Tudnivalók, legfontosabb információk

Szállás

A helyszínen sátrazásra van lehetőség, saját sátorban. Hálózsákkal és több takaróval készülj, augusztus végén hűvösek lehetnek az éjszakák. Ha nem szeretnél sátorban aludni, szálláslehetőségért nézz körül a környékbeli településeken. (A pártolói díjadhoz tartozó karszalagoddal szabadon járhatsz ki-be a rendezvény területén, tehát nem kötelező ott aludnod.) Jöhetsz lakókocsival is, akkor külön parkolót biztosítunk számodra. Érdemes a táborozáshoz szükséges felszerelésekkel készülni: legyen nálad elég meleg ruha, esőkabát, eső esetére zártabb cipő, akár gumicsizma, és fejlámpa. Azért, hogy a messziről érkezők se maradjanak le a reggeli programokról, lehetőség van a díjra jogosító nap előtti este megérkezni, és berendezkedni – a négynapos pártolók tehát például szerda este jöhetnek (de vacsorát szerdán még nem tudunk adni).

Étkezés 

Amennyiben étkezéses díjat fizettél (négynaposat, vagy egynaposat), akkor reggelit, ebédet és vacsorát is kapsz a konyhánktól. Külön menüvel készülünk a húst fogyasztó, a vegetáriánus és a vegán étrendet követő vendégeinknek is. Profi séfjeink főként finom, egészséges, a környékbeli termelőktől származó alapanyagokból főznek, tehát leginkább szezonális ételekre számíthatsz. A kovászos kenyeret és egyéb péktermékeket, süteményeket helyben sütjük, kemencében. A rendezvény területén teázó is található, ahol gyógynövényekből készített teákat is kóstolhatsz, valamint kocsma, ahol szörpökkel és alkoholos italokkal szolgálunk, ugyancsak főként kézműves, környékbeli termelőktől. A teázó és a kocsma kínálatáért külön kell fizetni. 

Tisztálkodás 

A Gyüttment Találkozó – nevéhez illően – alapvetően kissé “nomád” jellegű: komposztbudikat építünk, amelyek “tartalmából” idővel televény humusz képződik. A helyszínen kinti zuhanyzókat építünk, a vizet a nap melegíti, így az időjárástól függ, mennyire lesz meleg. A nőknek külön résszel készülünk, ahol az intim holmijukat és a kisbabák pelenkáit kimoshatják. 

Nulla hulladék 

A Gyüttment Találkozó az ország első fesztiválja, amelyet nulla hulladék szemléletben szervezünk. Nem lesznek szemetesek, arra kérünk, lehetőleg ne hozz csomagolást, vagy bármely olyan holmit, amiből később hulladék lesz – vagy ha mégis, azt haza kell vinned a rendezvény után. Kérünk hozz magaddal saját tányért, evőeszközt, poharat, vizeskulacsot, amelyekbe enni és inni kapsz, ezek tisztán tartásához három fázisú mosogatót építünk. A tisztálkodáshoz, mosáshoz csak természetes alapú, lebomló szereket használj, ha nincs ilyened, a MegyMag Boltunkban beszerezheted. Érdemes még kisebb táskákkal, szütyőkkel készülni, amelyekbe a piactéren beszerzett kézműves termékeket teheted – hiszen az árusoknál sem lesz később hulladékká váló csomagolóanyag. 

Kutyák, egyéb háziállatok 

A rendezvényünk egy működő kisközösség élőhelyén lesz, ahol több házi- és haszonállatot is tartanak – például csirkéket -, és őket nem tudjuk teljesen elszeparálni a Találkozó programhelyszíneitől. Az állatok közötti konfliktusok elkerülése érdekében ezért arra kérünk, ne hozd magaddal házi kedvenceidet. 

Programok 

A Gyüttment Találkozó programjai alapvetően a természetközeli, vidéki, illetve ökologikus élethez szükséges tudásról, tapasztalatcseréről szólnak. A különböző programokat szakterület szerint udvarokba csoportosítjuk: a Gazdálkodók udvarában a természethez közeli gazdálkodásról lesz szó, az Építők terében a természetes építkezésről, a Közösségi udvarban az új, fenntartható társadalom alapköveit jelentő, és önellátásra törekvő közösségekről, a Gyógyító térben pedig a népi gyógyászatról. A MegySzínpadon a “gyüttment” életmód különböző területeiről szóló előadásokat láthatsz, a Nyílt térben pedig pártolói tagjaink tarthatnak ökologikus szempontú programokat arról, amivel foglalkoznak. Újdonság idén a SEEEN-pad [szín-pad], amely a nemzetközi kapcsolatoknak ad teret: a délkelet-európai szerb-horvát-szlovén-magyar ökoközösségek (innen a rövidítés: South-East-European Ecovilliges Network) és ökologikus kezdeményezések bemutatkozó tere, és kapcsolatépítési központja lesz. Eközben a Piactéren a kézműves termékvásár mellett számos műhelymunkán vehetsz részt, ahol belekóstolhatsz több kézműves foglalkozásba, mesterségbe. Esténként pedig változatos zenei és táncos programokkal, tábortüzekkel, tűzkörökkel készülünk. Az idei találkozó kiemelt témája a hálózatosodás, kapcsolódás lesz, így a legtöbb udvarban, a saját szakterületükön belül, számos program foglalkozik majd ezzel a témával. 

Gyerekek

A rendezvény abszolút családbarát, nagyon szívesen látjuk a gyermekeket is – és vendégeink többnyire nem is hagyják őket otthon. Számukra külön teret hozunk létre, ahol a különböző játékos foglalkozások, és a gyermekvállalásról, gyermeknevelésről szóló programok mellett gyermekfelügyeletet is szervezünk. 

Kapcsolódás

“Még sosem találkoztam ennyi mosolygós, kedves, nyitott emberrel, mint itt, a négy nap alatt” – írta nekünk korábban egyik résztvevőnk. Fején találta a szöget, alapvetően erre számíthatsz még a teljesen ismeretlenektől is. Bátran kapcsolódj, ismerkedj, ha ahhoz van kedved – és persze tölts sok időt magaddal, ha éppen ahhoz. Itt nyugodtan lehetsz az, aki vagy, hagyd kint az álarcaidat, elfogadásra, “jó vagy úgy, ahogy vagy”-érzésre számíthatsz. És ne feledd, itt minden résztvevővel, szervezővel, önkéntessel, és programtartóval lényegében “egy csónakban evezel”: alapvetően egyezik az értékrendünk, világszemléletünk, egy nyelvet beszélünk, értjük egymást – hiszen pont ezért találkozunk éppen itt!