Lazányi Orsi, Strenchock Logan: Cargonómia: a közösségi műhelytől, a közösségi vállalkozásig – pódium beszélgetés

Időpont:
augusztus 23., péntek
11:00 - 13:00

Helyszín:
Közösségi udvar – előadó tér


A Cargonomia egy nyitott közösségi műhely Budapesten, amelyet 2015-ben alapított a fenntartható városi közlekedésben és a helyi bioélelmiszertermelésben tapasztalt 6 lelkes barát a fenntartható közösségi átalakulás céljából. Az együttműködés alapja már működő, társadalmilag és környezetileg felelős helyi vállalkozások közti kapcsolatok erősítése volt. Ez az együttműködés lehetőséget teremtett, hogy a Zsámboki Biokert, a Cyclonomia csináld magad bicikliműhely és (az azóta átalakult) Kantaa teherbringás futárszolgáltat egymás adottságait kiegészítve egymást erősíthessék meglévő kapcsolati hálójukkal és képességeikkel.
Ma a Cargonomia egyrészt a Zsámboki Biokert zöldségdobozainak átadópontjaként működik, ahol a vásárlók személyesen vehetik át a helyi termelésű bioélemiszereket, vagy azokat teherbiciklivel szállítják ki a megrendelők számára a teherbringa futárok.
Másrészt, alapítása óta a Cargonomia csapata a teherbiciklik népszerűsítésén dolgozik. Teherbringás tanácsadás és kitelepülések mellett, 2018 tavaszán a csapat elindította a Közösségi Teherbicikli Kölcsönző rendszert. Saját teherbringáikat közössé téve, a bringákat már meglévő partner kapcsolataikra alapozva olyan közösségi pontokra helyezték el, akik szintén elkötelezettek a fenntartható városi élet megteremtése mellett. A felhasználók a bringákat adomány ellenében vehetik igénybe, így mindenki méltányosan, kapacitásaihoz mérten járulhat hozzá a rendszer fenntartásához és a bringák karbantartásához.
A csapat palettája a városi kertészkedés és a városi élelmiszertermelés népszerűsítésével bővült a zuglói agrár-erdő kialakításával.
E konkrét tevékenységek mellett a csapat tagjai gyakran tartanak gyakorlati csináld magad műhelyeket, valamint ismeretterjesztő, szemléletformáló workshopokat óvodától az egyetemig, és a szerveződés számos kutatás aktív résztvevője is.
Gyakorlati és oktatási célú tevékenységeivel összességében a Cargonomia konkrét alternatívát kínál a hagyományos profit-orientált gazdasági rendszer adta lehetőségekkel szemben egy fenntarthatóbb, szolidárisabb és emberléptékűbb gazdaság megteremtéséhez. Erre utal a Cargonomia neve is: latin nyelvekből származó autonómia a Cargonomia esetében arra utal, hogyan legyünk autonómok és a fosszilis erőforrások és a természet kizsákmányolásán alapuló gazdaságtól függetlenek. A csapat erre kínál megoldásokat a helyi élelmiszertermelésben és a közlekedésben.

A Cargonomia informális szerveződés révén (jelenleg sincs ilyen nevű jogi szervezet) sosem volt hierarchikus szervezet, a döntéseket a 6 (később 5) alapító tag hozta konszenzus révén. A működést mindig áthatották az informális kapcsolatok, barátság. Erre utal az is, hogy az alapítók személyes motivációja a szerveződés létrehozásában az volt, hogy élményekben gazdag időt tölthessenek együtt.
A legnagyobb kihívás amivel a csapat szembenéz leginkább az, hogyan tudjuk megszervezni mindennapjainkat, hogy a jövedelemszerző munkánkat (mert erre mindannyiunknak szüksége van jelenleg) összeegyeztethessük a Cargonomiás teendőkkel. Ez nem mindig egyszerű, amire utal az is, hogy az eredeti 6 alapító tagból jelenleg hárman vagyunk aktívak.

Ezért a pódium beszélgetés egyik témája biztos, hogy az lesz:

  • Miként válhat olyan közösségi vállalkozássá a Cargonómia, amiben megvalósul a tagok álma: megélni abból, amit szeretnek csinálni?

Másrészt beszélgetünk arról is, hogy:

  • A konszenzusos vezetésnek, döntéshozásnak mik az előnyei és milyen nehézségei vannak?
  • Hogyan alakult úgy, hogy az eredetileg hat alapító tagból már csak három aktív?
  • Voltak- e a vezetés szempontjából szakaszai a közösségi műhely működésének?
  • Milyen örömei és bánatai vannak a Cargonómia vezetésének, szervezésének?

A pódium beszélgetést levezeti, kérdez, tanakodik, megosztja a beszélgetés kapcsán felmerült gondolatait: Vágvölgyi Gusztáv – Pabló a Közösségi udvar gazdája

Beszélgető társaim:

Lazányi Orsi

Őkológiai közgazdász, kutatóként számos interdiszciplináris, a társadalom és a környezet kapcsolatát vizsgáló kutatásban vett részt. A kutatás mellett azonban mindig is késztetést érzett hogy tanulmányok írásán túl a gyakorlatban is tegyen valamit a fenntartható átalakulás céljából. Így találkozott azzal a baráti körrel akik később megalapították a Cargonomiát is. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem PhD hallgatójaként a Cargonomia részvételi akciókutatását koordinálja. Ennek keretében a szervezet működését és annak kihívásait a tagok közösen veszik górcső alá. Az akciókutatás a tudásteremtés egy radikális és demokratikus formája, ami megkérdőjelezi a hagyományos tudományos módszertanokat. Az akciókutatás során, gyakorlati tevékenységek mellett Orsi arra keresi a választ, hogyan hozható létre és működtethető a domináns piacgazdaságtól független, szolidaritáson és az ökológiai értelemben vett fenntarthatóságon alapuló szerveződés.

 

Strenchock Logan

A budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) környezeti és fenntarthatósági felelőse. A fenntartható mezőgazdálkodás és tudatos fogyasztás terjesztésének aktív résztvevője nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is. A Zsámboki Biokert, a Cargonomia projekt egyik partnerének gyakornoka, üzleti tanácsadója. A biogazdálkodás közösségi eseményeinek és oktatási programjainak megszervezésében is segít.