Zéró hulladék – 2018

A Zéró nem ahonnan indulunk, hanem ahova tartunk. Már ami a hulladékot illeti: 2017-ben mi voltunk Magyarország első Zéró Hulladék fesztiválja! Innen nincs megállás, idén is megcsináljuk! 🙂
Hiszünk benne, hogy veletek együtt sikerülhet. Gondoljatok csak bele, el tudtok képzelni egy fesztivált,

 • ahol nincsenek kitéve kukák? Még szelektív sem?
 • ahol a büfék környékén nem jártok térdig műanyagpoharakban és sörösdobozokban?
 • ahol az emberek a saját tányérukat és poharukat használják az evéshez/iváshoz?
 • ahol csak olyan hulladék keletkezik, amit a helyszínen komposztálni tudunk?

Miért? Mert ha nyomot hagytok magatok után, az ne szemét, hanem valami jó dolog legyen! A társadalmi és természeti környezet megóvása a Gyüttment Fesztivál egyik alapértéke.  A tavalyi fesztiválon már sikerült: teljesen hulladékmentessé alakítottuk a Gyüttmentet!

Amit erről tudnotok kell:

 1. A fesztivál területén nem lesznek hulladékgyűjtő szemetesek, mindenki maga felelős a saját hulladékáért.
 2. Olyan ételeket, italokat hozzatok magatokkal, amik csomagolásmentesek. A fesztiválon is csak olyan termékeket fogtok tudni vásárolni, amik eleve nem rendelkeznek csomagolással.
 3. Hozzatok magatokkal tányért, poharat, evőeszközt, mert ebben fogjátok megkapni az ételt / italt, amit a fesztiválon vásároltok. A fesztiválon több mosogató-állomást is felállítunk, ahol tisztára moshatjátok majd őket.
 4. A helyszínen komposztbudikat állítunk fel, az ételmaradékot komposztálni fogjuk, az érett komposztot pedig trágyázásra használjuk fel.
 5. Kérjük, hogy a zuhanyzókban csak biológiailag lebomló tisztálkodószereket használjatok.
 6. Azt a hulladékot pedig, amit mégis megtermeltek, haza kell vinnetek magatokkal. A cél nem az, hogy útközben kidobjátok az első szemetesbe, hanem hogy eleve arra törekedjetek, hogy ez a hulladék minimális legyen.

Útravalóul kaptok még tőlünk ötleteket, inspirációkat, amiket később otthon is alkalmazhattok, hogy a hulladékotok egyszer tényleg Zéró legyen, és az érzést, hogy a világ ilyen is lehet. Hulladékmentes!
Ezeket pakold bele a Zéró Hulladék Túlélőcsomagodba, avagy mire lesz szükséged a fesztiválon:

 • mélytányér
 • evőeszközök
 • bögre
 • kulacs
 • biológiailag lebomló szappan
 • natúr fogkrém vagy szódabikarbóna


Mindez persze rengeteg további kérdést is felvet, de mindegyikre van válaszunk! Ha a saját kérdésedre nem találod alább a választ, tedd fel nekünk e-mailben a szevasz[kukac]gyuttmentfesztival.hu -n, vagy Facebookon, és kiegészítjük vele a Gyakran Ismételt Kérdéseket.
Néhány alternatívát összeválogattunk nektek, inspiráció gyanánt:
Mire figyeljetek a beszerzésnél? (Boltok: bio boltok, herba házak, drogériák, de a legjobb és a leggazdaságosabb, ha van hajlandóságunk és kedvünk ezeket házilag elkészíteni!) A káros összetevők listájával Dunát lehetne rekeszteni, az INCI listáját tudjátok nézegetni. Nagyon hosszú a lista. Pl.: Kőolajszármazékok, és az SLS (Sodium Lauryl /Laureth Sulfate): tartósítószer nagyon sok termékben benne van,  arra kérünk benneteket, hogy ezeket kerüljétek el, a pálmaolajas termékeket és a parfümöt is hagyjátok otthon, helyette szuper alternatívák az illóolajok. Arra kérünk mindenkit a legnagyobb szeretettel, hogy ha nem vagytok 100% biztosak abban, hogy amit vesztek, természetes összetevőkből van, akkor szimplán ne vegyétek meg, és majd beszerzitek itt, a helyszínen a kézműves árusoktól.

