A szexuális energia, mint teremtő energia a közösségben – Pódium beszélgetés

Időpont:
augusztus 28., szombat
14:00 - 16:00

Helyszín:
Közösségi udvar – előadó tér


A szexuális energia egy nagyon erőteljes energia, ha ezt nem kell rejtegetnünk, nem kell szégyelnünk, akkor teremtő energiává tud válni, ami megtermékenyítheti az ügyünket.

A szex egy emberi szükséglet, ami – ha nem tudjuk hogyan, milyen utakon tudjuk kielégíteni –  pótcselekvésekhez, hosszú távon függőségek, káros szenvedélyek kialakulásához vezethet. Ez amúgy a többi szükségletünkre is igaz, azonban a szexuális vágyak és ehhez kapcsolódó érzések kifejezésének, megjelenésének van talán a legkisebb tere egy közösségben.

A kibeszélés hiányából fakadóan – mert gyakran nem értjük, miért is kellene erről beszélni, nem tartjuk helyénvalónak, hogy erről beszéljünk – jellemzően nem egyértelmű, hogy egy közösségben mi a norma ezen a területen.

  • Miről lehet és miről nem lehet beszélni?
  • Mi az, amiről ha beszélünk, megbántjuk a másikat?
  • Miről hogyan, és miről nem érdemes beszélni a közösségünkben?
  • Mit kezdjünk a belénk szocializált szégyenérzettel?
  • Miben különbözik a szemérmesség a szégyenlősségtől?
  • Egyáltalán hogyan lehet elindulni azon az úton, ami ebben a témában is képes emelni az őszinteségi és személyességi szintünket, ezáltal hozzá járulva ahhoz, hogy a szexuális energia is építő energiává váljon?

Korunk egyik kihívása, hogy az egyén próbálja megtalálni a szabadságának magasabb szintjét úgy, hogy ezzel a magasabb szabadság fokkal is képes legyen együttműködni a közösségében. Ez a fejlődési folyamat közösségenként más és más megoldásokat, szabályokat, és végső soron a közösségre jellemző normákat fog létrehozni. Ezért ebben a beszélgetésben sem azt akarjuk megmondani, hogy minek kell lenni a normának, hanem ahhoz szeretnénk hozzá járulni, hogy mintát mutassunk arra, hogyan lehet erről a témáról beszélgetni, hiszen minden közösség a saját beszélgetései révén találhatja meg a neki való közösségi kereteket.

Ezekről a kérdésekről fognak beszélgetni az udvargazdák Szép Éva, Szőke Karola és Vágvölgyi Gusztáv – Pabló és meghívott vendégeik: Szalay Csaba és Tuboly Teréz