Augusztus 23-26. Zebegény, Gründli rét

Vándorfesztiválunk idén a Dunakanyarban, Zebegény mellett, a Gründli réten ver tanyát augusztus 23 és 26 között!

De hogyan is juttok oda?

Kerékpárral…
Érdemes két keréken érkezni a Fesztiválra, mert az oda vezető bicikliút festői környezetben halad a Dunakanyarban, és a környéken is tehettek jó kis kirándulásokat a cangákkal.
Budapest felől közeledve, a régi 2-es út mellett sajnos nincs végig kerékpárút, így vagy bevállaljátok, hogy Székesdűlőtől az autóút szélén tekertek Dunakesziig, vagy Káposztásmegyer irányába tesztek egy kitérőt és onnan a Pálya utca/Verseny utca melletti kerékpárúton hajtotok teljes biztonságban. Dunakeszin a Fő út mellett halad a kerékpársáv, aztán a várost elhagyva kisebb utcákon át illetve kerékpárúton juttok el Gödre, ahol szintén végig jelezve van merre kell haladni a Dunakanyar irányába biciklivel. A Göd és Vác közötti szakasz hűs erdőben vezet, onnan pedig jön a szépséges Duna menti szakasz egészen Zebegényig.
A táv kb. 60 km. 3-4 óra alatt megtehető a táv, de ehhez még adjátok hozzá a pihenőidőket.
Augusztus 23-án, csütörtökön közös bringatúrát szervezünk Budapestről Zebegénybe. Érdeklődni az erre létrehozott facebook eseményen lehet: https://www.facebook.com/events/469197100188564/ Jelentkezni ezen a linken tudtok: https://tinyurl.com/yd83tfye
Nagyon alapos és részletes útvonalleírás Zebegénytől Budapestig:
– ha a lap aljától olvassuk felfelé, kiváló útmutató Budapesttől Zebegényig utazáshoz is: milyen utcákon, milyen minőségű utakon, milyen nevezetességeket érintve juthatunk el a célunkig. http://kerekparosklub.hu/dunakanyar_budapest_bringatura_dunapart
– Budapesttől Zebegényig bejelölt kerékpáros útvonal, zoomolható térképen:
https://www.gpsies.com/map.do;jsessionid=83D3A1EF7BB32F092B2BFCBDC687E2A2.fe3?fileId=gryrbhgdfugyddfl&language=hu
Vonattal…
Vasúttal a településre óránként indul járat, Budapest, Nyugati pályaudvarról tudunk eljutni. A távolság 59 km, az utazási idő járattól függően 50-59 perc, költsége normál áron 1120.- Ft. Kerékpárt a MÁV menetrend szerint, kerékpárjeggyel mindegyik járaton szállíthatunk, a kapacitás függvényében. Az aktuális menetrendet a MÁV honlapján találjátok meg.
A zebegényi vonatállomástól 20 perc sétára található a Fesztivál helyszíne, a Gründli rét. Az odajutást táblákkal és teherbicajokkal fogjuk segíteni.
Hajóval…
Zebegény komppal is megközelíthető Pilismarótról. A komp szombaton és vasárnap közlekedik. Személyjegy: 420 Ft.
http://www.pilismarot.hu/download/2018_Dokumentumok/Plakatok/PmZebrevmenetrend2018.pdf
Komppal Szobnál és Nagymarosnál is át lehet kelni, tovább infók: http://www.dunakanyar.hu/menetrendek
Autóval…
Zebegény szűkös utcáit nem sok-sok autó befogadására tervezték.:) A községben összesen kb. 80 autó számára van parkolóhely, ami a domborzati viszonyok miatt nem is igazán bővíthető tovább, külsőbb területeken sem. Ugyanakkor minden más járművel nagyon jól megközelíthető Zebegény, ahogy arról fentebb olvashattatok! Ezért kérünk benneteket, hogy próbáljatok meg más útvonalon jönni, hagyjátok otthon az autót, pattanjatok vonatra, hajóra, bicajra, és gyertek!:) (Még az is szerencsésebb megoldás, ha félúton hagyjátok a kocsit, pl. Budapesten, a Nyugati környékén, vagy akár Vácon vagy Szobon.) A vasútállomáson az érkező vonatokat teherbicajosok várják, hogy a nehéz cuccaikat felvigyék a táborba, így megkönnyítve a sétát a Fesztivál helyszínéig.
Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a megérkezés és a hazaindulás, de kérjük, legyetek ebben is társaink! 🙂
S ha mégis úgy döntötök, autóval jöttök, íme az útvonal:
Budapestről a forgalomtól, illetve a pontos indulási pontunktól függően vagy az M3-as autópályán érdemes elindulni vagy a Szentendrei úton, majd áttérni az M0-ásra, onnan pedig M2-es autóútra. Vác után a 12-es útra kanyarodva hamarosan Zebegényben találjátok magatokat. Így az út 68 km, valamivel több mint 1 óra hosszúra nyúlik. Cím: 2627 Zebegény, Fenyves út 33. , GPS: 47.805583, 18.923667
FIGYELEM! Autóval a tábor nem megközelíthető, a gépkocsikat a faluban kell hagyni, onnan gyalogosan jöhettek tovább. A csomagok szállításában segítünk.
Telekocsis, vagy egyéb közös utazás megbeszéléséhez létrehozott “Zebegénybe megyünk” Facebook csoport:
https://www.facebook.com/groups/554213974979245/
Ha van kocsid és van még férőhelyed, vagy fuvart keresel, esetleg közösen szeretnél bringával jönni, vagy vasúti kedvezményhez keresel társakat, azt ebbe a táblázatba beírhatod:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1tcVU7-IE6dq6i1yVjJ2ZMA3U-Sgac9ILQgXUP-qiyRk/edit?usp=sharing