Gyakori Kérdésekre válaszok:

 

1. Miért jó az, ha saját magam gyűjtöm a szemetet ahelyett, hogy egy közös szemetesbe dobnám? Nagyjából ugyanaz a végeredmény: elviszi a kukásautó.
– Azzal, hogy a szemetet ti gyűjtitek, és a sátratok/alvóhelyetek mellett tartjátok, azt szeretnénk elérni, hogy eleve ne is hozzatok magatokkal olyan dolgokat (pl. csomagolóanyagok, műanyagpalackok), amiből szemét lehet, és hogy jobban odafigyeljetek arra, mennyi hulladékot termeltek meg. Másrészt a fesztiválnak így nem lesz hulladékkezelési költsége, a pénzt pedig, amit ezen megspórolunk, a helyi közösség jólétét segítő kezdeményezésekre fordítjuk.
2. Mit jelent a Zéró Hulladék, és ez engem miben érint?
– A Zéró Hulladék röviden annyit jelent, hogy minimálisra csökkentjük a nem komposztálható hulladékot. Ez a fesztivál minden egyes résztvevőjét érinti: a szervezőket abban, hogy a lehető legtöbb segítséget megadják nektek ehhez, a helyi beszállítókat abban, hogy csomagolásmentes termékekkel lássák el a fesztivált, a vendéglátókat és árusokat abban, hogy nem árusíthatnak olyan terméket, ételt, amely nem komposztálható hulladékot tartalmaz, a fesztiválozókat pedig abban, hogy eleve ne hozzanak magukkal olyan dolgokat, amiből csak hulladék lesz.
3. Mit hozzak és mit NE hozzak? Ez nekem extra kiadást és energiabefektetést jelent? 
– Amit mindenképpen hozz: tányér, pohár, evőeszköz. Amit ajánlott hozni: kulacs. Amit ne hozz: csomagolóanyaggal ellátott ételek, műanyagpalackos, fémdobozos italok. Extra energiabefektetést annyiban jelent majd, hogy amiből eszel, iszol, azt neked kell majd tisztára mosni. Ha a szükséges dolgok közül pedig valamelyikkel még nem rendelkezel, akkor igen, extra kiadást jelenthet, de ha Zéró Hulladék szemlélettel éled az életed, sokszor hasznukat veszed majd később is.
4. Miért nem elég a szelektív hulladékgyűjtés?
– Mert van az a hulladék, ami nemhogy nem vész el, de még csak át sem alakul! Attól, hogy szelektíven gyűjtjük, a nem újrahasznosítható hulladék még hulladék marad, a cél pedig az, hogy Zéróra csökkentsük magunk körül a szemetet.
5. Tudtok segíteni abban, hogy a Zéró Hulladék szemléletet otthon is meg tudjam valósítani?
– Igen, nagyon sok segítséget fogtok kapni hozzá előadások, workshopok formájában a fesztiválon. Addig pedig az internet a legjobb hely a tájékozódásra: a varázsszó a “Zero Waste”, a témát gyakorlati oldalról megközelítő hazai és külföldi életmódblogok és civil szervezetek nagyon sok hasznos tanáccsal látnak el. (pl. Humusz.huHulladekmentes.hu).

