Főoldal

Költözz vidékre és kezdj új életet!

A Gyüttment Fesztivál a vidéken újrakezdő, környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozója.
A Fesztivál 4 napja sok érdekes programelemmel várunk mindenkit. Témáink közül:
gyüttment élet, vidék, vidékfejlesztés, egészség, fenntarthatóság, boldogság, boldogulás helyben, ökológia, humánökológia, ökológiai gazdálkodás, élelmiszer-önellátás, gazdálkodás, helyi gazdaság, helyi identitás, megújuló energia, re-lokalizáció, természet, permakultúra, közösség, harmónia, önismeret, elégség, jól-lét, tájhasználat, állattartás, hálózatosság, hagyomány, környezeti etika, szeretet, tudatosság, önkéntesség, civil lét, erőszakmentesség, béke, emberiség, emberségesség, tudomány, fokozatosság, építészet, közlekedés, energiagazdálkodás, alternatív pénzek, hulladékgazdálkodás, természetvédelem, vízgazdálkodás, oktatás, nevelés, részvételi demokrácia, közösségszervezés, öko-pszichológia, paradigmaváltás, megosztás.
“Igen, valahogy így szeretnék élni majd még ebben az életemben. Közösségben, nyugodtan, tanítóként, dolgozva és énekelve és táncolva…” (Dr. Németh Ibolya, Biobia)
Igen, a világ lehet ilyen. Ez közös érdekünk, együtt tesszük ilyenné. Az öko-tudatos létezés képviselői, úttörői, bozótharcosai összegyűlünk négy napra, egymást segítve, tanítva, bátorítva összekapaszkodunk, erőt merítünk, közösségként közös térbe gyűlünk. A saját fesztiválunkon, melyet közösen hozunk létre.
“A Gyüttmenten úgy érzem magam, mintha mindenkit ismernék valahonnan. Szól a zene, emberek beszélgetnek, ropog a tűz és szabadon szaladgálnak a kutyák és a gyerekek.”
✿ megosztjuk egymással a tudásunkat ✿
Miért?
Hogy egy új világot építsünk, olyat, amiben élni szeretnénk.
Hogyan?
Úgy, hogy részt veszünk. Hallgatunk és előadunk. Beszélgetünk. Gyakorlunk, alkotunk, tapasztalunk és megosztunk, tévedünk és újrakezdünk. Meggondolunk, felismerünk és megismerünk. Átértékelünk és újratervezünk. Folytatjuk a járt utat, vagy épp’ elhagyjuk azt. Bátran.
Kik?
Mi mindannyian. A téma nagyágyúi, a világot kutatók. Mesterek és inasok. Értők és érteni vágyók. Egyszerű, gyakorló parasztemberek, szívünknek kedves ökocelebek. Szelíd szabadságharcosok, nyomelhagyók és kiskertek hősei.
Miről?
Arról, ahol élünk. Az otthonunkról, a házunkról, az eszközeinkről, módszereinkről. Megújuló energiákról, természetes alapanyagokról. Hálózatokról és hálózaton kívüli megoldásokról. Komposztkazánokról és rakétakályhákról. Komposztbudiról. Aszalóról és szélkerékről. Reciproktetőről és paticsolásról. Fecskefalról és vermelésről. Földbe süllyesztett üvegházról és formatartó felújításról.
Arról, ami életben tart. A gazdaságunkról, kertünkről, állatainkról és növényeinkről. Arról, hogy hogyan készül a komposzt, hogyan tervezzük a vízrendszert, milyen az egészséges talaj. Hogyan tartsd a jószágot természete szerint, hogyan körmölj, fejj, lovagolj. Hogyan olts és szemezz gyümölcsfát, fogj magot és tervezd meg vegyszermentes kertedet. Szappanfőzésről, házi kencékről, természetes szépségápolásról. Méhészkedésről és gabonatermesztésről. Madárbarát gazdálkodásról és őshonos baromfiakról.
Arról, amit megeszünk. Befőzésről, lekvárokról és sajtokról. Magvakról és olajokról. Sörről és mézről, gombákról és gyógynövényekről. Gazlevesről. Kovászról és kenyérről. Húsokról, háztájiról és háztól távoliról.
Arról, amik és ahogy vagyunk. Lelkünkről, testünkről, kapcsolatainkról, közösségeinkről. Egész-ségünkről. Egy közösség szeretet-rendszeréről. Belső útjainkról, közösségi megoldásokról. Természetes családtervezésről, születésről, családdá válásról, családról, válásról. Népi gyógyászatról, fitoterápiáról.
Arról, amit fontos tudnunk a világról. Amiről tehetünk és amit tehetünk. Hová megyünk és hová menjünk. Ökológiai tudás, ami mindenkié. Tanulásról és tanításról.
Arról, hogy mások hogyan csinálják. Ökofalvakról, kisközösségekről. Hiteles életutak, tapasztalatcsere. Alternatív gazdasági és társadalmi közösségekről. Rövid ellátási láncokról, helyi pénzekről. Pályázatokról, támogatásokról. Nomád, független életre törekvő egyéni és közösségi példákról. Kovácsolásról, szövésről, fonásról. Cipőkészítésről, nemezelésről. Gyapjúkészítésről. Magfaragásról és korongozásról.
Arról, hogy honnan jövünk és hová tartunk. Kulturánkról, múltunkról, jövőnkről, zenénkről, irodalomról, lelkiségünkről, együtt rezdülésekről. Teremtettségünkről. A három útról: a jártról, a járatlanról és a járhatatlanról.
Arról, amihez értünk és, amiről csak hisszük, hogy értünk – és sosem fogunk érteni hozzá.
És még sok minden másról.