Pabló: A közösségi udvar programjának bemutatása, avagy önszerveződés és vezetés – tévhitek, mintázatok a kisközösségekben

Időpont:
augusztus 22., csütörtök
11:00 - 13:00

Helyszín:
Közösségi udvar – előadó tér


Minden évben a Közösségi udvar programja Pabló nyitó előadásával indul. Ennek a célja, hogy azok a résztvevők, akik elsősorban a közösségi udvar programjára kíváncsiak tudjanak tájékozódni, kérdezni az udvar szakmai ívével, az egyes programokkal kapcsolatban. Tavaly is már ennek keretében egy jó szakmai beszélgetés alakult ki, mert voltak résztvevők, akik már erre az előadásra nagyon konkrét, a kezdeményezésük számára feszítő kérdésekkel érkeztek.

Az idei évben rendhagyó módon nem tartok önálló előadást csak ezt a nyitó előadást és vasárnap a záró összefoglaló előadást Szép Évával, szervező társammal. Ennek nem az az oka, hogy nincs mondanivalóm a közösségek önszerveződéséről, vagy vezetéséről, sőt… 🙂

Azonban fejlesztőként egyrészt azt tapasztalom, hogy a közösségek életében az egyik legkritikusabb és egyben legkényesebb téma a vezetés és a vezető kérdése. Másrészt abban is biztos vagyok, hogy az új típusú közösségeket nem lehet a társadalmunkban ma elterjedt mesterséges hierarchiára épülő vezetéssel vezetni. Tehát a közösségeink vezetése társadalmi innovációt igényel, járatlan ösvényen kell végig haladnunk, ezért úgy döntöttem, hogy nem előadásokkal dolgozzuk fel az udvar témáját, hanem pódium beszélgetések formájában. Ahol a közösségek meghatározó tagjai, vezetői beszélnek a saját tapasztalataikról és ebből a kőkemény valóságból lehet levonni következtetéseket. Tehát az úttörőkét kérdezzük, azt próbáljuk meglesni a pódiumok keretében, hogy ki mivel próbálkozik, mi az ami bevált, működik és mi az ami nem.

Mielőtt ebbe a nagy kalandba – a négy napig tartó pódium beszélgetésekbe – belekezdünk, ebben a nyitó előadásban szeretném a saját fejlesztői tapasztalataimat megosztani és ezen belül beszélni azokról a vezetéssel kapcsolatos téves hiedelmekről amelyek szerintem akadályozzák a közösségek fejlődését pl. azt, hogy tudunk úgy önszerveződni egy közösségben, hogy abban nincs benne a vezetés. Ezzel az a célom, hogy egyrészt rendszerbe helyezzem mindazt ami a Közösségi udvar négy napjában történni fog, ezzel segítve a téma megértését, másrészt elindítsam azt a szakmai vitát amit végre le kell folytatni a közösségek vezetéséről. Mert mindaddig amíg nem vagyunk képesek ezt a “természete szerint” helyén kezelni akadályozni fog bennünket abban, hogy valódi közösségeket alkossunk, ami pedig a legnagyobb akadálya jelenleg az ökológiai rendszerváltásnak.

VÁGVÖLGYI GUSZTÁV – PABLÓ

Tréner, facilitátor, szervezetfejlesztő, coach, de leginkább közösségi vállalkozás fejlesztő

Teoretikus természetű ember vagyok, hiszek abban, hogy a dolgok természetének megértése hozzásegít ahhoz, hogy a gyakorlatban is működővé fejlesszük az olyan szubjektívnek látszó dolgokat, mint a közösségi minőség. Szervezetfejlesztőként tapasztaltam, hogy minden szervezeti probléma visszavezethető az emberi kapcsolatok minőségére, ezért dolgozok jelenleg is a közösségi vállalkozás, mint szervezeti modell kidolgozásán.

Személyes küldetésemnek érzem, hogy segítsem azokat akik közösségben szeretnének élni, akik abból szeretnének megélni, ami a természetük szerinti nekik való, amiben boldogok tudnak lenni, miközben társadalmi jót is teremtenek. Van egy álmom, hogy a közösségi vállalkozások a közösségi alapú gazdaságfejlesztés legfontosabb intézményei lesznek, és ezen az úton egy emberhez méltóbb, fenntarthatóbb társadalomhoz érünk el.

WEBOLDALAK:

http://kozossegivallalkozas.hu/
https://inspi-racio.hu/rolunk/