Oszkó 2017

 

Hogyan juthatsz el Oszkóra?

A pontos cím: Oszkói Szőlőhegyi Pincesor, Oszkó, 9825
GPS koordináták: 47°02’39.6″N 16°54’12.1″E (47.044331, 16.903351)
 

 

Autóval Budapestől – ajánlott útvonal
Budapestről Székesfehérvárig az M7 autópályán, onnan a 8-as főúton Kámig, ott pedig a Jeli arborétum felé vezető úton kell továbbhaladni. Innentől kitáblázzuk nektek, hogy idetaláljatok. A fesztivál területére nem tudtok autóval behajtani, a fesztivál melletti parkolóban kell letennetek, amely körülbelül 5-10 perc sétára van a bejárattól.
Tömegközlekedés Budapestről – ajánlott útvonal
Vonatozzatok el Vasvárig, szombathelyi átszállással. Vasváron át kell sétálnotok az autóbuszállomásra (kb. 20 perc séta), innen megy Oszkóra busz. Az állomástól gyalogolnotok kell majd – kitáblázzuk nektek, hogy idetaláljatok. Oszkótól ez kb. 2 km, fél óra séta. Van közvetlen megálló a Szőlőhegy lábánál, de ott nem áll meg minden busz. Onnan kb. 10 perc séta.
A “tömegközlekedés + gyalog” megoldásra Koppándi Zsolt készített nekünk egy térképet: bit.ly/gymft17. Arra az esetre, ha a vasútról buszra átszállva a lehető legközelebb szeretnének eljutni a fesztiválhoz a 6861-es számú busszal az “Oszkó, hegy” nevű buszmegállónál kell leszállni, ami kb. 800 m-re van a helyszíntől. Menetrendjét innen letölthetitek: http://bit.ly/17_6861 ,de a benne szereplő időpontokat kinyerhetitek a www.menetrendek.hu oldaláról is. A vasvári buszvégtől ekkor indulnak a járatok:

Hétfőtől-péntekig: 6:25, 11:10, 14:30, 17:15, 19:25
Szombaton: 6:00, 12:20, 19:25
Vasárnap: 7:50, 12:20, 19:25
Ezekhez jön még a 6860-as buszjárat, amivel az “Oszkó, autóbusz-váróterem” megállóig érdemes közlekedni, onnan gyalog, vagy stoppal lehet továbbmenni. A járat menetrendjét innen tölthetitek le: bit.ly/17_6860
Ami még talán hasznos lehet: nem muszáj a vasvári vasútállomástól egészen a buszpályaudvarig elgyalogolni, ugyanis:
1. van a vonathoz igazított helyi járat, ami a vasútállomástól elvisz pár perc alatt a buszpályaudvarig.
2. azoknak a buszoknak, amik Oszkó felé mennek, az első megállóhelye (200 méterrel) közelebb van a vasútállomáshoz, mint maga a buszpályaudvar.

Telekocsi lehetőségek
Facebook csoport: hogy megkönnyítsük a stopposok és a gépkocsival rendelkezők egymásra találását, létrehoztunk egy Facebook-csoportot Oszkóra megyünk! névvel. Az ajánlott vagy keresett fuvart ebbe a táblázatba is beírhatjátok, talán könnyebb így, mint több hetet átguberálni a facebook csoportban: https://goo.gl/rBHm4b
Oszkár Telekocsi:


Utazzatok felelősségteljesen, válasszátok a környezetkímélő közlekedési formákat, mint kerékpár, tömegközlekedés vagy telekocsi. Ha saját autóval érkeztek, akkor az üres helyeket hirdessétek meg, hogy megteljen az autó. Ha tudjátok, hozzátok magatokkal a kerékpárjaitokat, és helyi közlekedésre vagy a környék felfedezésére használjátok azt. (Oszkón is tudtok kerékpárt bérelni.) Ha további tanácsokat szeretnél kapni arról, hogyan válhatsz felelősségteljes utazóvá, látogasd meg a Felelősségteljes Utazás oldalát.

