Regio Earth

REGIO EARTH
1. Közép-európai Vályogépítészeti Fesztivál

2017. augusztus 19-20. Oszkó, Szőlőhegy
(A Gyüttment Fesztivál hivatalos előprogramja)

 
 

MI EZ?

Hazánkban és a tágabb európai térségben is egyre többen érdeklődnek a vályogépítészetben rejlő lehetőségek iránt. Ki építtetőként, ki kivitelezőként, ki kutatóként, oktatóként. 2017 nyarán elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy együttes erővel megvizsgáljuk hol is tartunk most?
A cél nem kisebb, mint a hazai és regionális vályogépítészet helyzetének feltárása és kortárs arcának bemutatása annak legmarkánsabb képviselőivel karöltve. Meghatározó szempontunk, hogy a vályogot, mint építőanyagot közelítsük meg, melynek létjogosultsága kell, hogy legyen napjaink építőiparában! Szeretnénk, ha a vályogra és az azt használó építészetre nem úgy tekintenénk, mint letűnt korok, letűnt építőanyagára, hanem ellenkezőleg: mint napjaink igényeinek legkiválóbb
kortárs megoldására.
A Fesztiválunkra látogatók a következő kérdésekre kaphatnak választ?
– Mi az a vályog? – Kik dolgoznak vályoggal ma Magyarországon és a Közép-európai régió országaiban? – Hol tart ma a hazai vályogépítészet építésügyi szabályozása? Építhetünk vályogból? – Hol kellene tartanunk? Mit tegyünk, hogy a vályogépítészet népszerűbb legyen? – Mit történik Franciaországban, az európai vályogépítészet-kutatás egyik fellegvárában? – Milyen vályogépítési technikák léteznek? Melyiket használjam?

KI SZERVEZI?

A REGIO EARTH Fesztivál, a vándorfesztivállá alakult Gyüttment Fesztivál hivatalos előprogramja. A Gyüttment Fesztivál közreműködésével hívjuk életre REGIO EARTH Fesztivált, mely a jövőben szintén vándoresemény lesz, 2018-ban Temesváron (Erdély, Románia) kerül megrendezésre.
Az esemény ötletgazdái és szervezői: a SÁRKOLLEKTÍVA csapata (Bakos Piroska, Bihari Ádám, Holczer Veronika, Medvey Boldizsár, Radev Gergő) és a TERRApia csapata (Alina Negru, Alessandro Serra)
Az esemény legfőbb támogatói és szakmai partnerei: Bíró Árpád vályogépítő kézműves-mester; Gáspár János vályogfalépítő mester, vállalkozó; Etienne Samin vályogkutató építész; A Gyüttment Fesztivál; a Hegypásztor Kör egyesület; a Hagyományos Házépítő Kft.

MI FOG ITT TÖRTÉNNI?

A fesztiválon lendületes szakmai előadások és konzultációk mellett, gyakorlati műhelyfoglalkozások, 1:1-es léptékű építés és sok-sok vidámság várja a látogatókat. Mindezek mellett sort kerítünk egy széleskörű kerekasztal-beszélgetésre ahol a magyarországi vályogos szakma helyzetét elemezzük aktív vályogos tervezőkkel, kivitelezőkkel és kutatókkal.
előadások
workshoppok
gyakrolatok
kerekasztalbeszélgetés
játék

NAPI PROGRAMBONTÁS

HASZNOS INFÓK

– HELYSZÍN – Az Vas-megyei Oszkó Szőlőhegyén a Hegypásztor Pincéknél. Pontos cím: 9825 Oszkó, Szőlőhegy, Pincesor 01.
– JEGYEK – Online jegyvásárlás a TIXA rendszerén keresztül. www.tixa.hu
– SZÁLLÁS – 1 – A Gyüttment Fesztivál már kiépült infrastruktúráját használva erdei kemping, és szabadtéri zuhanyzó; 2 – Vasváron a Vaskapu Panzióban ( 6 km-re a Fesztiváltól)
– ÉTKEZÉS – A Gyüttment Fesztiválra kiépülő “Gyüttment konyha” vegán, vega és húsevő ételekkel is várja a látogatókat.
– NEMZETKÖZISÉG – Fesztiválunk 2 nyelven, magyarul és angolul is követhető lesz. A külföldi előadók angol nyelvű előadásait magyarra, a magyar előadásokat pedig angolra szinkrontolmács segítségével fogjuk közvetíteni.
– ZÉRÓ HULLADÉK – Fesztiválunk a Gyüttmentes programok részeként hulladékmentes rendezvény!
Semmilyen hulladékgyűjtő nem fog üzemelni a területen a komposztálókon kívül. További információk itt.
A fesztivál programja pdf formátumban is letölthető itt.
Az előadók listája pdf formátumban letölthető itt.
A legfrissebb információkért keressétek a fesztivál Facebook oldalát.

Scroll to Top