Sándor Dóri: Személyes problémák megoldásának támogatása Trojka (Bálint) módszerrel (műhely)

Időpont:
augusztus 27., szombat
15:00 - 17:00

Helyszín:
Közösségi udvar – műhely tér


trojka

E módszer segítségével személyes problémáinkra kívülállók szemszögéből tekinthetünk, ami a megoldás felé vezető útra terelhet bennünket két külső megfigyelő újabb, objektívebb észrevételeit téve a magunk megéléséhez. Mások véleményét csatolva a miénkhez már szélesebb spektrumon kereshetjük a kiutat megoldhatatlannak látszó elakadásainkból, hiszen az ő meglátásaik más attitűdből érkeznek.. A csoporttagok szabad asszociációja révén a csoport megjeleníti, tükrözi az eset kapcsolati vonatkozásait. Olyan területeket is megvilágít, melyek a személyes érintettség miatt az esethozó számára addig rejtve voltak. Így e módszer önismereti hatása is jelentős. A csoportban az eset közvetlen és tágabb környezete, így kapcsolati és társadalmi aspektusai is megjelennek. A csoport célja az adott segítői kapcsolat mélyebb megértése, többirányú megközelítése, tehát igazából nem tanácsadásról, a probléma megoldásáról van szó, hanem az adott eset kiváltotta érzések, fantáziák, gondolatok, tapasztalatok megosztásáról.

A módszer ezért nagyon jól alkalmazható a közösségekben a személyes kapcsolatok mélyítésére és a közösség tagjait érintő problémák megoldására.

Programtartó

Sándor Dóri

Kulturális antropológus, rendezvényszervező, fejlesztő pedagógus, kézműves, négy gyermek édesanyja. Bercelen élek, ahol tagja, illetve alelnöke vagyok a Bercelszegi Öko-Kisközösségnek, akikkel szemléletformáló programokat, kézműves és visszavadító táborokat szervezünk felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Tavaly elvégeztem Pablóék közösségi facilitátor képzését, idén pedig a permakultúra bugyraiba vetettem bele magam, mindeközben elkezdtem értelmi fogyatékkal élők fejlesztésével foglalkozni a berceli rehabilitációs intézetben. Mindig érdekeltek az emberek, az emberi közösségek, az egyetemen gyakorlatilag minden társadalomtudományba (sőt) betekintést nyerhettem, hiszen többek közt pszichológiát, filozófiát, szociológiát, pedagógiát, vallástörténetet, etnológiát, s még ökológiát is tanultunk. Azt gondolom, hogy ma a legfontosabb feladatunk jobban vigyázni a minket körülvevő világra, felhagyni a pazarló és a természetet és egymást kihasználó életmóddal, visszatalálni elvesztett kapcsolatainkhoz, felfedezni, hogy az ember ugyanúgy a természet része, mint a növények, állatok, folyók és hegyek, és hogy minden emberben van valami közös, s érdemes a hasonlóságainkat észrevenni, a különbözőségeinket pedig jól használni, hogy mindenki megtalálhassa a számára testhez álló feladatot egy közösségben.

Scroll to Top