Zimmermann Dani, Orosz Kati, Sall Fanni: Nyimi Öko Közösség közösségszervezési tapasztalatai – pódium beszélgetés

Időpont:
augusztus 23., péntek
14:00 - 16:00

Helyszín:
Közösségi udvar


Nyimi Öko Közösség 2012 tavaszán, két évnyi közös tervezés és csoportépítés után költözött egy Somogy megyében található zsákfaluba.

Legfontosabbnak az emberi kapcsolatok ápolását, a kommunikációt tartják, ennek megvalósítására különféle közösségi rendszereik, módszereik vannak. Ökológiai, és önellátással kapcsolatos törekvéseiket a kezdetektől fogva közös döntésekre, transzparens döntéshozatalra, és egyenlő részvételre alapozva igyekeznek megvalósítani. Alakulásuk óta kapcsolódnak a Nemzetközi Ökofalu Hálózathoz (Global Ecovillage Network), amivel élő kapcsolatot ápolnak.

Nyimbe költözésük óta fásították a közös területüket, az öko-rétet, kerteket alakítottak ki, közösségi vállalkozást hoztak létre, tanfolyamokat tartottak, áprilistól kezdve pedig közösségi házuk már születéseket is befogad.

A pódium keretében beszélgetünk a közösség szervezésének elveiről, módszereiről, vezetési, döntéshozási rendszeréről.

A pódium beszélgetést levezeti, kérdez, tanakodik, megosztja a beszélgetés kapcsán felmerült gondolatait: Vágvölgyi Gusztáv – Pabló a Közösségi udvar gazdája

Beszélgető társaim:

Sall Fanni & zimmermann Dani

Fanni: Grafikus, könyvkötő, művésztanár a szakmám. 2014 óta a Nyimi Öko Közösség tagja, a 2018-ban alakult nyimi Rizoszféra könyvműhely szakmai vezetője vagyok. 

 

Dani: ökológus a végzettségem, a közösségben sokszor facilitátor szerepet töltök be. Több éven keresztül dolgoztam önkéntesként ökofalvakban Magyarországon és Európa szerte, 2010-es megalakulása óta pedig a Nyimi Öko Közösség tagja vagyok.

 

Orosz Kati

Pszichológusként dolgozom, segítem a hozzám forduló embereket a változásban, a boldog élet elérésében. Meggyőződésem, hogy képesek vagyunk a változásra, ha jobban felismerjük, igazából mire is van szükségünk. Gyakorlatok segítségével én magam is így gyógyultam meg súlyos csont betegségemből, és megértettem, a természet működik​ bennünk is​, jó és rossz irányban egyaránt​. Éppoly fontos önkéntes munkám is, a Nyimi Öko Közösség tagjaként a természethez közelebbi életmód bemutatása. Kutatom és tanítom, miért fontos közösségben élni, mit jelent a szeretet életünkben, és mit kezdjünk a szeretet hiányából fakadó nehézségeinkkel.

Scroll to Top