TAO befogadás

Kedves Gyüttmentek, kedves Támogatóink!

 
Képzeljétek el a Gyüttment Fesztivált zene nélkül! Nem megy, ugye?
Hogy ne is legyen így, ezért kérjük a támogatásotokat!
Egy olyan támogatási módot szeretnénk veletek megosztani, amely a támogatónak igazából nem kerül semmibe (még a papírmunkában is segítünk!), viszont a jövő évi Gyüttment Fesztivál létrejöttét teszi lehetővé!!

Ez pedig a TAO felajánlás.

“A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényi szabályozások lehetővé teszik, hogy az előadó-művészeti szervezeteket támogató vállalkozások társasági adókedvezményben részesüljenek az adókötelezettség legfeljebb 70%-áig.”

Mi az a TAO?

Ha nincs saját céged és nem vagy könyvelő sem, a TAO-ról már akkor is hallhattál innen-onnan. Minden cég, amely nyereséget termel köteles társasági adót fizetni az államnak. Ám ha támogatásként ezt felajánlják egy szervezet számára kulturális célra – mondjuk nekünk 🙂 -, akkor ez az összeg nem az állami kasszában landol, hanem gyönyörű zenévé szelídül a Gyüttment Fesztiválon!
És képzeld! TAO-t nemcsak egyszer lehet felajánlani az évben, hanem folyamatosan lehetőség van rá, egész évben!

Mit tehetsz, ha nincs saját céged?

Megoszthatod felhívásunk olyan ismerőseid körében, akiknek van, vagy egy nagyobb cég munkatársaiként dolgoznak, elmondva ezt a lehetőséget, és hogy milyen jó dolgokra költenénk.

Mit tehetsz, ha van saját céged?

Beszélj a könyvelőddel! A közhiedelemmel ellentétben a TAO-t nem évi egy alkalommal lehet csak felajánlani, hanem folyamatosan van rá lehetőség. Ha a könyvelőd többet szeretne erről megtudni, akkor keressétek fel Kováts Juditot az alábbi elérhetőségek egyikén:

telefonon: + 36 70 4094703 vagy + 36 20 7722995
vagy emailben: info@almassyprodukcio.com

Tőled csak annyit kérünk, hogy ne hagyd annyiban! (Többször volt már olyan, hogy a könyvelő kényelmességből nem foglalkozott a dologgal… Pedig nem nagy ügy, egy kis papírmunka csak az egész!)

Kinek ajánld fel?

Mivel a mi egyesületünk, a Mindenegyüttmegy Egyesület nem jogosult TAO fogadására, ezért egy kedves szervezőtársunkkal, a kulturális programok megvalósításában közreműködő Almássy Kulturális Egyesülettel működünk együtt ebben. Közös bemutatkozó anyagunkat az oldal alján találod.

Ha bővebben érdekelnek a TAO rejtelmei…

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényi szabályozások lehetővé teszik, hogy az előadó-művészeti szervezeteket támogató vállalkozások társasági adókedvezményben részesüljenek az adókötelezettség legfeljebb 70%-áig.
A TAO támogatás két módon nyújtható:
– az éves adó terhére, támogatási szerződés keretében, közvetlenül a támogatott részére utalva, vagy
– az adóelőleg és az adóelőleg-kiegészítés terhére, rendelkezés (adó-felajánlás) keretében, a Tao tv. 24/A-24/B. § előírásai alapján
Az utóbbi mód magasabb arányú adóelőnyt jelent a Támogató számára. Az adózó az év folyamán bármikor rendelkezhet havi, illetve negyedéves társasági adóelőleg-kötelezettsége legfeljebb 50 százalékának felajánlásáról.
Az adóelőleg és az adóelőleg-kiegészítés terhére tett felajánlás egy reálhozamot biztosító, és emellett társadalmi felelősségvállalással járó befektetési forma, mely közös érdekünket szolgálja.
A támogatás vállalkozói tevékenység érdekében felmerült költségnek, rendkívüli ráfordításnak minősül, így a társasági adó alapját csökkenti, és visszafizetési kötelezettség nélkül adható.
– A támogatás mértéke a támogatni kívánt szervezet tárgyévet megelőző naptári évben realizált nettó jegy- és bérletbevételeinek 80%-ig terjedhet.
– A támogatás egyrészt ráfordításként csökkenti a támogató eredményét, így alacsonyabb lesz a társaságiadó-kötelezettsége, másrészt a támogatás az így csökkentett társasági adó összegéből is levonható.
A konstrukció lényege: adózó felajánlást tesz az adóhatóság által e célra rendszeresített nyomtatványon (185RENDNY) a kedvezményezett részére, majd az így felajánlott összeget az állami adóhatóság, az adózó által benyújtott támogatási igazolás és egyéb adminisztratív feltételek teljesülése esetén átutalja a támogatni kívánt szervezetnek.
Az adózót az így átutalt összegre tekintettel adójóváírás illeti meg, mely jóváírás az adózó társasági adó folyószámlájára kerül átvezetésre csökkentő tételként. (A jóváírás összege adómentes bevételnek minősül.) A jóváírás összege az adóelőleg és az adóelőleg kiegészítés terhére tett – és az adóhatóság által átutalt – felajánlás 7,5 %-a.
A Támogató számára többszörös előnyt biztosít ez a lehetőség:
– vállalkozása adónyereséghez jut
– érvényesítheti saját véleményét a kulturális élet szabályozásában – azaz, közvetlenül beleszólhat a kultúra finanszírozásba
– élvezheti a támogatóinkat megillető előnyöket anélkül, hogy saját pénzéről kellene lemondania, hiszen ezt az összeget amúgy is be kellene fizetnie.
Amennyiben úgy döntenél, hogy a részünkre felajánlható összeget nem az adóhatóságnak szeretnéd adni, kérjük, jelezz vissza elérhetőségeink bármelyikén:

Telefon: + 36 70 4094703 vagy + 36 20 7722995
e-mail: info@almassyprodukcio.com
Székhely és levelezési cím: 1051 Budapest, Nádor utca 36.
Adószám: 18102530-2-41
Bankszámlaszám: K&H Bank 10404065-50526790-65771002
KÖSZÖNJÜK A FIGYELMEDET ÉS A SEGÍTSÉGED!

Letölthető pdf prezentáció: Tao- Almassy prezentáció