Dankó Zsuzsa: Manuálterápiák

Időpont:
augusztus 28., szombat
16:00 - 18:00

Helyszín:
Népi gyógyászat tere – színpad


Ismerkedjetek meg a manuálterápiákkal (kenés, inazás, köpölyözés) Dankó Zsuzsa előadásában. Így ír magáról:
2008-ban ismertem meg a Magyar Népi Gyógyász képzés keretein belül a kenést (masszázs népi neve, magyarul érthető amit csinálunk közben 🙂 ).
Ettől kezdve kiegészítettem vele az addigi “száraz” csontkovácsolást (Kovács András – Táltos Iskola, Tóth Tibor – Tudó Emberek Iskolája – náluk tanultam, meg persze az MNGY-n is…)
Tapasztalataim szerint ez így jól működik.
Hálás vagyok tanítóimnak a képzésen, és az erdélyi kenő-asszonyoknak, -embereknek, akiktől volt szerencsém az elmúlt években még tanulni az alapokhoz.
Miért tartom fontosnak a kenés (együtt az inazás és köpölyözés) legalább alapfokon elsajátítását?
3-4 generációval ezelőtt még nem szaladtak minden csip-csup bajjal orvoshoz, pláne kisebb településeken. Egy fájós testrészt “kézbe vett” egy anyuka, vagy nagymama, esetleg férfi családtag – és “megkente”, amitől aztán általában hamar el is múlt, vagy elviselhetőre csökkent a fájdalom.
Természetközelibb módon élve jobban ismerték a test működését, mit lehet és érdemes (és hogyan) megkenni, hogy javuljon a fájós családtag vagy szomszéd állapota, legyen az pici gyermek, esetleg várandós, vagy nemrég szült fiatalasszony, vagy csak munkában megfáradt, vagy megsérült ember. Szeretettel segítve a másiknak hamarabb jön rendbe. Ehhez jó elsajátítani az egész testre alkalmazható egyszerű kenést, kiegészítésként a legalapvetőbb inazós fogásokat, és a legegyszerűbb köpöly-használatot.
Hasznos ismerni a hát-, nyak-, váll, karok, lábak, csípő kenés módját, és a gyakrabban előforduló ínszalag-letapadások felszedését is, valamint a hagyományos köpölyözést, de a mai formáját is.
A haskenéssel elsősorban a pici babának, a várandósoknak, a nemrég szült nőknek, vagy a menstruációs fájdalmakkal küszködőknek, de akár a refluxosoknak is sokat lehet könnyíteni-segíteni az állapotán.
Több éves tapasztalatom alapján az a véleményem, hogy kevés olyan állapot van, ahol egy jó kenés nem tud segíteni.
Ami a legfontosabb, az Embert a maga Szenthármasságában (Test-Lélek-Szellem) nézni, s nemcsak a testét, de a lelkét is kell tudjuk kezelni. 🙂
Scroll to Top