6. Ha hoznom kell saját tányért/evőeszközt, akkor mindig el is kell mosogatnom magam után. Mi van akkor, ha egy fesztiválon egyáltalán nem akarok ilyesmivel foglalkozni?
– A fesztiválra olyan embereket várunk, akik osztják a Gyüttment alapértékeit a Zéró Hulladék szemlélettel együtt, és környezetünk megóvása érdekében nem okoz gondot számukra a mosogatás.
7. Elfelejtettem bögrét/tányért/evőeszközt hozni. Be tudom ezeket szerezni a fesztiválon?
– Igen, vásárolni és kölcsönözni is tudtok majd limitált mennyiségben.
8. Kapok szalvétát az ételhez? Használat után hova tegyem?
– Nem fogunk szalvétát adni, evés után tudtok majd mosakodni, és biztosítunk számotokra textíliákat kéztörléshez, törölközéshez.
9. Az ételmaradékot hova öntsem? Lesz komposzt?
– Külön hely lesz az ételmaradék számára, és lesz külön komposzt is.
10. Mi történik a komposzttal, amit otthagyunk?
– A komposztot trágyázásra fogjuk felhasználni a helyi kertekben.
11. Az otthonról hozott ételem csomagolópapírjával/műanyagpalackommal/sörösdobozommal mit tegyek?
– Csomagold ki, amit becsomagolsz! Tedd be tárolódobozba az ételt, a csomagolópapírját hagyd otthon, vagy pedig eleve törekedj arra, hogy ne is vásárolj olyan termékeket, amik előre csomagoltak. Ropi helyett rágcsálj répát, kóla helyett igyál vizet, sört pedig tudsz majd a fesztiválon is vásárolni. Ha mégis elhoztad, akkor a saját szemetesedbe kell majd tenned.
12. Vigyek magammal mosogatószert vagy biztosítotok?
– Biológiailag lebomló mosószert és szivacsokat biztosítunk számotokra.
13. Hol tudok venni lebomló szemeteszsákot?
– Mindenkinek fogunk adni egy-egy szemeteszsákot.
14. Mit csináljak a gyerekem használt pelenkájával?
– Ha biológiailag lebomló pelenkát használtok, akkor a komposztbudiba tudjátok dobni, ha nem azt, akkor a saját szemetesbe kell tenni.
15. Ki tudom mosni a gyerekem mosható pelenkáját a fesztiválon?
– Igen, biztosítunk ehhez helyszínt, vizet és biológiailag lebomló mosószert is.
16. Mit csináljak a használt női intim higiénés eszközökkel?
– A saját szemetesbe kell majd tenni. A jelenleg általánosan használatban lévő eszközökre egyébként léteznek hulladékmentes alternatívák (például intimkehely, mosható betét), amikről fogunk majd a fesztiválon is beszélni, illetve a gyakorlatban is kipróbálhatjátok, erre buzdítunk mindenkit! A szervezőcsapat nőtagjai már mind ismerik, használják és szeretik is ezeket az alternatívákat.
17. Vigyek magammal vécépapírt?
– Biológiailag lebomló vécépapírt biztosítunk, amit nyugodtan bele lehet majd dobni a komposztbudiba.
18. Mi történik a komposztbudik tartalmával?
– A komposztbudik tartalmát elszállítjuk a fesztivál területétől nem messze, ahol két év szakszerű tárolás során ártalmatlan humusszá bomlik le, és trágyázásra lehet majd használni.
19. Fürdéshez milyen szappant vigyek?
– Biológiailag lebomló szappant hozzatok. Azaz házi/natúr/növényi szappant. Minnél kevesebb és csak természetes összetevővel. Ha otthon nem tudjátok beszerezni, a fesztiválon is lesz lehetőség vásárolni. Tényleg nem szabad más tisztálkodószert használni, mert már egy zuhanyzással is megmérgeznénk a szőlőt, ahova a szüretlen víz folyik.

