Rózsa Péter: Önismeret a kutyákon keresztül

Időpont:
augusztus 24., szombat
16:00 - 18:00

Helyszín:
Árnyas liget – előadó


Rózsa Péter kutyaoktató vagyok. 1994 óta foglalkozom kutyaoktatással, többnyire a családi kutyák saját otthonunkban történő tanítását segítem.

A hétköznapi kutyatartásnak talán két kiemelt területe van:
az egyik, hogy a kutyát megfelelő élményekkel látjuk el, ezáltal levezetheti energiáit, mind fizikailag, mind szellemileg.
A másik terület a konfliktusok kezelése, ahol kijelöljük a határokat és a problémákat, a helytelen, nemkívánatos viselkedést pedig kezeljük.

A kutyával való foglalkozásnak természetazonosnak kell lennie, ezáltal a gazda vonzó és érdekes lesz számára, a kutya szívesen fog hozzá kapcsolódni és készséges partnerrévé válik.

A fegyelmezés célja a kiegyensúlyozott állapot elérése. Nagyon nehéz terület, hiszen mindenki saját mintáit fogja alkalmazni, ahol megnyilvánul belső világunk színtere. Ha mi nem vagyunk kiegyensúlyozottak, akkor nem is tudunk kiegyensúlyozottságra nevelni, így a kutya oktatása visszajelzés lesz számunkra, hogy ezen a téren hol tartunk. Amikor valami nem működik, ott szembesülünk helytelen reakcióinkkal. Ha ezzel a szemlélettel nézünk a kutyák tanítására, akkor ők ugyanúgy vezetnek és tanítanak minket, mint mi őket! Megmutatják, hol és mit kell változtatnunk.

A kutyák az eseményeken keresztül tanulnak, nekünk ezért meg kell tanulnunk, hogy a szavak mellett a tetteken keresztül hogyan tudunk a kutyával társalogni. Az eseményeken keresztül egyfajta párbeszédet szükséges kialakítanunk, amellyel építjük a kapcsolatunkat és formáljuk egymás személyiségét.

Én, a munkám során ezen elvek megvalósítására törekszem.