másokra hagyjon, s ezzel részt vegyen az egész emberiség fejlődésében.
A damanhuriak egyfajta felettébb progresszív közösségként határozzák meg, és a „Nép” (Popolo) névvel illetik önmagukat. E közösség különféle etnikai hátterű és kultúrájú emberekből áll, akiket a negyvenévnyi együttélés, valamint a közös célkitűzés tart össze. Ez az erős kollektív identitás tette lehetővé, hogy kialakuljon egy összetett, részleteiben kidolgozott társadalmi modell, amely a szolidaritáson, a kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapul; s tette lehetővé, hogy ezzel Damanhur a földkerekség jelenleg leghosszabb történelmet magukénak valló közösségeinek egyikévé váljon.

A pódium beszélgetés első felében erről a társadalmi modellről beszélgetünk és megnézzük, hogy egy ilyen nagy múltú és nagy létszámú (jelenleg több mint 600-an élnek Damanhurban) spirituális öko-közösség milyen vezetési és döntéshozási rendszert dolgozott ki és ez a gyakorlatban hogyan működik.

Ennek a gyüttmentek számára az lehet a jelentősége, hogy bár nálunk még egyetlen közösség sem tart itt, de ez a példa közösség szerveződési, sőt társadalom szerveződési jövőképet adhat a sikeres közösségi kezdeményezéseknek.

A beszélgetés második felében pedig az áprilisban – damanhuri mintára – szerveződött “nucleo” (egy házba összeköltözött közösség) első tapasztalatai lesznek a fókuszban.

 

A pódium beszélgetést levezeti, kérdez, tanakodik, megosztja a beszélgetés kapcsán felmerült gondolatait: Vágvölgyi Gusztáv – Pabló a Közösségi udvar gazdája

Beszélgető társaim:

Selmeci Csongor és felesége Ági

Selmeci Csongor vagyok, okl. közgazdász, szervezetfejlesztő tréner, jógatanár. A Magyar Jóga Tárasaságot és a Magyar Jóga Akadémiát vezetem feleségemmel Ágival együtt.
Feleségemmel a jóga tudományos alkalmazását kutatjuk főállású jógatanárként, és nem a valláshoz közeli bhakti jóga az irányunk. A jóga társadalmi hasznosíthatósága a mai ember életében érdekel bennünket és ezt elsősorban a terápiás alkalmazásban találjuk meg.
2014-ben voltunk először Damanhurban látogatói programon Azóta még 6 alkalommal jártunk náluk, éltünk közöttük, és tagjai vagyunk a damanhuri Spirituális Népnek.
2017 novembere óta szervezzük Magyarországon a Damanhuri Közösségépító Iskolát, ahol a damanhuri modellel ismerkedünk elméletben és gyakorlatban. Ugyanekkor indult el a Damanhuri Előkészítő Meditációs Iskola is, ami 10 hónap után alakult át Meditációs Iskolává 22 taggal. Ezek a képzések jelenleg is tartanak.
Április elsejétől indult el a közösségi házunk damanhuri mintára Veszprémben.

Takács Attila

Felvidéki falusi családból származom. Szlovákiai magyar egyetemistaként kezdtem közösségépítéssel, civil szervezeti élettel foglalkozni. Szervezeti managementet, stratégiai tervezést oktattam trénerként az önkormányzati és non-profit szférában. A természet- és környezetvédelem területén ható gátlásokkal és motivációkkal, egyéni és szervezeti szinten érvényes lelki jelenségekkel az elmúlt években kezdtem foglalkozni. Természetvédelmi mérnöki diplomámat a hagyományos ökológia tudás és a tájhasználat-történet egymásra hatásából védtem meg. Napjainkban az olyan határtudományok mint az ökopszichológia vagy például a Damanhurban alkalmazott tudás gyakorlati válaszkeresési irányait tartom figyelemre érdemesnek.

Révász Péter

Szeretettel köszöntelek benneteket!

Budapesten születve és ott leélve eddigi életem nagy részét 15 éven át vegyestáplálkozó szakácsként dolgoztam, majd 9 évig rajzoltam és terveztem épületgépészetet egy mérnökirodában. Ekkoriban profi operatőr és filmvágó is lettem. Laár András 2002-ben indult Tündér Tantra Körének oszlopos tagjaként kezdtem el heti rendszerességgel hatha jógázni, énekelni és dobolni, illetve ezen időszakban energiagyógyászattal is aktívan foglalkoztam. Épületgépész tervezői időszakom után immár vegán táplálkozóként visszatérve eredeti szakmámhoz készítettem ilyen mód ételeket. Ekkortól – a táplálék energetikáját fontosnak érezve – már egészség- és természettudatos táplálékkészítőként mutatkozok legszívesebben be. Az egészség- és természettudatos táplálkozásról szerzett ismereteimet és nyers-vegán kóstolóimat tavaly és idén is szeretettel adom át itt a Gyüttment Fesztiválon, az Élő Ételek Terén szombaton 14 és 16 óra között. 2017 májusától élek Veszprémben és idén április óta gyakorlom a közösségi életet néhány beszélgetésünkben jelenlévővel is. A magyarországi Damanhuri Közösségépítő Iskolának, a meditációs iskolájuknak és a Damanhuri Spirituális Népnek is tagja vagyok.