Zalatnay László: Közösség kovácsolás előadás

Időpont:
augusztus 24., szombat
11:00 - 13:00

Helyszín:
Helyi gazdaság tere


Azon gondolkoztál már, hogy a közösséget miért kovácsoljuk? Miért nem faragjuk? Miért nem élesztjük?

Amit kovácsolunk az olyan „anyag” ami nem könnyen formálódik. Szaktudás, sok erő, és hő kell ahhoz, hogy kovácsolni lehessen. Az ember persze nem olyan mint a vas. Másképpen kell nekilátni emberekből közösséget kovácsolni. Erről beszélgetünk majd ebben a blokkban.

A kovácsolás egyébként nagyon jó kis analógia, mert aki valódi kovácsmester tud lenni, annak sokmindenhez kell értenie. Aki pedig valódi közösségkovács mester, annak szintén mesteri szintre kell fejlesztenie a közösségre vonatkozó tudását, de nagy gyakorattal is rendelkeznie kell. Sok idő amíg mesterré válik valaki, és sok gyakorlás, türelem és tanulás kell hozzá.

Ha magad is közösség kovács vagy, akkor gyere és beszélgessünk a szakma rejtelmeiről. Azt azért érdemes tudni, hogy nem csak a közösségek vezetői azok, akik közösség kovácsok lehetnek. Valójában mindenki, aki részt vesz bármilyen közösség életében, az a részvételén keresztül hat a közösségre. Ezért talán mindenkinek hasznosak ezek az ismeretek.

Az előadás kulcskérdései:

  • Mitől válik közösséggé egy embercsoport?
  • Lehet-e szervezni az önszerveződést?
  • Hogy kell a közösséget vezetni?
  • Hogyan hoz döntéseket a közösség?
  • Hogyan fogad be és enged el tagokat?
  • Milyen a jó cél és mi a funkciója?
  • Hogyan alkalmazkodik a folytonn változó környezethez a közösség?
  • Hogyan teremti meg a közösség a gazdasági alapjait?
  • Hogyan lehet az egyéni érdeket és a közösségi érdek összefésülni?
ZALATNAY LÁSZLÓ

Alapításától aktívan részt veszek a Nyíregyházi Kosár bevásárló közösség életében. Szervezetfejlesztő, társadalmi vállalkozó a Nyíregyházi Kosár Közösség önkéntese, szervezetfejlesztője, vezetőségi tagja vagyok. Hiszek a közösségben, és a közösség erejében. Tudom, hogy az egyén is a közösségének a „terméke”. Az egyén pedig visszahat a közösségeire. A szakmai pályafutásomat környezetvédőként kezdtem. Aztán az egyes környezeti problémák okainak a tanulmányozása végső soron elvezetett oda, hogy a minden megoldás kulcsa az emberek önmagukhoz,- egymáshoz, és a környezetükhöz fűződő viszonya, és az a tudatosság, ami meghatározza ezeket a viszonyokat. Ezért érdekelnek a rendszerek és a szervezeti kultúra témakörei.

 

 

A program a H2020 774208 BOND – „A szervezetek és hálózatok magasabb szintű együttműködésének szervezése az európai mezőgazdasági szektorban” projekt keretein belül, annak támogatásával valósul meg.

LETÖLTHETŐ BOND Nemzeti Workshop programja