Zalatnay László: Pénzelmélet

Időpont:
augusztus 23., péntek
09:00 - 11:00

Helyszín:
Helyi gazdaság tere


Ugyan kit érdekel a pénzelmélet? Nem a pénz elméletéből, hanem a pénzből van kevés. Gondolhatjuk.

De mégis fussunk ennek neki még egyszer:  A pénz elmélete nem a pénz megléte/hiánya miatt fontos első sorban. Hanem azért, mert ezen keresztül megérthetjük, hogy miért ilyenek a dolgok mostanában, és azt is megtudhatjuk, hogy min kell valójában változtatni, ha más társadalomra vágyunk.

Mi van, ha csak azt tűzzük ki célnak, hogy váltsunk szemléletet?

A klímaváltozás, a szegénység, a fiatalok elvándorlása, a migráció, és más aktuális problémák egyfajta tünetek. A tünetek azt jelentik, hogy ezeken a pontokon mutatkozik meg a társadalom működése. Mint tünet nem érdemes ezekkel sokat foglalkozni, csak annyira, hogy a tünet nagyon kellemetlen megjelenéseit szükséges egy kicsit tompítani. De a tünetet kezelni nem nagyon érdemes, feltéve ha valós megoldásokat szeretnénk, nem pedig elmélyíteni azokat. A tüneteket viszont arra lehet felhasználni, hogy megértsük azokat az egyelőre kevéssé látható lényeges folyamatokat, szerkezeteket, hajtóerőket, amelyek előidézik ezeket. Mert ehhez olyan fogalmakat kellene jól ismernünk, mint a pénz.

Hogy a fogalmat mindenki ismeri?

Vajon az, hogy használunk egy fogalmat az azt jelenti, hogy ismerjük is?

Ez az előadás arról fog szólni, hogy megismerjük a pénz fogalmát. Megismerjük a fogalomba kódolt ellentmondásokat és azt, hogy ez a tisztázatlan fogalom mennyire nem alkalmas arra, hogy tisztán lássunk életünk sok nagyon fontos kérdésében.

Az előadás végére azt ígérem, hogy ha előveszitek legközelebb a pénztárcátokat, már egészen másként tekintetek majd arra a pénzre, ami ott van 🙂  Azt nem ígérem, hogy sok pénzetek lesz a blokkban elhangzott infók alapján, mert ezt az ígéretet meghagyom másnak.

És hogy mi az, ami másként fog látszani? Remélem látni fogjátok a papíron túl mindazt, ami ma a pénzt jellemzi, és ti is elkezdtek komolyabban foglalkozni a pénzzel! Feltéve, ha valóban egy jobb társadalomban szeretnénk élni.

Előadó:

ZALATNAY LÁSZLÓ

Alapításától aktívan részt veszek a Nyíregyházi Kosár bevásárló közösség életében. Szervezetfejlesztő, társadalmi vállalkozó a Nyíregyházi Kosár Közösség önkéntese, szervezetfejlesztője, vezetőségi tagja vagyok. Hiszek a közösségben, és a közösség erejében. Tudom, hogy az egyén is a közösségének a „terméke”. Az egyén pedig visszahat a közösségeire. A szakmai pályafutásomat környezetvédőként kezdtem. Aztán az egyes környezeti problémák okainak a tanulmányozása végső soron elvezetett oda, hogy a minden megoldás kulcsa az emberek önmagukhoz,- egymáshoz, és a környezetükhöz fűződő viszonya, és az a tudatosság, ami meghatározza ezeket a viszonyokat. Ezért érdekelnek a rendszerek és a szervezeti kultúra témakörei.