Közösségi Konyha

Hozd magaddal otthonról a reggeli rutinodat, a Közösségi konyhán elkészítheted a saját kávédat, teádat, pirítósodat! Feldobhatsz egy lecsót a Gazdálkodók terén vásárolt alapanyagokból, vagy süthetsz palacsintát is akár, és mindezekből másokat is megvendégelhetsz, így lesz igazán közösségi a konyha! Beállítunk egy jó kis fatüzelésű sparheltet, amin együtt főzőcskézhettek. Áram itt nem lesz, a tűz lassan éledő melegével együtt, szelíden tudunk ébredezni, közben beszélgetni, elmesélni egymásnak az álmunkat. Konyhai eszközöket igény szerint hozzatok! (Ha van fölösleg, a közösbe is bedobhattok párat.) 

Ne feledjétek, hogy a zéró hulladék a Közösségi konyhán is érvényes, készüljetek újrahasználható csomagolással (pl. liszt befőttesüvegben, tészta dobozban), a helyszínen csak az állatoknak adható vagy komposztálható szerves hulladéknak lesz gyűjtője. A mosogatáshoz lebomló szert és szivacsot biztosítunk. 

Egyébként a fesztivál nagykonyháján napi 3x lesz meleg étel (vegetáriánus is), a teázóban korlátlan mennyiségben vehettek kávét, teát, hűsítő italokat, nasit, a gazdálkodók terén pedig mindenféle egyéb friss és házi készítésű finomságot beszerezhettek. Éhen senki nem marad!

Linkek:

Szelíd Fesztivál: https://gyuttmentfesztival.hu/rolunk/

Zéró hulladék: https://gyuttmentfesztival.hu/zero-hulladek/

Teázó

A teázó egy olyan helyszín a Fesztiválon, amit minden évben szuper hangulatosra varázsolunk, ahová jól esik bekuckózni egy bögre szívet-lelket melengető italra és egy finom sütire.  Ehhez idén is megtaláltuk az erdőszéli árnyékos helyünket, ahol délutánonként zenészek gazdagítják majd a teázás, kávézás örömét. Gyógyteák, zöldek, mate, gyümölcsösök, fűszeres gyömbérteák: mind a felfrissülésünket szolgálják, jól bevált kedvenc sütijeinkkel gazdagítva az élményt.

A kávézni vágyók sem maradnak hoppon. A kolumbiai termelőszövetkezetből érkező kávéink méltányos körülmények között kerülnek szüretelésre és feldolgozásra, és azok hazaszállításánál is figyelembe veszik a környezeti szempontokat. Ha mindenképp kávéznunk kell, ez a legtudatosabb megoldás rá!

A Fesztivál eltökélt szándéka, hogy az olyan termékeket népszerűsítse vendégei körében, melyek minél közelebbről származnak. Ezért a kávézás jól bevett szokásai mellett különböző kávé-helyettesítő italokat is kínálunk.

Másik frissítő kávéhelyettesítő alternatívánk a búzafűlé, aminek  éhgyomorra való felhörpintése nem csak felfrissíti a reggelünket, hanem elképesztő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot juttat a szervezetünkbe, mely egy egész napra ellát bennünket energiával.

Gyüttment KOCSMA

Idén a kocsma is sok újdonsággal startol, kielégítvén a fenntartható mulatozás iránti vágyat. A pultból a környékről, kistermelők által készített alkoholos italok mellett számos kézműves üdítőt, kávépótlót, limonádét, és méltányos kereskedelemből származó kávét is lehet majd vásárolni, mindezt baráti áron. Vegyük is számba mi az, amire kísérőként számíthattok egy jó beszélgetéshez, hejehulyához, vagy éppen egy kis magányos gondolkodáshoz:

A kávézás hagyománya

A Fesztivál eltökélt szándéka, hogy az olyan termékeket népszerűsítsen, melyek minél közelebbről, minél emberségesebb körülmények közül származnak. Ezért a kávézás jól bevett szokásait különböző kávé-helyettesítő italokkal szeretnénk kiegészíteni, az összes indokra választ találva:

  • Iszom, mert segíti az emésztésem: a Multi-cikória kft. árpából készült maláta kávéja gazdag magnéziumban, kálciumban, cinkben, és vasban, számos vitamint (pl. B1 és B2 vitamin) és rostot tartalmaz, amelyek segítik az emésztést és javítják a bélműködést. A gabonakávé egy egészséges alternatíva a kávé helyettesítésére, gyerekeknek, várandós és szoptató kismamáknak, időseknek és koffein érzékenyeknek is ajánljuk.
  • Iszom, mert finom: a fent említett kisvállakozás zamat kávékeveréke vanília ízesítésű őrölt-pörkölt cikória-aszalványt, rozsot, árpát, valamint napraforgó olajat tartalmaz, mely tökéletesen gondoskodik a kávézás élményéről.
  • Iszom, mert gluténmentes: cikória kávénkkal a gluténmentes diétát folytatók is élvezhetik a tudatos kávézás örömét. Ráadásul a mezei katángban található inulin csodás hatással van az emésztésre is!
  • Iszom, mert reggel kell egy energiabomba: mélyhűtött búzafűlé kockáink éhgyomorra való felhörpintése nem csak felfrissíti a reggelünket, hanem elképesztő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot juttat a szervezetünkbe, mely egész napra ellát bennünket energiával!
  • Iszom, mert szeretem a kávét és kész: a kolumbiai termelőszövetkezetből érkező kávéink méltányos körülmények között kerülnek szüretelésre és feldolgozásra, és azok szállításánál is figyelembe veszik a környezeti szempontokat. Ha mindenképp kávéznunk kell, ez a legtudatosabb megoldás rá.

A limonádé citrommentes varázsa
Házi szörpökkel ízesített limonádéinkat idén citrom helyett a zöld szőlő levével (verzsü/ verjus) és különböző gyümölcsecetekkel savanyítjuk, melyek nem csak finomak, de remek megelőzői az érelmeszesedésnek, a magas vérnyomásnak, és a C-vitamin hiánynak egyaránt.

A szekszárdi borok kavalkádja
Lévén, hogy a fesztivál az ország egyik legnevesebb borvidékén kerül megrendezésre, hiba volna nem megmutatni Nektek mennyi nagyszerű családi pincészet lakozik itt. Minden nap különböző meghívott borászokkal tartunk majd kóstolást, akiknek a termékeit meg is lehet majd vásárolni maguktól a termelőktől. Persze a pultból sem francia borok fognak folyni: Éljen Szekszárd, a bor földje! A borvidék kitűnő adottságú dűlőin a család 1990-ben kezdte meg a gazdálkodást, ahol ma már 20 hektár szőlőterületen dolgoznak és boraik jelen vannak az ország számos borkereskedésében. 

Kézműves sör – mi sem természetesebb
A zámolyi sörfőzde idén is elkápráztat bennünket szűrt és szűretlen , búza és maláta, ízesített és hagyományos söreivel. A zámolyi sörök készítéséhez kizárólag vizet, árpamalátát, komlót és sörélesztőt használnak. Ezen alapanyagokból készül a sör és tartósítószer hozzáadása nélkül kerül forgalomba.
Lesznek még: pálinka, whiskey, gin, rágcsálnivalók, gyümölcslevek is.

Gyüttment KONYHA

Itt az idő, hogy lássátok, kik keze alól kerül ki a sok finom étel, mely jóllakat bennünket szerdától hétfőig, a nap mind az öt étkezésekor. Szakácsaink országot – világot megjárt mániákus főzőmesterek, akiknek lelkes önkénteseink fognak segíteni az örök küldetésben: mindenki gyomrának egészséges étkekkel való betömésében. 🙂 Az alapanyagok sem akárhonnan kerülnek ki: a Fesztivál 60 kilométeres körzetében található kis- és őstermelők, falusi szociális szövetkezetek, faluközösségek termelik kemény munkával az összes ételt, melyet elétek rakunk a Fesztivál folyamán.