Szállás

A Gyüttment Fesztiválra váltott jegyek és bérletek magukban foglalják az kemping használatát is.
Faházak – korlátozott számban!
Ha valami okból kifolyólag nem tudsz vagy nem szeretnél sátrazni a Fesztivál ideje alatt (a kemping használata a fesztiválra jegyet váltók számára ingyenes!), akkor lehetőség van Zebegényben, a Gyüttment Fesztivál helyszínétől 20 perc járásra, a Szőnyi Táborban, 6 fős faházak bérlésére is.
A faházak egy légterűek, amelyben 3 db emeletes ágy található. Az ágyakhoz ágyneműt nem tudunk biztosítani.  Közvetlenül mosdó és fürdőszoba nem kapcsolódik a házakhoz, ezeket a tábor területén találjátok meg.
A faházas férőhelyek egy éjszakára nem bérelhetőek!
Az előzetes foglalás során beérkező igények közül azt részesítjük előnyben, amelyek a legtöbb éjszakára szólnak.
A szobák beosztásakor törekszünk arra, hogy külön női és férfi szobák legyenek beosztva, a pároknak vegyes szobákban biztosítjuk az elhelyezést.
A szállás ára, amely tartalmazza az idegenforgalmi adót is, egységesen 3.000 Ft/fő/éj.
Teljes, 6 ágyas faház bérlésére is van lehetőség, ennek ára: 18.000 Ft/ház/éj
Fizetés érkezéskor a helyszínen, a szobák átvételkor, készpénzzel történik.
A szállásfoglaláshoz szükséges űrlapot itt találod: https://tinyurl.com/yd8whs6b
FIGYELEM! Az űrlap kitöltése, a szállás lefoglalása nem jelenti automatikusan azt, hogy biztosított számodra a szállás! Erről a lehetőségre álló helyek beteltekor, de legkésőbb augusztus 10-ig küldünk visszajelző e-mailt a megadott kapcsolattartó e-mail címére.
Az űrlap kitöltése során megadott adatokat a szervezők bizalmasan kezelik, és azt harmadik félnek nem adják ki. Kérdés esetén írj nekünk a szallas[kukac]gyuttmentfesztival.hu  e-mail címre.

Látnivalók Zebegényben


Havas Boldogasszony templom
A neves építész, Kós Károly 1910-ben tervezte a fehéren magasodó, szecessziós, magyaros formavilágú templomot. 2010-ben az eredeti tervek alapján építették újjá.
Kálvária-kápolna
A meredek kálvária 9 domborművel díszített stációját zárja az 1953-ban épített klasszicista kápolna.
Országzászló és nemzeti hőseink emlékparkja
Szintén a kálvária dombján, a Kopasz-hegyen emelkedik egy emlékmű, melyet az 1930-as években építettek a helyi lakosok az I. Világháború emlékére. A feladattal a faluban nyaralóval rendelkező Maróti Géza építészt, szobrászt bízták meg, aki ugyan elkezdte a munkát, de végül nem fejezte be. Egyrészt az építésre szánt pénz elfogyott, másrészt a bécsi döntések után okafogyottá, majd a világháborút követően nemkívánatossá vált a trianoni békediktátumra való emlékezés. Később 1956-os emlékművekkel egészítették ki.
Sziklaszentély
A kálvária dombjának lábánál található a barlang, amit az elbeszélések szerint egy remete lakott, és ő készítette a benne látható Szűz Mária domborművet.
Szőnyi István Emlékmúzeum
Szőnyi István festőművész és grafikus zebegényi műtermében nyílt meg a múzeum. A művész számtalan képén örökítette meg Zebegény és a Dunakanyar táját.
Dőry-kastély
A XX. század elején kezdték építeni a zebegényi Dunaparton a nyaralókat, kúriákat, köztük a Dőry-kastélyt is a maga eklektikus stílusában. Akkor a jobaházi Dőry család tulajdona volt, 2001-ben felújították, majd magánkézbe került.
Hajózástörténeti múzeum
A múzeum alapítója Farkas Vince hajóskapitány, aki több évtizedes gyűjtőmunkával és saját készítésű tárgyaival hozta létre az 1984-ben saját házában megnyílt kiállítást.
Napraforgó-házak
Kékre festett manzárdtetők, zöld és kék kerítések követik egymást a Napraforgó utcában. Az 1920-as évek végén költözött Zebegénybe gróf Károlyi Lászlóné Apponyi Franciska, aki megvásárolt egy sor szlovák és sváb parasztházat. Felújíttatta őket, és egy csodás kis világot alkotott a helyi szegény gyerekeknek. Ma néhány ház szállásként működik.
Eszem-iszom, dínom-dánom
Zebegény telis-tele van jobbnál jobb helyekkel, amiket igyekszünk majd ezen az oldalon összegyűjteni nektek. A város központjában találtok élelmiszerboltot, és mindent, ami a túléléshez szükséges. Fürödni pedig a 100 méter hosszú dunai szabadstrandon lehet, ahol öltözők és napozóágyak várják a víz szerelmeseit.
Túrák Zebegény térségében
Részletes túraútvonal térképek:
http://terkep.turistautak.hu/
http://www.zebegenyeskornyeke.hu/
 
Addig is ennyit kell aludni a Fesztiválig:
[wpc_countdown theme=”flat-colors” now=”1526651207919″ end=”2312″ bg=”#fff” padding=”5″]
 
 

Scroll to Top