FESZTIVÁLTÉRKÉP


 
ESZEK-ISZOK
Élelmiszert, italt, alkoholos italt nem kereskedelmi mennyiségben hozhattok be a fesztivál területére, de vegyétek figyelembe, hogy idén Zéró Hulladék fesztivállá alakult a Gyüttment, ezért lehetőleg a csomagolásmentes ételeket, italokat részesítsétek előnyben.
A felelősségteljesség jegyében arra biztatunk titeket, hogy inkább a helyieket támogassátok azzal, hogy a helyszínen vásároltok élelmiszert, ahogy mi is a környékbeli termelők, gazdák terményeiből készítünk majd vegetáriánus és húsos ételeket nektek. Továbbá lesz egy közösségi konyha is, ahol főzhettek magatoknak, ha szeretnétek.
HOZOK-VISZEK
Idén megcsináljuk Magyarország első Zéró Hulladék fesztiválját! A Zéró Hulladék röviden annyit jelent, hogy minimálisra csökkentjük a nem komposztálható hulladékot. A fesztivál területén nem lesznek hulladékgyűjtő szemetesek, mindenki maga felelős a saját hulladékáért, ezért törekedjetek arra, hogy eleve ne hozzatok magatokkal olyan dolgokat, amiből hulladék lesz, mint például csomagolóanyaggal ellátott ételek, műanyagpalackos, fémdobozos italok.
Fontos, hogy hozzatok magatokkal tányért, poharat, evőeszközt, mert ebben fogjátok megkapni az ételt / italt, amit a fesztiválon vásároltok. A fesztiválon több mosogató-állomást is felállítunk, ahol tisztára moshatjátok majd őket. Amit még ajánlott hozni: kulacs a víznek. Továbbá a helyszínen kaptok tőlünk szemeteszsákokat, mert azt a hulladékot, amit esetlegesen mégis megtermeltek, haza kell vinnetek magatokkal.
Kérdések-válaszok: minden a Zéró Hulladékról
KELEK-FEKSZEK
A fesztivál területén sátorozni tudtok az erre kijelölt helyeken, a környékbeli szálláshelyek listáját pedig itt találjátok. (A szállások közül a Hegypásztor Erdei Iskola és Turistaszállás a rendezvény ideje alatt foglalt!)
Zuhanyzási, mosakodási, mosási lehetőségeket biztosítunk a fesztivál területén, és lesz ivóvíz is. Meleg víz korlátozott mennyiségben áll majd rendelkezésre. FONTOS: a zuhanyzókban csak biológiailag lebomló tisztálkodószereket használjatok, mert az itt használt víz a szőlőültetvényre folyik, és a nem lebomló szappanokban lévő vegyszerek komoly károkat okozhatnak a szőlőben. Biológiailag lebomló szappant tudtok a helyszínen is vásárolni.
EBEK, EGYEBEK
A fesztivál kutyabarát, szeretettel látjuk a jól nevelt négylábúakat is. Kérünk titeket, hogy ne hozzatok otthonról műanyagzacsikat a kutyapiszok felszedéséhez. A Doremi Todaynek köszönhetően mi fogunk biztosítani számotokra olyan lebomló tasakokat, amiket használat után bele tudtok majd dobni a komposztbudiba a tartalmával együtt.
Az elektromos kütyüiteket töltőpontokon tudjátok feltölteni, amelyekhez napelemtáblák biztosítják az áramot.
Wifi nem áll rendelkezésre, de 4G-s mobilhálózat elérhető.
A bicikliket kerítésekhez, fákhoz tudjátok kikötni.
Nagyot mentünk, Oszkóig gyüttünk.
Itt, Oszkón,
ahol több száz éves tölgyek és ősi gyümölcsfák gyökereznek mélyen a földben,
ahol gémeskút és zsúpfedeles présházak mesélnek a régi világról,
ahol egy lelkes közösség őrzi, ápolja eleink munkáját,
itt, Oszkón lelte meg idei otthonát a Gyüttment Fesztivál.
2017-ben vándorfesztivállá alakultunk, és két csodákkal teli év után útra keltünk Csobánkapusztáról, hogy veletek együtt új tájakat, vidékeket, közösségeket fedezzünk fel és ismerjünk meg.
Az idei évtől összegyűjtjük a helykereső gyüttmenteknek a környék kínálta lehetőségeket. Polgármesterek, gazdák, vidékfejlesztők, tapasztalt gyüttmentek mutatják meg azokat a beköltözhető házakat, megművelésre váró földeket, társakra váró gazdaságokat, munkalehetőségeket, amik a tőke híján lévő fiatalokat, családokat segíthetik az új élet elkezdésében.
Ez évben a Vas megyei Oszkó lát vendégül minket. Az Oszkó örökségét gondozó Hegypásztor Kör meghívására az Oszkói Szőlőhegyen tartjuk meg éves találkozónkat, ahol számos program, előadás mentén bemutatkozik Oszkó és környéke is – szó lesz a helyi szőlőművelésről, a hegyháti Borbarát Kör munkájáról, az erdei iskoláról, a turizmusfejlesztésről, a Hegypásztor Kör történetéről, tevékenységéről, és még sok minden másról is.
Nem az a szülőföld, ahonnan indulunk, hanem ahova vissza is térünk – tartják az oszkóiak. Ismerjétek meg ti is ezt a közösséget, amely példaértékű szeretettel és odaadással óvja, gondozza szülőföldjét, ahova ők mindig visszatérnek, és ahova idén mi hazatérünk.
[widget id=”newsmag_widget_posts_list_horizontal-2″]

Ha bármilyen kérdésed van a fesztivállal kapcsolatosan, ide írj nekünk: szevasz[kukac]gyuttmentfesztival.hu