Hold sátor megnyitó mesemondással és szertartással

Időpont:
augusztus 22., csütörtök
16:30 - 18:30

Helyszín:
Gyógyító rét – Hold sátor


Hold sátor – Megnyitó – Mesemondással és szertartással

Várunk mindenkit szeretettel csütörtökön a Hold sátor nyitó eseményére, amelyen Varga Klára nagymarosi mesemondó meséje által megkezdjük a hangolódást önmagunkra, a kapcsolódást saját nőiségünkhöz és egymáshoz. A mese után Varga Klára és Sütő Annamária (Babi) vezetésével közös énekkel egybekötött szertartással nyitjuk meg a teret.

Balogh-Varga Klára mesemondó vagyok Nagymarosról. Az Alföldön születtem, de már több mint húsz éve a Dunakanyarban élek. 2014-ben Múzsakarbantartási alapismeretek címmel regényem jelent meg, és azóta is publikálok verseket, novellákat. Mesemondó mesterem Pápai Istvánné, Páhi Emma karcsai mesemondó, a népművészet mestere volt. Nagymaroson alapítottam mesekört, ahol a falusi mesélés mellett cél a közösségépítés is.

A nagymarosi mesekör meséi

A bodrogközi Karcsán, ahol a mesemondó mesterem, Emma néni élt, a nyolcvanas években még harminc háznál meséltek a nyárikonyhában esténként. A karcsai tó vizén tizenkét tündér táncolt. Ők építették a karcsai templomot is. A karcsaiak hittek a jó és rossz tündérekben, akik megszállják az embereket, meg a boszorkányokban, akik képesek állatokká változni. Emma néni úgy mondta, hogy ő a csillagokból kapja a mesét, máskor meg, hogy mesével kutatja Isten titkait. Meséinek hősei maguk voltak a falusiak, a hallgatóság, vagy éppen Emma néni lánya, de saját magáról is mondott mesét, mindig az élete nagy fordulópontjain. Több órás nagy meséi mellett személyes mesemondásra is vállalkozott, ami azt jelentette, hogy ha valaki elmondott neki egy-két részletet az életéből arról, ami éppen foglalkoztatta, akkor Emma néni elmondta a meséjét. Én is foglalkozom személyes mesemondással, és a nyitó programon kívül a Hold sátorban erre is lesz lehetőség a hozzám fordulóknak.

Nem a régi meséket mondom, hanem a saját meséimet, amelyek mindig az adott időszak meséi. Jelen esetben az augusztus 4 és augusztus 22 közötti időszak meséjét mondom. Asztrológiailag, energetikailag, számmisztikailag vizsgálom, követem az időszakot, figyelem, mi történik velünk. De a mese, amit én is kapok és közvetítek, számomra is mindig nagy meglepetés. Ha az elmúlt időszak meséit figyelem, kiemelt témák a Nap és a Hold, a férfiasság és a nőiesség megtalálása, újraalkotása, a sebek begyógyítása, a megszabadulás. Így aztán folytatni fogom a közös esténken, amit az elmúlt hónapokban már elkezdtem. A mesekör alkalmain két meditációt szoktunk végezni, ezért kérem, hogy ne igyatok előtte alkoholt, és más tudatmódosítót is kerüljetek erre a másfél órára. Az időszaki mese elhangzása után megbeszéljük, ki mit kapott, ki mit tenne hozzá, mire kíváncsi még, hogyan dekódolja a hallottakat, azonban mindenki magának fejti meg a mesét, és abból azt, ami személyesen neki szól.