20. Honnan lesz a víz biztosítva a zuhanyzókhoz?
– A helyszínen van kút, ahonnan nagyon jó, ívóvíz minőségű vizet tudunk nyerni a zuhanyzáshoz is, az áramot pedig napelemek biztosítják a vízpumpához.
21. Hova folyik a víz a zuhanyzókból?
– Mivel csak biológiailag lebomló tisztálkodószereket használtok a fürdéshez, a víz egyenesen a szőlőültetvényre folyik. Tényleg nem szabad más tisztálkodószert használni, mert már egy zuhanyzással is megmérgeznénk a szőlőt, ahova a szüretlen víz folyik.
22. Hogyan tudjuk feltölteni majd az elektromos kütyüket, mint például a telefon, laptop, fényképezőgép, fejlámpa stb.?
– Volt, Watt lesz! Töltőállomásokat alakítunk ki, ahol napelemtáblák adják az áramot.
23. Hova dobjuk a cigicsikket?
– Adunk majd csikktartókat, amit magatoknál tudtok tartani, és ha megtelik, a saját szemeteszsákotokba kell majd üríteni.
24. Az egész fesztiválon magamnál kell tartanom a koszos zsebkendőmet?
– Nem, azt is a szemeteszsákotokba kell tennetek.
25. Hogyan takarítsak hulladékmentesen a kutyám után műanyag zacskó nélkül?
– Lebomló papírtörlőket adunk nektek, amiket használat után – a tartalmukkal együtt – a komposztbudiba tudtok beledobni.
26. A fesztiválon a szemeteszsákommal a kezemben kell majd mászkálnom?
– Nem, a szemeteszsákot a sátradnál vagy a kocsidnál kell tartanod.
Ha a saját kérdésedre nem találod alább a választ, tedd fel nekünk e-mailben, a szevasz[kukac]gyuttmentfesztival.hu -n vagy Facebookon, és kiegészítjük vele a Gyakran Ismételt Kérdéseket.
Mire figyeljetek a fürdőszobai kellékek beszerzésénél? (Boltok: bio boltok, herba házak, drogériák, de a legjobb és a leggazdaságosabb, ha van hajlandóságunk és kedvünk ezeket házilag elkészíteni!) A káros összetevők listájával Dunát lehetne rekeszteni, erről információt az INCI lista ad. Nagyon hosszú ez a felsorolás. Pl.: Kőolajszármazékok, és az SLS (Sodium Lauryl /Laureth Sulfate): tartósítószer nagyon sok termékben benne van,  arra kérünk benneteket, hogy ezeket kerüljétek el, a pálmaolajas termékeket és a parfümöt is hagyjátok otthon, helyette szuper alternatívák az illóolajok.
Arra kérünk mindenkit a legnagyobb szeretettel, hogy ha nem vagytok 100% biztosak abban, hogy amit vesztek, természetes összetevőkből van, akkor szimplán ne vegyétek meg, és majd beszerzitek itt, a helyszínen a kézműves árusoktól.
Kedves Háziboszorkány, Kísérletező figyelem, néhány alternatívát összeválogattunk neked, inspiráció gyanánt:
Fogkrém alternatíva házi keveréke: fehér agyag, kókuszolaj, szódabikarbóna és még lehet cifrázni gyógynövényekkel.  Arányok, kikeverés kapcsán használjátok az internet áldásait!
Fogpor: Kaolin por (gyógyszertárban beszerezhető), szódabikarbóna, szárított málnalevél.
Sampon alternatíva: szódabikarbóna, csodálatos dolog, nagyon sok felhasználási lehetősége van! Illóolajokkal lehet tarkítani ezt is. Nagyon jó sampon és balzsam egyben a tojás (inkább száraz hajra). Az almaecet pedig fényt ad és tisztít.
Tudjuk, hogy hulladék – és káros összetevő mentesnek lenni egy hosszú folyamat, és valameilyen szintű nyitottság is kell hozzá, de nagyon izgalmas és nagyon-nagyon megéri, kezdjük el MOST!

Scroll to Top